Zonnepanelen 400 Wp kopen

Robin Hultink
Door: Robin Hultink

Overweeg je zelf energie op te gaan wekken met zonnepanelen van 400 Wp? Dat is een verstandige keuze. Momenteel is dit één van de meest aangeboden en gekozen producten in de markt van zonnepanelen. Ook bij Zonneplan hebben wij ervoor gekozen dit type zonnepaneel aan te bieden.

Wat de voordelen en nadelen van een 400 wattpiek zonnepaneel zijn en waarom wij dit zonnepaneel in onze offerte aanbieden leggen we je hier uit. En wil je meer weten over onze zonnepanelen? Op onze pagina over zonnepanelen van Zonneplan vertellen we je meer. 

Vraag online een vrijblijvende offerte aan

Bereken mijn besparing

Wat betekent Wp bij zonnepanelen?

Voordat we in kunnen gaan op de voor- en nadelen van zonnepanelen van 400 Wp, is het eerst handig om te weten wat Wp eigenlijk inhoudt. Wp staat voor wattpiek en geeft het vermogen van een zonnepaneel aan. 400 Wp geeft eigenlijk het piekvermogen van het zonnepaneel aan, dus wat het zonnepaneel maximale aan vermogen kan leveren. 

Maar vaak leveren zonnepanelen van 400 Wp niet altijd precies de opgegeven 400 wattpiek. Dit betekent niet dat de zonnepanelen niet goed werken, maar heeft ermee te maken dat het piekvermogen wordt vastgesteld onder ideale test omstandigheden, zoals een constante temperatuur van 25 graden Celsius is en directe instraling van de zon. Schaduwwerking, verschil in hellingshoek en de beschikbare zonuren Nederland worden hierin niet meegenomen. Toch is één ding zeker: investeren in zonnepanelen is altijd rendabel genoeg.

Wattpiek zonnepanelen berekenen

Het weer in Nederland is wisselvallig. Er is dus eigenlijk bijna nooit sprake van ‘de ideale omstandigheden’ voor zonnepanelen. In Nederland kan je ervan uitgaan dat 1 wattpiek ongeveer 0,88 kWh per jaar oplevert. Een zonnepaneel van 400 Wp levert dus 0,88 kWh * 400 Wp = 352 kWh per jaar op.

Rekenen we dit om naar een gemiddelde installatie van twaalf zonnepanelen met een vermogen van 400 Wp. Dan komt dit neer op (400 Wp * 12 zonnepanelen = 4.800 Wp → 4.800 * 0,88 kWh) 4.224 kWh opwek per jaar. 

Benieuwd hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen en hoeveel wattpiek jij per zonnepaneel nodig hebt om jezelf te voorzien in jouw jaarlijkse energiebehoefte? Doe dan vrijblijvend de Zonneplan dakcheck om te zien wat er voor jouw dak mogelijk is.

Afmeting zonnepaneel 400 Wp

De 400 Wp zonnepanelen van Zonneplan zijn ongeveer 1,7 meter hoog, 1,1 meter breed en 3 centimeter dik. Hierdoor zijn deze panelen gemiddeld groter dan panelen met lagere (piek)vermogens.

Lengte Breedte Dikte Gewicht
400 Wp zonnepaneel 1708 mm 1134 mm 30 mm 20kg

Hoogste Wp zonnepanelen: wat zijn de voor- en nadelen

Momenteel is het hoogste Wp van zonnepanelen die worden aangeboden 500 Wp. Vaak heb je de neiging om automatisch hiervoor te kiezen. Meer wattpiek is meer opbrengst zou je denken. Maar dit is niet altijd waar.

Je hebt inderdaad minder zonnepanelen nodig om een bepaalde hoeveelheid opbrengst te behalen, maar de afmeting van een hoger Wp zonnepaneel is automatisch vaak ook groter. Heb jij een klein dak of bevinden er zich obstakels, zoals luchtpijpjes of ramen, dan geven kleinere zonnepanelen juist meer legmogelijkheden. Zo kan je meer van deze kleinere zonnepanelen op je dak plaatsen en haal je alsnog de gewenste opbrengst.

Daarnaast zijn deze kleinere zonnepanelen vaak ook goedkoper dan de grotere zonnepanelen. Gewoonweg omdat ze minder product in zich hebben en al in grotere mate op de markt worden aangeboden.

Beste deal 400 wattpiek zonnepanelen

Bij Zonneplan hebben wij voor onze zonnepanelen van 400 wattpiek gekozen door de optimale verhouding tussen prijs en kwaliteit. Wil jij hulp in het kiezen van de hoeveelheid zonnepanelen die het beste bij jouw energieverbruik en daksituatie passen? Vraag dan vrijblijvend de Zonneplan dakcheck om te zien wat er voor jouw dak mogelijk zijn. Eén van onze adviseurs kijkt graag met je mee.

Waarom zonnepanelen van Zonneplan?

Kies je voor de 400 Wp zonnepanelen van Zonneplan, dan ben jij gegarandeerd van de beste deal. Omdat wij namelijk de zonnepanelen rechtstreeks inkopen bij een tier-1 fabrikant kunnen wij zowel de kwaliteit als de beste prijs in de markt garanderen. 

Daarnaast profiteer je door het kopen van de zonnepanelen van Zonneplan automatisch 10 jaar lang van de voordelen van het Zonneplan Serviceplan. Dit houdt in dat je gebruik maakt van de beste garanties, verzekert bent van een 25 jaar lineaire vermogensgarantie tot 84,8% van het beginvermogen en 10 jaar lang geen extra kosten hoeft te maken aan voorrij- of montagekosten en reparaties.

Veelgestelde vragen over 400 Wp zonnepanelen

  • Wat kost een zonnepaneel van 400 Wp?

    Zonneplan werkt uitsluitend met 400 Wp zonnepanelen. Gemiddeld kost een zonnepanelensysteem van 10 zonnepanelen inclusief installatie rond de €6.810 – €7.790 bij Zonneplan. Voor een prijs op maat kan je een vrijblijvende zonnepanelen dakscan aanvragen. Wil je offertes aanvragen maar vind je het nog moeilijk om zonnepanelen of aanbieders te vergelijken? Lees dan ons artikel over zonnepanelen vergelijken.

  • Wat is Wattpiek bij zonnepanelen?

    Wattpiek (Wp) is een meeteenheid die wordt gebruikt om het vermogen van zonnecellen uit te drukken. Een cel zet zonlicht om in elektriciteit. Het aantal Wattpiek is hoeveel stroom een zonnepaneel maximaal kan opwekken (onder ideale omstandigheden). Dus: hoe hoger het aantal Wp, hoe hoger de opbrengst van je zonnepaneel.

  • Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

    Het is belangrijk om te weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om jouw energieverbruik te compenseren. Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, hangt af van verschillende factoren zoals het oppervlakte en oriëntatie van je dak, de hoeveelheid zonlicht die erop valt en jouw energieverbruik. Gelukkig hoef je hier geen expert voor te zijn! In ons artikel Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? leggen we je uit hoe je deze berekening gemakkelijk zelf kunt maken. Zo weet je snel en eenvoudig hoeveel zonnepanelen je nodig hebt en kun je de stap zetten naar duurzame energie.

Deel dit artikel: