Btw teruggave zonnepanelen

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik
medewerkers digitaal btw teruggave zonnepanelen

Belastingteruggave zonnepanelen in 2022 en 2023

Waar je in 2022 eenvoudig 21% korting op de aanschaf van je zonnepanelen krijgt door de btw-teruggave is het btw-tarief in 2023 aangepast naar 0%. Je betaalt de btw dus überhaupt niet en teruggave is dus overbodig.
Zowel in 2022 en 2023 betaal je dus geen btw, alleen de manier waarop verschilt van elkaar. 

De factuur van jouw zonnepanelen in 2022 ontvangen? We vertellen je graag alles over de btw-teruggave.

Korting op je zonnepanelen, dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Toch is dit met de btw teruggave voor zonnepanelen in veel gevallen mogelijk. Als zonnepanelenbezitter lever jij namelijk stroom aan het net. In theorie maakt dit jou een klein energiebedrijf. De Belastingdienst ziet jou hierdoor als ondernemer en ondernemers kunnen hun btw terugvragen.

Bij een installatie van twaalf zonnepanelen komt deze 21% btw teruggave al gauw neer op een voordeel van €750. En het mooie is dat jij deze btw-teruggave niet eens zelf hoeft te regelen. Met de btw-teruggave service, onderdeel van het Zonneplan Serviceplan, regelen wij dit voor jou. Eenvoudig en zonder administratieve lasten staat jouw financiële voordeel binnen 3 tot 6 maanden op jouw rekening.

Wil jij meer algemene informatie over de btw teruggave of wil je weten wat de stand van zaken van de btw teruggave van zonnepanelen in 2021 is? Wij geven je hieronder alle informatie die jij moet weten over de btw teruggave zonnepanelen.

Algemene informatie over de btw-teruggave

Iedere Nederlander is bij een aankoop verplicht btw te betalen, waarna de verkopende partij dit vervolgens weer afdraagt aan de Belastingdienst. Normaal gesproken mogen particulieren de btw niet terugvragen, maar voor zonnepanelen is een uitzondering gemaakt. Deze uitzondering is in het leven geroepen om het kopen van zonnepanelen te stimuleren.

Forfait zonnepanelen

Naast btw over het aankoopbedrag van je zonnepanelen betaal je ook belasting over de stroom die je gaat opwekken. Deze belasting, ook wel forfait genoemd, is een eenmalig bedrag en is afhankelijk van de hoeveelheid stroom die je gaat opwekken. In tegenstelling tot zonnepanelen is het bij de stroom niet mogelijk om het btw-bedrag terug te vragen. Het forfaitbedrag wordt automatisch verrekend met het bedrag dat je terugkrijgt van de Belastingdienst.

berekening investering na btw teruggave zonnepanelen

Voorbeeld berekening investering na btw teruggave zonnepanelen.

Hoeveel btw kun jij terug verwachten?

Voor de aanschaf en installatie van de zonnepanelen kan jij het gehele btw-bedrag terugvragen. Dit is bij een gemiddelde installatie ongeveer €750,-. Hoe we aan dit bedrag komen kunnen we je het beste uitleggen aan de hand van een berekening:

Dhr. Jansen is nog geen ondernemer en schaft een zonne-installatie aan van €5.000 inclusief btw. geen Exclusief btw bedraagt de investering €5.000/1,21= €4.132,23. Het totale btw-bedrag bedraagt dus €867,77. Het totale piekvermogen van het zonnepanelensysteem bedraagt 5.950 Wp. Voor deze installatie geldt daarom een forfait van €120. Het forfait wordt op de eerste btw-aangifte verrekend met de terug te vragen btw. Per saldo bedraagt de teruggaaf €867 – € 120 = € 747 (Bron: berekening op basis van voorbeeld De Centrale BTW teruggave, 2021).

Btw-teruggave bij de aankoop van zonnepanelen met lening

Indien jij gebruik maakt van een lening voor het kopen van je zonnepanelen, is het verstandig om goed te onderzoeken of je deze lening inclusief of exclusief btw kunt aanvragen. Bij de lening exclusief btw is inleg van eigen geld namelijk nog wel nodig, terwijl dit bij een lening inclusief btw niet het geval is. De voorkeur gaat dus altijd naar een leningaanvraag inclusief btw.

Wij leggen je kort uit waarom:

 • Exclusief btw: met de lening kan jij niet de totale factuur voldoen, want je mist nog het btw-bedrag. Dit btw-bedrag betaal jij daarom eerst zelf en krijg je later terug van de Belastingdienst.
 • Inclusief btw: met de lening kan jij de totale factuur voldoen, inclusief het btw-bedrag. Later krijgt je het btw-bedrag terug van de Belastingdienst. Je kunt ervoor kiezen om met dit bedrag een deel van de lening vroegtijdig af te lossen.

De btw-teruggave in 2022

Vanaf 1 januari 2020 is de btw-teruggave aangepast. Zo wordt het voordeel lager, wanneer het btw-bedrag op de factuur €2.495 of hoger is. In dat geval is het verplicht om in de vier jaren die hierop volgen elk jaar btw over de opgewekte energie te betalen, naast het forfait bedrag in het eerste jaar. Heb jij hier vragen over? Dan helpen wij jou natuurlijk graag.

Kom ik in aanmerking voor btw zonnepanelen terugvragen?

Voordat je daadwerkelijk de belasting gaat terugvragen, is het belangrijk om eerst te weten of jij in aanmerking komt voor de btw-teruggave van zonnepanelen. Dit hangt namelijk af van het feit of je zelfstandig ondernemer bent. Volg het onderstaande schema om erachter te komen of jij in aanmerking komt voor de btw-teruggave van je zonnepanelen en welke manieren van terugvragen voor jou mogelijk zijn: zelf de btw-terugvragen of gebruik maken van de btw-teruggave service van Zonneplan.

Stappenplan voor aanvragen van btw-teruggave voor zonnepanelen

Stappenplan voor het aanvragen van btw-teruggave voor zonnepanelen.

Meer informatie over de btw teruggave

 • Hier geeft de Belastingdienst antwoord op veel gestelde vragen over het onderwerp: rijksoverheid.nl 
 • Informatie van de Belastingdienst over de btw teruggave: belastingdienst.nl
 • Ben jij vergeten om kwartaalaangifte te doen en heb je daarom een naheffing (5000 euro) en boete (161 euro) van de Belastingdienst gekregen? Hier lees je wat jij daar tegen kunt doen: belastingdienst.nl

Veelgestelde vragen over de btw

 • Zijn er administratieve verplichtingen die ik als zondernemer heb?

  Heb jij geen eigen onderneming? Dan val jij, als zondernemer, onder de Kleineondernemersregeling. Dit betekent dat jij in het eerste jaar de btw kan terug vragen. Hier vind je meer informatie over de kleineondernemersregeling voor zonnepaneelhouders.

  *Let op: ben je van plan in de komende drie jaar te starten met een onderneming? Dan kan het zijn dat jij niet meer valt onder de Kleineondernemersregeling. Bekijk in dat geval wat voor jou het beste is op Belastingdienst/kor of neem contact op met Zonneplan.

 • Moet ik mij altijd bij de Belastingdienst melden als ondernemer?

  Nee, maar je kunt geen btw terugvragen als jij niet als ondernemer herkend wordt.

 • Wat moet ik doen als ik al ondernemer ben en zonnepanelen wil plaatsen op privébezit?

  De elektriciteit van de zonnepanelen ga jij privé gebruiken. Daarom moet jij hierover btw betalen. Het bedrag wat jij dient te verwerken in de aangifte is het bedrag dat het energiebedrijf bij jou in rekening brengt voor de elektriciteit die je inkoopt, inclusief energiebelasting en exclusief btw. (Bron: https://ondernemersplein.kvk.nl)

 • Mijn energiecontract staat op een andere naam dan de naam waarop ik de btw wil terugvragen, kan dat?

  Nee, dat kan niet. De Belastingdienst is van mening dat alleen de persoon op wiens naam het energiecontract staat de btw terug kan vragen.

 • Hebben jullie een voorbeeldberekening?

  Dhr. Jansen is nog geen ondernemer en schaft een zonne-installatie aan van €6.000 inclusief btw. Het totale piekvermogen van de zonne-installatie bedraagt 3.250 Wp. Exclusief btw bedraagt de investering €6.000/1,21= €4.958,68. Het totale btw-bedrag bedraagt €1.041,32. Voor deze installatie geldt een forfait van €80. Het forfait wordt op de eerste BTW aangifte verrekend met de terug te vragen btw. Per saldo bedraagt de teruggaaf € 1.041 – € 80 = € 961 (Bron: De Centrale btw teruggave, 2018).

 • Wat als ook mijn partner een ondernemer voor de btw is?

  In dat geval kan de btw gezamenlijk teruggevraagd worden via een zogenoemde ‘stille maatschap’. Vraag onze accountants van de Centrale btw Teruggave voor meer informatie: 085 48 66 900

 • Ik heb al eerder zonnepanelen gekocht. Kan ik de btw dan nog terugvragen?

  Ga jij verhuizen en opnieuw zonnepanelen kopen? Dan heb je waarschijnlijk al eens eerder de btw teruggevraagd. Destijds heb jij ontheffing van de administratieve verplichtingen gekregen. Het is van belang om te weten wanneer dit precies is geweest, wanneer de oude woning wordt verkocht en wanneer de nieuwe woning wordt geleverd. Vraag onze accountants van de Centrale btw Teruggave voor meer informatie: 085 48 66 900

 • Ik wil mijn zonnepaneleninstallatie uitbreiden. Kan ik de btw hierover terugvragen?

  Mogelijk heb jij al eerder de btw teruggevraagd. Hiervoor heb jij ontheffing van administratieve verplichtingen gekregen. Nu zal de procedure iets anders verlopen. Het is van belang om te weten wanneer de eerste zonnepanelen zijn gekocht en of de ontheffing al is ingegaan. Vraag onze accountants van de Centrale btw Teruggave (085 48 66 900) of Nationale Belasting Adviseurs (085 1304456) voor meer informatie.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: