Zonnepanelen verzekeren

Is dit slim of eigenlijk onnodig?

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Moet ik mijn zonnepanelen verzekeren? Een vraag die we vaak horen, want iedereen wil, vooral als er iets gebeurt, snel weer kunnen genieten van zonne-energie. Wanneer zonnepanelen wel of niet (extra) verzekerd moeten worden, verschilt per situatie.

Wanneer je eigenaar van de woning met zonnepanelen bent, dan vallen de zonnepanelen onder de opstalverzekering van de woning. Ben jij niet de eigenaar van de woning met zonnepanelen? Dan is het verstandig om uit te zoeken of jij een aanvullende verzekering nodig hebt. Hieronder leggen we uit waar je rekening mee moet houden bij het verzekeren van de zonnepanelen en geven je drie handige tips.

3 tips voor het verzekeren van zonnepanelen:

  • Check op welke manier de zonnepanelen zijn bevestigd op jouw dak. Vaak gelden er andere voorwaarden voor bevestiging op een schuin dak dan voor een plat dak.
  • Check of je verzekering ook misgelopen stroomopbrengst vergoedt, dit is niet overal standaard het geval.
  • Kijk of de constructie die gebruikt wordt ook bestand is tegen extreem weer. Soms kan het namelijk voorkomen dat een schadeclaim wordt afgewezen, omdat de constructie er gewoonweg niet voor gebouwd is. Bij Zonneplan hoef jij je hier gelukkig geen zorgen over te maken. Onze constructiematerialen zijn uitgebreid getest en voorzien van verschillende keurmerken.

Zonnepanelen opstalverzekering

De eerste stap is nagaan of de zonnepanelen zijn meeverzekerd bij je huidige opstal verzekering. Daarbij is belangrijk om goed te letten op de manier waarop de zonnepanelen op jouw dak gemonteerd zijn. Veel verzekeraars vergoeden schade namelijk alleen als de zonnepanelen vast zitten aan het huis. Ons advies is daarom om bij je verzekeraar altijd goed navraag te doen of jij een extra verzekering af moet sluiten.

Extreme weersomstandigheden

Wordt de schade aan zonnepanelen ook vergoed als dit het resultaat is van extreem weer? Meestal hebben zonnepanelen weinig last van extreem weer. Dit wordt onderzocht door verschillende testen op onze zonnepanelen. De hageltest is hier één van. Tijdens deze test wordt een ijsbal van 25mm doorsnee afgeschoten op 11 verschillende plekken op het zonnepaneel. Dit met een met van snelheid van wel 83 kilometer per uur! Komt het zonnepaneel hier ongeschonden uit? Dan weten we dat het zonnepaneel hagel en soortgelijke weersomstandigheden aankan.

Is er toch schade ontstaan door extreem weer, zoals bij de zogenaamde ‘supercel‘ in 2016? Dan is het vaak zo dat de schade gewoon wordt vergoed. Gelukkig is een situatie zoals tijdens deze supercel zeer uitzonderlijk.

Veelgestelde vragen over zonnepanelen verzekeren

  • Moet ik zonnepanelen aanmelden bij mijn verzekeraar?

    Zonnepanelen zijn vaak standaard verzekerd bij je opstalverzekering, maar soms moet je de panelen wel eerst aanmelden bij je verzekering om goed verzekerd te zijn tegen schade door bijvoorbeeld bliksem, storm, brand en hagelstenen. Het zit zo: een zonnepanelen-installatie verhoogt de waarde van je woning. Hierdoor ga je vaak extra premie betalen voor je opstalverzekering, omdat deze premie afhangt van de woningwaarde. Het verschilt per verzekeraar hoe deze waard wordt bepaald. Het is daarom goed om dit vooraf bij jouw verzekeraar na te gaan.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere zonnepanelen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: