Overweeg jij om extra zonnepanelen te laten bijplaatsen? Ben je benieuwd naar de kosten, de mogelijkheden om bestaande zonnepanelen uit te breiden, en of het rendabel is om extra panelen te installeren? In dit artikel beantwoorden we deze vragen en andere veelgestelde vragen over het bijplaatsen van zonnepanelen.
Heb je al zonnepanelen van Zonneplan? Bel dan jouw adviseur.
Nog geen zonnepanelen van Zonneplan? Doe een vrijblijvende aanvraag.
Wanneer je meer stroom verbruikt dan je huidige panelen kunnen opwekken kun je ervoor kiezen om je zonnepaneleninstallatie uit te breiden. Het kan zijn dat je energieverbruik is toegenomen door bijvoorbeeld de aanschaf van een elektrische auto of gezinsuitbreiding.
Het bijplaatsen van zonnepanelen is een beslissing die je kunt overwegen. Dit is afhankelijk van je energiebehoefte en de beschikbare ruimte op je dak. Voordat je besluit om panelen bij te plaatsen, is het goed om rekening te houden met de volgende factoren:
Is het interessant om zonnepanelen bij te plaatsen op je huidige omvormer? Om deze vraag te beantwoorden moet je rekening houden met de capaciteit van je omvormer en het soort omvormer dat je hebt; parallel- of seriegeschakeld.
Heeft jouw omvormer voldoende capaciteit?
Iedere omvormer heeft een bepaalde capaciteit; een maximaal vermogen. Ook al sluit je meer zonnepanelen aan, de omvormer kan niet standaard meer opbrengst genereren. Je kunt dit zien als een auto. Je kunt wel meer benzine in de tank gooien, maar de auto heeft niet opeens een hogere maximum snelheid.
Plaats je toch meer zonnepanelen, dan topt de omvormer op zonnige dagen af. Je maakt natuurlijk nog wel gebruik van je extra zonnepanelen op minder zonnige dagen. Het is alleen de vraag of dit voldoende opbrengst geeft om jouw extra zonnepanelen financieel interessant te maken.
Met het Nederlandse klimaat worden omvormers standaard ondergedemensioneerd. Dit betekent dat de omvormer vaak een slag kleiner is dan het maximale wattpiek (Wp) van alle zonnepanelen bij elkaar. Meestal wordt 70% tot 80% als maximaal aangehouden. Oftewel: de omvormer kan 70% tot 80% van de maximum Wp van de zonnepanelen aan. Wil je zonnepanelen bijplaatsen, maar ligt het totale Wp aan zonnepanelen veel hoger dan de capaciteit van je huidige omvormer? Kies dan voor een nieuw systeem met een nieuwe omvormer.
Is jouw systeem serie- of parallelgeschakeld?
Zijn je zonnepanelen parallelgeschakeld? Dan is de capaciteit van de omvormer de belangrijkste factor om rekening mee te houden. Heb je een seriële schakeling? Dan zijn onderstaande punten ook van toepassing:
De kosten voor het bijplaatsen van zonnepanelen zitten hem niet alleen in de zonnepanelen zelf, maar ook in het bevestigingsmateriaal, aanpassingen in de bekabeling, eventuele hefmiddelen als een ladderlift of hoogwerker en uiteraard het installeren van de panelen. Vooral arbeid is kostbaar. Dit maakt één of twee panelen bijplaatsen al snel minder rendabel dan het bijplaatsen van meerdere panelen. Mogelijk is een volledig nieuw systeem met 4 zonnepanelen wel veel interessanter, als daar ruimte voor is.
Kijk dus goed naar de extra opbrengsten van de nieuwe zonnepanelen. Is deze opbrengst hoog genoeg om de kosten van bijplaatsen te compenseren?
Ben je geïnteresseerd in het bijplaatsen van zonnepanelen en heb je al zonnepanelen van Zonneplan? Dan raden we je aan om contact op te nemen met een van onze ervaren Zonneplan-adviseurs. Zij helpen je graag bij het maken van een weloverwogen beslissing en kunnen je advies geven over de mogelijkheden op jouw dak.
Vanuit Zonneplan plaatsen we geen zonnepanelen bij op een installatie die niet door ons geplaatst is. Wel kunnen we met je meedenken over een nieuw systeem van minimaal 4 zonnepanelen.
Of bijplaatsen rendabel is hangt af van factoren zoals je huidige en toekomstige energiebehoefte, de beschikbare ruimte op je dak en de capaciteit van je huidige omvormer.
Het bijplaatsen van zonnepanelen brengt kosten met zich mee. Niet alleen kosten voor de panelen zelf, maar vooral ook installatiekosten.
Iedere situatie is uniek. Afhankelijk van je specifieke omstandigheden, zoals een sterk verhoogd energieverbruik of een vergroot dakoppervlak, kan het bijplaatsen van zonnepanelen een rendabele investering zijn. Het is belangrijk om deskundig advies te vragen voordat je een beslissing neemt. Jouw Zonneplan-adviseur kan je hierbij helpen, door je specifieke situatie te analyseren en je te adviseren over de beste aanpak.
Wil je graag je energierekening verlagen door te profiteren van de energietransitie maar is bijplaatsen van zonnepanelen geen optie? Dan hebben wij de oplossing.
Een dynamisch energiecontract van Zonneplan is dé oplossing om je energierekening te verlagen. Dit doen we door jou stroom en gas voor inkoopprijs te leveren. Maar het energiecontract van Zonneplan biedt meer dan alleen dynamische energieprijzen. Via de Zonneplan app helpen we je om je verbruik te verplaatsen naar de goedkoopste momenten met veel wind- en/of zonnestroom. Hierdoor kan je maximaal gebruik maken van betaalbare stroom en profiteren van de energietransitie.
Wil je graag weten wat de mogelijkheden zijn om jouw zonnepanelen-installatie uit te breiden? Neem dan contact op met jouw Zonneplan-adviseur. We geven je graag advies over de mogelijkheden tot uitbreiding, de compatibiliteit van jouw omvormer en de garantievoorwaarden.