Zonnepanelen 370 Wp kopen

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Wil jij zonnepanelen kopen, dan ga jij op zoek naar de meest geschikte zonnepanelen voor jouw dak. Eén van de opties die tegen kan komen zijn zonnepanelen van 370 Wp. Dit is een veel gekozen optie. 

Bij Zonneplan zijn wij recent overgestapt op zonnepanelen met een hogere wattpiek: zonnepanelen van 410 Wp. Deze zonnepanelen komen op het gebied van kwaliteit, prijs en afmeting toch nog net iets beter uit de bus. Daarom verwerken wij deze in jouw offerte als jij een aanvraag bij ons doet. Wil jij meer weten over de zonnepanelen van Zonneplan? Ga dan naar onze pagina over zonnepanelen of vraag direct een vrijblijvende dakcheck aan.

Vraag online een vrijblijvende offerte aan

Wat betekent Wp bij zonnepanelen?

Met 370 wattpiek wordt de maximale capaciteit van het zonnepaneel aangegeven. In de meest gunstige omstandigheden in het testcentrum, ook wel de Standard Test Conditions genoemd, kan het zonnepaneel dus 370 Wp opleveren. Dit maximale vermogen wordt vaak ook wel het piekvermogen genoemd.

Goed om te weten. In Nederland is er eigenlijk bijna nooit sprake van ‘de ideale omstandigheden’ voor zonnepanelen. Een 370 Wp zonnepaneel levert dus eigenlijk niet vaak z’n maximale vermogen. Desondanks zijn zonnepanelen in Nederland erg rendabel. Je kan uitgaan van de volgende verhouding: 1 wattpiek staat gelijk aan 0,88 kWh. Een 370 Wp zonnepaneel levert dus 0,88 kWh * 370 Wp = 325,6 kWh per jaar op.

Wattpiek zonnepanelen berekenen

Hoeveel wattpiek jij nodig hebt, is afhankelijk van jouw energieverbruik. Je kan hiervoor de verhouding 1 Wp = 0,88 kWh gebruiken.

Stel je hebt een verbruikt 3.000 kWh per jaar. Dan heb jij minimaal een systeem van 3.000 / 0,88 kWh = 3.409 Wp nodig. Rekenen we dit door naar de hoeveelheid zonnepanelen, dan komt dit uit op 3.409 Wp / 370 Wp = 9 zonnepanelen. 

Weet jij uit je hoofd niet direct je jaarlijkse energieverbruik? Gebruik dan de onderstaande tabel, met een globaal overzicht van het energieverbruik van een huishouden. En wil jij zeker weten of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen en hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt? Doe dan vrijblijvend de Zonneplan dakcheck om te zien wat er voor jouw dak mogelijk is.

# personen in huishouden Gem. elekt. verbruik per jaar in kWh
1 2.300
2 3.400
3 4.100
4 4.600
5 5.300
6 5.400

Hoogste Wp zonnepanelen: wat zijn de voor- en nadelen

Momenteel is het hoogste Wp van zonnepanelen die worden aangeboden 600 Wp. Vaak heb je de neiging om automatisch hiervoor te kiezen. Meer wattpiek is meer opbrengst zou je denken. Maar dit is niet altijd waar.

Je hebt inderdaad minder zonnepanelen nodig om een bepaalde hoeveelheid opbrengst te behalen, maar de afmeting van een hoger Wp zonnepaneel is automatisch vaak ook groter. Heb jij een klein dak of bevinden er zich obstakels, zoals luchtpijpjes of ramen, dan geven kleinere zonnepanelen juist meer legmogelijkheden. Zo kan je meer van deze kleinere zonnepanelen op je dak plaatsen en haal je alsnog de gewenste opbrengst.

Daarnaast zijn deze kleinere zonnepanelen vaak ook goedkoper dan de grotere zonnepanelen. Gewoonweg omdat ze minder product in zich hebben en al in grotere mate op de markt worden aangeboden.

Beste deal 410 wattpiek zonnepanelen

Bij Zonneplan werken wij met zonnepanelen van 410 Wp. Na 125.000 installatie weten we dat het oppervlakte van dit zonnepaneel met een lengte van 170,8 cm en een breedte van 113,4 cm geschikt is voor de meeste daksituaties, waardoor wij alle dakplannen zo optimaal mogelijk kunnen afstemmen op iedere afzonderlijke situatie.

Daarnaast vinden wij dat de prijs van dit zonnepaneel goed in verhouding staat met de opbrengsten en kosten en daarmee het te behalen rendement per jaar. Zouden wij namelijk een groter (en duurder) zonnepaneel aanbieden, worden de prijzen niet alleen hoger hoger, maar kunnen wij onze dakplannen minder goed afstemmen op de daksituatie. Waardoor je uiteindelijk niet het maximale uit je dak haalt. Dat vinden wij zonde.

Overwegingen bij het kiezen van zonnepanelen

 • Energiebehoefte: Het kennen van je jaarlijkse energieverbruik kan helpen bij het bepalen van het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt. Maar kijk ook naar de toekomst – ben je van plan om elektrisch te rijden, te koken of te verwarmen? Dan zou je moeten overwegen om meer zonnepanelen te installeren.
 • Opstelling: Mocht de salderingsregeling ooit komen te vervallen, kan het beter zijn om je zonnepanelen in een oost-west opstelling te plaatsen, in plaats van op het zuiden. Dit helpt om de energieopbrengst over de dag te spreiden, zodat je beter gebruik kunt maken van je zonne-energie.
 • Garantie: Lange fabrieksgaranties zijn vaak niet de volledige waarheid. De echte kosten zijn vaak gerelateerd aan de zonnepanelen installatie, niet aan het product zelf. Zorg er daarom voor dat je een leverancier kiest die makkelijk bereikbaar is en een betrouwbaar servicenetwerk heeft. Met het 10-jarige Zonneplan Serviceplan zijn servicebezoeken volledig gratis.
 • Data veiligheid: Thuisnetwerken kunnen kwetsbaar zijn. Overweeg daarom een systeem dat gebruik maakt van 4G en je gegevens binnen Europa houdt, in plaats van ze te laten opslaan op servers in China.

Waarom zonnepanelen van Zonneplan?

Kies je voor de 410 Wp zonnepanelen van Zonneplan, dan ben jij gegarandeerd van de beste deal. Wij kopen de zonnepanelen rechtstreeks in bij een tier-1 fabrikant. De zonnepanelen van deze fabrikanten worden uitgebreid getest en zijn voorzien van een officieel certificaat van testinstelling TUV.

Daarnaast profiteer je door het kopen van de zonnepanelen van Zonneplan automatisch 10 jaar lang van de voordelen van het Zonneplan Serviceplan. Dit houdt in dat je gebruik maakt van de beste garanties, verzekert bent van een 25 jaar lineaire vermogensgarantie tot 84,8% van het beginvermogen en 10 jaar lang geen extra kosten hoeft te maken aan voorrij- of montagekosten en reparaties.

Veelgestelde vragen over 370 Wp zonnepanelen

 • Wat kost een zonnepaneel van 370 Wp?

  De prijs voor zonnepanelen bedraagt gemiddeld €1,1 tot €1,7 per Wp. Voor 370 Wp panelen betekent dit gemiddeld een prijs van €407 tot €629 per paneel. Zonneplan levert geen 370 Wp panelen, maar werkt uitsluitend met 410 Wp panelen. Wil je offertes aanvragen maar vind je het nog moeilijk om zonnepanelen of aanbieders te vergelijken? Lees dan ons artikel over zonnepanelen vergelijken.

 • Wat is Wattpiek bij zonnepanelen?

  Wattpiek drukt het maximaal vermogen van een zonnepaneel uit, onder de meeste ideale omstandigheden voor zonnepanelen (temperatuur van 25 graden, maximale zoninstraling en een opstelling naar het zuiden). Omdat de weersomstandigheden nooit ideaal zijn, levert 1 Wattpiek gemiddeld 0.88 kWh per jaar op. Zonneplan werkt met zonnepanelen van 410 Wattpiek (Wp).

 • Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

  Het is belangrijk om te weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om jouw energieverbruik te compenseren. Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, hangt af van verschillende factoren zoals het oppervlakte en oriëntatie van je dak, de hoeveelheid zonlicht die erop valt en jouw energieverbruik. Gelukkig hoef je hier geen expert voor te zijn! In ons artikel Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? leggen we je uit hoe je deze berekening gemakkelijk zelf kunt maken. Zo weet je snel en eenvoudig hoeveel zonnepanelen je nodig hebt en kun je de stap zetten naar duurzame energie.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere zonnepanelen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: