Zonnepanelen 350 Wp kopen

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Wil jij zonnepanelen kopen, dan ga jij op zoek naar de meest geschikte zonnepanelen voor jouw dak. Eén van de opties die tegen kan komen zijn zonnepanelen van 350 Wp. Dit is een veel gekozen optie. 

Bij Zonneplan zijn wij recent overgestapt op zonnepanelen met een iets hogere wattpiek: zonnepanelen van 410 Wp. Deze zonnepanelen komen op het gebied van kwaliteit, prijs en afmeting toch nog net iets beter uit de bus. Daarom verwerken wij deze in jouw offerte als jij een aanvraag bij ons doet. Wil jij meer weten over de zonnepanelen van Zonneplan? Ga dan naar onze pagina over zonnepanelen of vraag direct een vrijblijvende zonnepanelen dakcheck aan.

Vraag online een vrijblijvende offerte aan

Wat betekent Wp bij zonnepanelen?

Het vermogen van zonnepanelen wordt aangegeven met de term ‘wattpiek’. En spreken we over de maximale vermogen van het zonnepaneel, dus de maximale hoeveelheid wattpiek, dan wordt dit het piekvermogen genoemd. Maar zonnepanelen met een piekvermogen van 350 Wp halen niet per definitie altijd de 350 wattpiek. 

Je vraagt je vast af waarom deze hoeveelheid wattpiek dan toch aan de zonnepanelen wordt toegekend. Dit heeft ermee te maken dat de 350 Wp van zonnepanelen is vastgesteld in een testcentrum. Het piekvermogen is hier gemeten onder ideale omstandigheden, zoals een constante temperatuur van 25 graden Celsius is en directe instraling van de zon. Schaduwwerking, verschil in hellingshoek en de beschikbare zonuren Nederland worden hierin niet meegenomen.

Wattpiek zonnepanelen berekenen

Toch zijn zonnepanelen in Nederland altijd rendabel genoeg om in te investeren. Je kan ervan uitgaan dat 1 wattpiek ongeveer gelijk staat aan de opwek van 0,88 kWh per jaar. Een gemiddelde installatie van twaalf 350 Wp zonnepanelen levert dus het volgende op:

 • 350 Wp * 12 = 4.200 Wp
 • 4.200 Wp * 0,88 kWh = 3.696 kWh per jaar

Hoogste Wp zonnepanelen: wat zijn de voor- en nadelen

Momenteel hebben wij bij Zonneplan panelen met een hogere wattpiek dan 350. Onze 400 Wp panelen zijn extra interessant gezien de formaten erg dichtbij elkaar liggen, waardoor je 400 Wp simpelweg meer vermogen kunt opwekken dan met 350 Wp. 

Toch heeft de keuze voor 410 Wp zonnepanelen normaal gesproken ook kanttekeningen. Over het algemeen geldt dat hoe hoger het wattpiek van het zonnepaneel is, hoe duurder het zonnepaneel is. Bij Zonneplan kopen we echter groot in, doordat we enkel onze zwarte design panelen van 410 Wp aanbieden. Dit stelt ons in staat om jou toch de laagste prijs te kunnen leveren.

Beste deal 350 of 410 wattpiek zonnepanelen

Het verschil tussen 350 Wp of 410 Wp lijkt minimaal. Toch kan dit jaarlijks nog aardig wat kilowattuur schelen. Stel in beide gevallen leggen we een zonnenpanelen systeem met 12 zonnepanelen neer. Hoeveek extra kWh levert dit dan extra op als je gaat voor de 410 Wp panelen?

Rekenvoorbeeld

 • 350 Wp * 12 = 4.200 Wp → 4.200 Wp x 0,88 kWh = 3.696 kWh 
 • 410 Wp * 12 = 4.920 Wp → 4.920 Wp x 0,88 kWh = 4.330 kWh 
 • Verschil 4.330 kWh – 3.696 kWh = 634 kWh

Bij eenzelfde afmeting en prijs levert een 410 Wp paneel in potentie dus 634 kWh extra op. Dat scheelt je, met een aangehouden kWh-prijs van €0,35 cent, al zo’n €221,90 op jaarbasis.

