Zonnepanelen 360 Wp kopen

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Zonnepanelen van 360 Wp, 400 Wp, of juist hoog inzetten met zonnepanelen van 600 Wp. Hedendaags worden er ontzettend veel verschillende zonnepanelen aangeboden. Maar wat is nou de beste keuze? Ga je direct voor een zonnepaneel met zo veel mogelijk vermogen of is het juist verstandiger om voor een lager wattpiek te kiezen?

Bij Zonneplan kunnen we daar kort over zijn. Ga voor het zonnepaneel dat het beste past bij jouw dak en jouw energiebehoefte. Op basis van onze 125.000 installatie merken wij dat onze voorkeur qua verhouding tussen kwaliteit, prijs en afmeting uitgaat naar zonnepanelen van 400 Wp. Toch net weer 40 wattpiek winst per zonnepaneel, terwijl je ongeveer dezelfde prijs voor de zonnepanelen betaalt. Wil jij meer weten over de zonnepanelen van Zonneplan? Ga dan naar onze pagina over zonnepanelen of vraag direct een vrijblijvende dakcheck aan.

Vraag online een vrijblijvende offerte aan

Wat betekent Wp bij zonnepanelen?

Met de term ‘wattpiek’ wordt het vermogen van zonnepanelen aangeduid. Spreek je over het maximale vermogen, dus hoeveel wattpiek het zonnepaneel opbrengt als hij optimaal werkt, dan noemen we dit ‘het piekvermogen’. Goed om te weten is dat zonnepanelen met een piekvermogen van 360 Wp niet altijd ook de 360 wattpiek opleveren. 

Dit verschil wordt veroorzaakt door het verschil tussen de testsituatie waarin het vermogen wordt vastgesteld en de situatie op het dak. In de testsituatie worden zonnepanelen namelijk getest onder ideale testomstandigheden, zoals een constante temperatuur van 25 graden Celsius en directe instraling van de zon. Met schaduwwerking, verschillen in hellingshoek en de uiteenlopende zonuren Nederland is er op het dak niet altijd sprake van deze ‘ideale omstandigheden’.

Wattpiek zonnepanelen berekenen

Toch blijven zonnepanelen in Nederland rendabel genoeg. In Nederland staat één wattpiek ongeveer gelijk aan 0,88 kWh per jaar. Rekenen we dit door naar een installatie van twaalf zonnepanelen, van 360 Wp, dan levert dit dus het volgende op:

360 Wp * 12 = 4.320 Wp → 0,88 kWh * 4.320 Wp = 3.801,6 kWh per jaar

Hoogste Wp zonnepanelen: wat zijn de voor- en nadelen

Kijken we naar het eerder beschreven rijtje van 360 Wp, 400 Wp of 600 Wp, dan kiest men toch vaak automatisch voor zonnepanelen met het hoogste Wp aan vermogen. Dat klinkt ook wel logisch, want je hebt minder zonnepanelen nodig om dezelfde opbrengst te behalen. 

Een nadeel is alleen dat zonnepanelen met een hoger wattpiek ook in veel gevallen duurder en groter uitvallen. Met name de grotere afmeting van de zonnepanelen vermindert voor veel daken de legmogelijkheden. Er kan bijvoorbeeld minder goed rekening gehouden worden met obstakels op het dak. 

Beste deal 360 of 400 wattpiek zonnepanelen

Een verschil van 40 wattpiek. Wat maakt 400 Wp zonnepanelen dan toch de beste deal? Dit heeft te maken met de verhouding van de prijs in combinatie met de kwaliteit van de zonnepanelen. De zonnepanelen zitten namelijk beiden rond dezelfde prijsklasse, maar met 400 Wp wek je net iets meer op. Kijk je naar een gemiddelde set van 12 zonnepanelen, dan komt dit al weer neer op 480 Wp en alle beetjes helpen. 

Wil jij hulp in het kiezen van de hoeveelheid zonnepanelen die het beste bij jouw energieverbruik en daksituatie passen? Vraag dan vrijblijvend de Zonneplan dakcheck om te zien wat er voor jouw dak mogelijk zijn. Eén van onze adviseurs kijkt graag met je mee.

Waarom zonnepanelen van Zonneplan?

Bij Zonneplan gaan wij voor zonnepanelen van 400 Wp. De afmeting en het gewicht van 400 Wp zonnepaneel geeft ons de meeste legmogelijkheden, waardoor wij eigenlijk in iedere daksituatie het beste dakplan kunnen opstellen. Dit is dus de beste keuze zijn voor onze klant. 

Om de kwaliteit van onze producten te kunnen garanderen, kopen wij onze 400 Wp zonnepanelen rechtstreeks in bij een Tier-1 fabrikant. De zonnepanelen worden uitgebreid getest en zijn voorzien van een officieel certificaat van testinstelling TÜV. Zo weten wij dat de prijs-kwaliteit verhouding optimaal is en jij gegarandeerd bent van de beste deal. 

En daarnaast profiteer je ook 10 jaar van de voordelen van het Zonneplan Serviceplan. Dit houdt in dat je gebruik maakt van de beste garanties en geen extra kosten hebt aan voorrij- of montagekosten en reparaties. 

Veelgestelde vragen over 360 Wp zonnepanelen

  • Wat kost een zonnepaneel van 360 Wp?

    De prijs voor zonnepanelen bedraagt gemiddeld €1,1 tot €1,7 per Wp. Voor 360 Wp panelen betekent dit gemiddeld een prijs van €396 tot €612 per paneel. Zonneplan levert geen 360 Wp panelen, maar werkt uitsluitend met 400 Wp panelen. Wil je offertes aanvragen maar vind je het nog moeilijk om zonnepanelen of aanbieders te vergelijken? Lees dan ons artikel over zonnepanelen vergelijken.

  • Wat is Wattpiek bij zonnepanelen?

    Wattpiek drukt het maximaal vermogen van een zonnepaneel uit, onder de meeste ideale omstandigheden voor zonnepanelen (temperatuur van 25 graden, maximale zoninstraling en een opstelling naar het zuiden). Omdat de weersomstandigheden nooit ideaal zijn, levert 1 Wattpiek gemiddeld 0.88 kWh per jaar op. Zonneplan werkt met zonnepanelen van 400 Wattpiek (Wp).

Deel dit artikel: