Zonnepanelen 400 Wp kopen

Robin Hultink
Door: Robin Hultink

Als jij zoekt naar de meest geschikte zonnepanelen voor jouw dak, dan kan het zijn dat je zonnepanelen met 400 Wp aan vermogen tegenkomt. Dit is momenteel een vermogen voor zonnepanelen die breed beschikbaar is in de markt en steeds vaker wordt gekozen door particulieren die zonnepanelen willen kopen.

Maar of het verstandig is om ook voor zo’n hoog vermogen zonnepaneel te kiezen, dat is maar de vraag. Zonnepanelen met een hoger vermogen zijn namelijk relatief duurder en groter dan de lagere Wp zonnepanelen, zoals de 370 Wp zonnepanelen van Zonneplan

Vraag online een vrijblijvende offerte aan

Wat betekent Wp bij zonnepanelen?

Voordat we in kunnen gaan op de voor- en nadelen van zonnepanelen van 400 Wp, is het eerst handig om te weten wat Wp eigenlijk inhoudt. Wp staat voor wattpiek en geeft het vermogen van een zonnepaneel aan. 400 Wp geeft eigenlijk het piekvermogen van het zonnepaneel aan, dus wat het zonnepaneel maximale aan vermogen kan leveren. 

Maar vaak leveren zonnepanelen van 400 Wp niet altijd precies de opgegeven 400 wattpiek. Dit betekent niet dat de zonnepanelen niet goed werken, maar heeft ermee te maken dat het piekvermogen wordt vastgesteld onder ideale test omstandigheden, zoals een constante temperatuur van 25 graden Celsius is en directe instraling van de zon. Schaduwwerking, verschil in hellingshoek en de beschikbare zonuren Nederland worden hierin niet meegenomen. Toch is één ding zeker: investeren in zonnepanelen is altijd rendabel genoeg.

Wattpiek zonnepanelen berekenen

Het weer in Nederland is wisselvallig. Er is dus eigenlijk bijna nooit sprake van ‘de ideale omstandigheden’ voor zonnepanelen. In Nederland kan je ervan uitgaan dat 1 wattpiek ongeveer 0,88 kWh per jaar oplevert. Een zonnepaneel van 400 Wp levert dus 0,88 kWh * 400 Wp = 352 kWh per jaar op.

Rekenen we dit om naar een gemiddelde installatie van twaalf zonnepanelen met een vermogen van 400 Wp. Dan komt dit neer op (400 Wp * 12 zonnepanelen = 4.800 Wp → 4.800 * 0,88 kWh) 4.224 kWh opwek per jaar. 

Benieuwd hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen en hoeveel wattpiek jij per zonnepaneel nodig hebt om jezelf te voorzien in jouw jaarlijkse energiebehoefte? Doe dan vrijblijvend de Zonneplan dakcheck om te zien wat er voor jouw dak mogelijk is.

Hoogste Wp zonnepanelen: wat zijn de voor- en nadelen

Snel kies je voor zonnepanelen met het hoogste Wp aan vermogen. Het klinkt logisch, want dit lijkt het beste product in de markt en je hebt in principe minder zonnepanelen nodig om dezelfde opbrengst te halen. Een nadeel is echter dat zonnepanelen met een hoger wattpiek, zoals zonnepanelen met 400 Wp of hoger, vaak ook aanzienlijk duurder en groter zijn.

Beste deal 370 of 400 wattpiek zonnepanelen

Een zonnepaneel met een hoger wattpiek is dus niet direct de betere of meest voordelige keuze. Twijfel jij dus tussen 370 Wp en 400 Wp zonnepanelen, dan adviseren wij jou toch om voor de 370 Wp zonnepanelen te gaan. De verhouding tussen prijs, afmeting en opwek van dit type zonnepaneel is naar onze mening namelijk het gunstigste. En de net iets kleinere afmeting van dit type zonnepaneel zorgt er ook nog eens voor dat 370 Wp zonnepanelen eigenlijk voor ieder dak geschikt zijn.

Waarom zonnepanelen van Zonneplan?

Kies je voor de 370 Wp zonnepanelen van Zonneplan, dan ben jij gegarandeerd van de beste deal. Omdat wij namelijk de zonnepanelen rechtstreeks inkopen bij een tier-1 fabrikant kunnen wij zowel de kwaliteit als de beste prijs in de markt garanderen. 

Daarnaast profiteer je door het kopen van de zonnepanelen van Zonneplan automatisch 10 jaar lang van de voordelen van het Zonneplan Serviceplan. Dit houdt in dat je gebruik maakt van de beste garanties, verzekert bent van een 25 jaar lineaire vermogensgarantie tot 84,8% van het beginvermogen en 10 jaar lang geen extra kosten hoeft te maken aan voorrij- of montagekosten en reparaties.

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

  • Waarom zonnepanelen kopen?

    Zonnepanelen kopen heeft voordelen. Zowel op korte als lange termijn. Jij zal het direct merken aan je lager wordende energielasten en het verbeterde energielabel wordt beter. En verkoop jij je woning in de toekomst? Dan is jouw woning door de zonnepanelen gemiddeld 5000 euro meer waard.

  • Waarom zonnepanelen van Zonneplan?

    Zonneplan koopt zonnepanelen rechtstreeks in bij een tier-1 fabrikant. Zo kunnen wij de beste prijs en kwaliteit garanderen. Daarnaast ontwikkelen wij onze eigen soft- en hardware en bieden wij onze klanten 10 jaar lang de beste service met het Zonneplan Serviceplan. Het enige wat overblijft is zorgeloos genieten van de zonnepanelen.

Deel dit artikel: