Zonnepanelen

Sneeuw op zonnepanelen: grootste gratis schoonmaak!

4 min lezen.
Aid Henic
Aid Henic
9 februari 2021
Zonnepanelen_sneeuw_Zonneplan_Anneloes_6

Sneeuw op je zonnepanelen; wat nu?! In deze blog leg ik uit wat het effect is van sneeuw op je zonnepanelen en of je er wat aan moet doen.

Gratis schoonmaak dankzij sneeuw op zonnepanelen

Voor deze blog spreek ik met onze Quality manager Jort, en ik vraag hem: ‘Wat is het effect van sneeuw op zonnepanelen?’ Hij antwoordt daar heel direct en duidelijk op: ‘Sneeuw is de grootste gratis schoonmaak voor je zonnepanelen, het is dus juist heel gunstig! Sneeuw gaat in alle hoekjes van de zonnepanelen zitten. Het vuil dat op de zonnepanelen ligt, vriest vast aan deze koude sneeuw. Als de sneeuw dan langzaam van de zonnepanelen naar beneden zakt, worden de zonnepanelen prachtig schoon!’ Wij plaatsen zonnepanelen altijd onder een minimale hellingshoek van 10°. Dit doen we voor de optimale instraling van de zon op de zonnepanelen, maar door deze hellingshoek van de zonnepanelen zakt ook de sneeuw uiteindelijk altijd weer naar beneden.

De opbrengst van je zonnepanelen

Zonnepanelen werken op licht en niet alleen op direct zonlicht. Daarom wekken je zonnepanelen ook in de winter gewoon energie op. In de herfst en winter zie je wel dat de opbrengst van je zonnepanelen minder is dan in de lente en zomer, omdat er simpelweg minder licht is. En hoe zit het met sneeuw op je zonnepanelen en de opbrengsten? ‘Als er een paar dagen sneeuw op je zonnepanelen ligt, wekken je zonnepanelen minder of geen energie op, omdat er natuurlijk geen licht meer op de zonnepanelen valt. Maar omdat je zonnepanelen in de winter toch al minder opwekken, zullen deze paar dagen met sneeuw niet veel verschil maken’ zegt Jort. In onze Zonneplan App kun je jouw opbrengsten bijhouden, hier kun je dus precies zien wat je zonnepanelen wel (of niet😉) doen.

Moet ik iets doen aan de sneeuw?

Ook hier is het antwoord duidelijk: ‘Nee. De sneeuw zakt vanzelf weer, het is dus niet nodig om de sneeuw van je panelen te vegen.’ Ook omdat het verschil in de jaarlijkse opbrengst niet tot nauwelijks is op te merken, is het niet nodig om (soms met gevaar voor eigen leven) de sneeuw te verwijderen. Wacht het rustig af en geniet straks van prachtige schone zonnepanelen!

En PS, pas op met onder je dakrand staan als het straks gaat dooien, voor je het weet sta je met een flink pak sneeuw in je kraag😅.

Lees ook: Tips voor het schoonmaken van je zonnepanelen.

Zonnepanelen_sneeuw_Zonneplan_Anneloes_6
42 vind ik leuks
Deel dit artikel:

Lees meer