Aandachtspunten voor de aanschaf van zonnepanelen

 • Energiegebruik: Kennis van je jaarlijkse energieconsumptie is essentieel voor het bepalen van het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt. Maar overweeg ook je toekomstige behoeften – als je van plan bent om elektrisch te rijden, te koken of te verwarmen, zou je kunnen overwegen om meer zonnepanelen te installeren.
 • Opbrengstverdeling: Met een eventuele toekomstige afbouw van de salderingsregeling kan een oost-west plaatsing van zonnepanelen gunstiger zijn dan een zuidelijke plaatsing. Dit helpt om de energieproductie te spreiden over de dag, waardoor je beter gebruik maakt van je zonne-energie.
 • Garantieaspecten: Lange fabrieksgaranties kunnen misleidend zijn. De werkelijke kosten zijn vaak verbonden aan de installatie, niet aan het product zelf. Het is dus belangrijk om een leverancier te kiezen die gemakkelijk te bereiken is en een betrouwbaar servicenetwerk heeft. Met het 10-jarige Zonneplan Serviceplan zijn servicebezoeken volledig gratis.
 • Gegevensbeveiliging: Thuisnetwerken kunnen een beveiligingsrisico vormen. Overweeg daarom een systeem dat gebruik maakt van 4G en je gegevens binnen Europa houdt, in plaats van ze te laten opslaan op servers in China.

Waarom zonnepanelen van Zonneplan?

De 410 wattpiek zonnepanelen zijn rechtstreeks ingekocht bij een tier-1 fabrikant, zo weten wij dat de prijs-kwaliteit verhouding optimaal is, je met jouw dak het maximale kan opwekken en jij gegarandeerd bent van de beste deal. Daarnaast biedt de afmeting van onze 410 Wp zonnepanelen ons de meeste legmogelijkheden, waardoor wij voor iedere daksituatie het beste dakplan kunnen opstellen. 

En als bonus profiteer je bij de aankoop van de zonnepanelen van Zonneplan 10 jaar lang van de voordelen van het Zonneplan Serviceplan. Dit houdt in dat je gebruik maakt van de beste garanties, verzekert bent van een vermogensgarantie tot 84,8% van het beginvermogen en geen extra kosten hebt aan voorrij- of montagekosten en reparaties.

Veelgestelde vragen over 350 Wp zonnepanelen

 • Wat kost een zonnepaneel van 350 Wp?

  De prijs voor zonnepanelen bedraagt gemiddeld €1,1 tot €1,7 per Wp. Voor 350 Wp panelen betekent dit gemiddeld een prijs van €385 tot €595 per paneel. Zonneplan levert geen 350 Wp panelen, maar werkt uitsluitend met 410 Wp panelen. Wil je offertes aanvragen maar vind je het nog moeilijk om zonnepanelen of aanbieders te vergelijken? Lees dan ons artikel over zonnepanelen vergelijken.

 • Wat is Wattpiek bij zonnepanelen?

  Wattpiek (Wp) is een meeteenheid die wordt gebruikt om het vermogen van zonnecellen uit te drukken. Een cel zet zonlicht om in elektriciteit. Het aantal Wattpiek is hoeveel stroom een zonnepaneel maximaal kan opwekken (onder ideale omstandigheden). Dus: hoe hoger het aantal Wp, hoe hoger de opbrengst van je zonnepaneel.

 • Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

  Het is belangrijk om te weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om jouw energieverbruik te compenseren. Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, hangt af van verschillende factoren zoals het oppervlakte en oriëntatie van je dak, de hoeveelheid zonlicht die erop valt en jouw energieverbruik. Gelukkig hoef je hier geen expert voor te zijn! In ons artikel Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? leggen we je uit hoe je deze berekening gemakkelijk zelf kunt maken. Zo weet je snel en eenvoudig hoeveel zonnepanelen je nodig hebt en kun je de stap zetten naar duurzame energie.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere zonnepanelen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: