Bevestigingsmaterialen

Hoe we zonnepanelen bevestigen op verschillende soorten daken

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

De diversiteit in daken zorgt automatisch voor het bestaan van verschillende soorten bevestigingsmaterialen en montagemogelijkheden voor zonnepanelen. Voor de montage van zonnepanelen op een schuin dak wordt er overwegend gebruik gemaakt van dakhaken. Daarentegen wordt voor zonnepanelen op een plat dak juist gebruikgemaakt van lichtgewicht montagesysteem met ballast. Eén simpel antwoord op de vraag: ‘Hoe worden zonnepanelen geïnstalleerd?’ kunnen wij je dus niet direct geven. Wat wij wel kunnen, is je per type dak uitleggen hoe zonnepanelen worden bevestigd.

Daken geschikt voor Zonneplan-installatie

Er zijn twee type daken waarop wij onze zonnepanelen installeren. Dit zijn zonnepanelen op reguliere platte en schuine daken. Door ons de afgelopen jaren enkel op deze daktypes te specialiseren kunnen wij met onze 125.000 installaties aan ervaring een constant hoge installatiekwaliteit leveren.

onderaanzicht van schuin dak met rode dakpannen en zonnepanelen

Zonnepanelen op schuin dak

De bevestigingsmaterialen van zonnepanelen op schuine daken die wij gebruiken, zijn van het merk Solar Construct. Het Solar Construct-systeem met haken is namelijk gemaakt van aluminium en RVS en is daardoor extra sterk. De verstelbare dakhaak zorgt voor een lijnrechte installatie van zonnepanelen op een schuin dak en een strak design. Rails worden op maat gezaagd en afgewerkt. De haken zijn lichtgewicht en verstelbaar, waardoor er geen druk op de dakpan van een schuin dak wordt uitgeoefend.

verzameling platte daken met zonnepanelen

Zonnepanelen op plat dak

Bij de bevestiging van zonnepanelen op een plat dak gebruiken wij ook het montagemateriaal van Solar Construct, maar dan specifiek afgestemd op installaties op platte daken. Zonnepanelen op een plat dak worden op een montageframe vastgezet die op voetjes staat. In dit frame liggen stoeptegels om voor genoeg ballast te zorgen, zodat dat de zonnepanelen bij harde windstoten niet wegwaaien. Het voordeel hiervan is dat jouw dak hierdoor niet beschadigt en het zonnepanelensysteem wel veilig op jouw dak ligt.

Er bestaat een speciaal platdak-systeem voor daken gelegen op het zuiden, daarnaast biedt Solar Construct ook een ‘oost-west’ systeem aan. Hierbij is de helft van de zonnepanelen op het oosten gericht en de andere helft op het westen.

oost west systeem zonnepanelen

Installatiemogelijkheden die Zonneplan niet uitvoert

Er bestaan nog een drietal andere mogelijkheden om zonnepanelen te installeren, namelijk op staaldaken, op golfplaat daken en in een veldopstelling. Omdat wij ons specialiseren in schuine en platte daken met dakpannen, hebben we bewust gekozen de onderstaande installaties niet aan te bieden.

Zonnepanelen op staaldaken

Bij de dakconstructie voor een staaldak wordt de montagevoet met bouten in het dak geschroefd. Het materiaal is extra robuust uitgevoerd. Hierdoor blijven de zonnepanelen levenslang, onder alle omstandigheden, muurvast op het dak gemonteerd.

Zonnepanelen op dakpanplaten of golfplaten

Stokschroeven waarmee de dakpanplaten of golfplaten zijn bevestigd, worden verwijderd. Vervolgens worden de stokschroeven in de houten dwarsbalken gedraaid. Bovenop deze schroef worden vervolgens de rails gemonteerd, waarop de zonnepanelen worden bevestigd.

Zonnepanelen in veldopstelling

Het is zeker mogelijk om zonnepanelen te plaatsen in een veldopstelling. Daarbij is het van groot belang dat het installatiemateriaal robuust en degelijk is. De installatie moet zonder problemen, vele decennia en onder extreme weersomstandigheden, muurvast in het veld blijven staan. Ook voor de veldopstelling kan er het best gebruik worden gemaakt van een spiraalvormige schroefpaal van Solar Construct. De spiraal aan de schroefpaal zorgt ervoor dat deze zich in de grond graaft en er niet meer uitgetrokken kan worden.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: