Zonnepanelen 500 Wp kopen

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

De laatste jaren zien we op het gebied van zonnepanelen steeds hogere vermogens voorbij komen. Waar we in 2010 nog rond de 230 wattpiek zonnepanelen zaten gaat dit nu al naar de 450 Wp of zelfs 500 Wp zonnepanelen. Gunstig, zo op het eerste gezicht. Want hoe hoger het vermogen, hoe meer opbrengsten. 

Toch zegt dit piekvermogen niet altijd alles over de geschiktheid van de zonnepanelen voor jouw dak. Want hoe hoger het wattpiek van zonnepanelen is, hoe groter en zwaarder ze vaak ook worden. En het is dan de vraag of dit bij jouw dak past. Kan jouw dak dit gewicht aan en passen er wel genoeg zonnepanelen van dit formaat op om je gewenste opbrengsten te halen? 

Daarom kiezen wij bij Zonneplan om te werken met 410 Wp zonnepanelen. Deze zonnepanelen zijn namelijk door hun afmetingen goed inzetbaar op verschillende type daken en daarnaast ook nog eens betaalbaar. Wil jij meer weten over de zonnepanelen van Zonneplan? Ga dan naar onze pagina over onze zonnepanelen of vraag een vrijblijvende zonnepanelen dakscan aan.

Vraag online een vrijblijvende offerte aan

Wat betekent Wp bij zonnepanelen?

De term ‘wattpiek’ geeft het vermogen van zonnepanelen aan. Het maximaal haalbare vermogen wordt ook wel het piekvermogen genoemd. Toch kan je er niet automatisch vanuit gaan dat een 500 Wp pv paneel altijd de 500 wattpiek aan vermogen behaalt. Dit komt niet doordat de zonnepanelen niet goed werken, maar heeft te maken met de situatie waarin het vermogen van de zonnepanelen is vastgesteld. 

Wattpiek toekennen aan een zonnepaneel wordt namelijk in een testcentrum gedaan onder ideale omstandigheden, bijvoorbeeld een constante temperatuur van 25 graden en optimale zoninstraling. Er wordt geen rekening gehouden wordt met de verschillen in temperatuur in Nederland, schaduwwerking op het dak, verschillen in zoninstraling en de beschikbare zonuren in Nederland.

Wattpiek zonnepanelen berekenen

Wil jij het wattpiek van je 500 Wp zonnepanelen omrekenen in de kWh die ze kunnen opwekken? Dan kan eenvoudig door het aantal wattpiek te vermenigvuldigen met 0,88 kWh. Zo weet je eenvoudig en snel hoeveel kWh jouw zonnepaneel of zonnepanelen je in Nederland gaan opleveren. 

1 wattpiek 0,88 kWh
1 zonnepaneel 500 Wp * 0,88 kWh 440 kWh per jaar
1 gemiddelde installatie = 12 zonnepanelen = 500 Wp * 12 = 6000 Wp 6000 Wp * 0,88 kWh  5.280 kWh per jaar

 

Voor- en nadelen van panelen met een hoog vermogen

Qua opbrengst kies je al snel voor de zonnepanelen met zoveel mogelijk wattpiek. Zij brengen je immers het snelste de hoeveelheid opbrengsten die je wilt hebben. Maar zonnepanelen met een hoger wattpiek halen dit met name uit hun grotere oppervlak met zonnecellen. Er bestaat hierdoor meer ruimte waar de zon op kan vallen en dit zorgt voor de hogere opbrengsten. De vraag is echter of jij deze ruimte wel beschikbaar hebt op je dak? En of jij ook meer wil betalen voor je hogere Wp pv panelen?

Beste deal 410 of 500 wattpiek zonnepanelen

Kijken we naar de keuze tussen zonnepanelen van 500 Wp of toch lager, dan adviseren wij toch om altijd voor de lagere wattpiek zonnepanelen te gaan. Bij Zonneplan werken wij met 410 Wp zonnepanelen, omdat deze zonnepanelen naar onze mening de beste prijs-kwaliteit verhouding hebben.

Allereerst is de afmeting van dit type zonnepaneel namelijk gunstig.  Een 410 Wp zonnepaneel heeft een afmeting van 1708 mm bij 1134 mm, wat aanzienlijk compacter is dan een 500 Wp zonnepaneel van 2176 x 1058 mm. Dit zorgt ervoor dat er makkelijk meer zonnepanelen op een dak geplaatst kunnen worden. 

Daarnaast 500 Wp zonnepanelen vaak aanzienlijk veel duurder dan de zonnepanelen van een lagere wattpiek aan vermogen. Zoveel duurder dat dit niet opweegt tegen het feit dat je minder zonnepanelen nodig hebt om je gewenste opbrengsten te behalen. 

Aankoopadvies voor zonnepanelen

 • Energieverbruik: Het inzicht in je jaarlijkse energiebehoefte helpt om het aantal zonnepanelen te bepalen dat nodig is om aan deze behoefte te voldoen. Maar kijk verder dan het heden. Als je in de toekomst denkt aan elektrisch rijden, koken of verwarmen, dan kan het zinvol zijn om voor meer zonnepanelen te kiezen.
 • Verdeel de opbrengst: Het kan beter zijn om je zonnepanelen in een oost-west richting te plaatsen, in plaats van op het zuiden. Dit helpt om de energieproductie te verspreiden over de dag, waardoor je beter gebruik maakt van je zonne-energie.
 • Garantie? Lange fabrieksgaranties geven niet altijd het hele verhaal. De echte kosten liggen vaak in de zonnepanelen installatie, niet in het product zelf. Het is daarom belangrijk om een leverancier te kiezen die gemakkelijk bereikbaar is en een solide servicenetwerk heeft. Met het 10-jarige Zonneplan Serviceplan zijn servicebezoeken volledig gratis.
 • Data veiligheid: Een wifi-thuisnetwerk kan beveiligingsproblemen met zich meebrengen. Overweeg daarom een systeem dat gebruikmaakt van 4G en ervoor zorgt dat je gegevens binnen Europa blijven, in plaats van opgeslagen te worden op servers in China.

Waarom zonnepanelen van Zonneplan?

Koop jij zonnepanelen van Zonneplan, dan ben jij zeker van de beste deal. Wij kopen onze zonnepanelen namelijk rechtstreeks in bij een tier-1 fabrikant, waar ze uitgebreid getest worden. Zo weet jij zeker dat jij de beste kwaliteit zonnepanelen krijgt.

Daarnaast kunnen wij met de gunstige afmetingen van de 410 Wp zonnepanelen jouw dakplan precies afstemmen op jouw situatie. Om precies te zijn op jouw dak en energieverbruik. Zo betaal jij niet voor zonnepanelen en wattpiek die jij eigenlijk niet nodig hebt en haal je toch het maximale uit je dak. 

En met zonnepanelen van Zonneplan ben je in de toekomst ook nog eens zeker van jouw opbrengsten. Zonneplan biedt namelijk het 10 jaar Serviceplan aan als onderdeel van de Zonneplan offerte. Hierdoor profiteer je van van de beste garanties in de markt, je bent verzekerd van een vermogensgarantie tot 84,8% van het beginvermogen van de zonnepanelen en heb je geen extra kosten aan voorrij- of montagekosten en reparaties.

Veelgestelde vragen over 500 Wp zonnepanelen

 • Wat kost een zonnepaneel van 500 Wp?

  De prijs voor zonnepanelen bedraagt gemiddeld €1,1 tot €1,7 per Wp. Voor 500 Wp panelen betekent dit gemiddeld een prijs van €550 tot €850 per paneel. Zonneplan levert geen 500 Wp panelen, maar werkt uitsluitend met 410 Wp panelen. Wil je offertes aanvragen maar vind je het nog moeilijk om zonnepanelen of aanbieders te vergelijken? Lees dan ons artikel over zonnepanelen vergelijken.

 • Wat is Wattpiek bij zonnepanelen?

  Elk zonnepaneel heeft een eigen vermogen. Dit wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Heeft een zonnepaneel een vermogen van 500 Wp? Dan levert het paneel 500 kWh op per jaar – onder ideale omstandigheden (de beste ligging/oriëntatie, maximale zoninstraling en een temperatuur van 25 graden). Deze ideale omstandigheden worden nooit gehaald, waardoor we het vermogen altijd vermenigvuldigen met 0,88. Dat betekent een jaarlijkse opbrengst van 440 Wp per jaar.

 • Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

  Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, is afhankelijk van diverse factoren, zoals de grootte en oriëntatie van je dak, je energieverbruik en de gewenste opbrengst van de zonnepanelen. Benieuwd hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt om aan jouw energiebehoefte te voldoen? In ons artikel Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? vind je alle informatie die je nodig hebt. Hier leggen we je uit hoe je zelf de berekening kunt maken en geven we voorbeeldberekeningen, zodat je een goed beeld hebt van de hoeveelheid zonnepanelen die bij jouw situatie passen. Zo ben je goed voorbereid om de stap naar duurzame energie te zetten!

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere zonnepanelen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: