Zonnepanelen 300 Wp kopen

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Wil jij zonnepanelen kopen, dan ga jij op zoek naar de beste zonnepanelen voor jouw dak. Eén van de opties die je tegen kan komen zijn zonnepanelen van 300 Wp. Deze zijn vaak minder minder groot en minder duur dan de hogere wattpiek zonnepanelen. 

Toch is klein en goedkoop niet altijd de beste keuze. Van zonnepanelen met een hogere hoeveelheid wattpiek heb jij er namelijk minder nodig, terwijl je wel dezelfde hoeveelheid opbrengst kan halen. Helemaal handig als jouw dak bijvoorbeeld niet zo groot is.

De meeste gunstige verhouding qua kwaliteit, prijs en afmeting vinden wij zonnepanelen van 410 Wp. Daarom verwerken wij deze pv panelen in jouw offerte als jij een aanvraag bij ons doet. Wil jij meer weten over de zonnepanelen van Zonneplan? Ga dan naar de pagina over onze zonnepanelen of vraag direct een vrijblijvende dakscan aan.

Vraag online een vrijblijvende offerte aan

Wat betekent Wp bij zonnepanelen?

Om goed te begrijpen wat 300 Wp inhoudt, zoomen we in op de betekenis van ‘wattpiek’. Hiermee wordt het maximale vermogen van zonnepanelen aangegeven. Dit wordt vaak het piekvermogen genoemd. Maar hebben zonnepanelen bijvoorbeeld een piekvermogen van 300 Wp, dan betekent dit niet automatisch dat ze ook altijd 300 wattpiek leveren.

Dit heeft ermee te maken dat het piekvermogen van zonnepanelen altijd wordt vastgesteld in een testcentrum. Hierin is capaciteit van het zonnepanelen gemeten onder ideale test omstandigheden, zoals een constante temperatuur van 25 graden Celsius is en directe instraling van de zon. Schaduwwerking, verschil in hellingshoek en de beschikbare zonuren Nederland worden hierin niet meegenomen.

Wattpiek zonnepanelen berekenen

Toch zijn zonnepanelen zeker rendabel in Nederland. Je kan ervan uitgaan dat 1 wattpiek ongeveer gelijk staat aan 0,88 kWh per jaar. Een gemiddelde installatie van twaalf 300 Wp zonnepanelen levert dus het volgende op:

 • 300 Wp * 12 = 3.600 Wp
 • 3.600 Wp * 0,88 kWh = 3.168 kWh per jaar

Hoogste Wp zonnepanelen: wat zijn de voor- en nadelen

Snel kies je voor zonnepanelen met het hoogste Wp aan vermogen. Het klinkt logisch, want dit lijkt het beste product in de markt en je hebt in principe minder zonnepanelen nodig om dezelfde opbrengst binnen te halen.

Een zonnepaneel met een hoger wattpiek vermogen hoeft niet altijd de beste keuze te zijn, om die reden is het goed om de beste deal voor jezelf te berekenen. Kijk daarom goed naar je eigen energieverbruik, de prijs en de beschikbare ruimte. Ga op zoek naar de beste deal voor jouw daksituatie.

Beste deal 300 of 410 wattpiek zonnepanelen

Tot nu toe hebben we veel geredeneerd vanuit wat zonnepanelen met een bepaalde hoeveelheid Wp kunnen opleveren. Maar het is eigenlijk veel handiger om te onderzoeken hoeveel kWh jij eigenlijk nodig en vervolgens te kijken welke zonnepanelen hier het beste bij passen.

Stel je hebt een huishouden van 4 personen. Dan komt jouw elektriciteitsverbruik per jaar uit rond de 4.600 kWh per jaar. Met 300 Wp zonnepanelen heb jij (4.600 kWh / 0,88 = 5.337 Wp →  5.337 Wp / 300 Wp) 18 zonnepanelen nodig. Ga jij echter met deze energiebehoefte voor zonnepanelen van 410 Wp, dan heb je maar ( 5.337 Wp / 410 Wp) 14 zonnepanelen nodig.

# personen in huishouden Gem. elekt. verbruik per jaar in kWh
1 2.300
2 3.400
3 4.100
4 4.600
5 5.300
6 5.400

 

Voor 18 zonnepanelen heb je een behoorlijk dak nodig. 300 Wp zonnepanelen lijkt voor dit huishouden dus niet de beste keuze. Dit laat zien dat het heel belangrijk is om naast het Wp van de zonnepanelen ook de situatie op jouw dak en jouw energieverbruik mee te nemen in je keuze voor jouw type zonnepanelen. Wil jij hulp in deze keuze, vraag dan vrijblijvend de Zonneplan dakcheck om te zien wat er voor jouw dak mogelijk zijn. Eén van onze adviseurs kijkt graag met je mee.

Belangrijke aandachtspunten bij de aanschaf van zonnepanelen

 • Energieverbruik: Je huidige jaarlijkse verbruik is de basis voor het bepalen van het aantal benodigde zonnepanelen. Plan echter vooruit. Overweeg je in de toekomst elektrisch te gaan rijden, koken of verwarmen? In dat geval kun je overwegen om meer zonnepanelen aan te schaffen.
 • Verdeel de opbrengst: Het gunstig zijn om je zonnepanelen oost-west te oriënteren in plaats van op het zuiden. Dit verdeelt de opbrengst over de dag en helpt je om het meeste uit je zonne-energie te halen.
 • Garantie? Lange fabrieksgaranties zijn vaak misleidend. De ware kosten zitten in de installatie, niet het product zelf. Het is daarom belangrijk om een leverancier te kiezen die gemakkelijk te bereiken is en over een betrouwbaar servicenetwerk beschikt. Met het 10-jarige Zonneplan Serviceplan zijn zelfs monteursbezoeken volledig gratis.
 • Data veiligheid: Een wifi-thuisnetwerk kan kwetsbaar zijn. Overweeg daarom een systeem dat gebruik maakt van 4G en ervoor zorgt dat je gegevens binnen Europa blijven, in plaats van opgeslagen te worden op servers in China.

Waarom zonnepanelen van Zonneplan?

Na 125.000 installaties aan ervaren weten wij dat 410 Wp zonnepanelen de beste keuze zijn voor onze klant. Wij kopen deze zonnepanelen rechtstreeks in bij een tier-1 fabrikant. De zonnepanelen worden uitgebreid getest en zijn voorzien van een officieel certificaat van testinstelling TUV. Zo weten wij dat de prijs-kwaliteit verhouding optimaal is en jij gegarandeerd bent van de beste deal.

Daarnaast biedt de afmeting van het 410 Wp zonnepaneel ons de meeste legmogelijkheden, waardoor wij eigenlijk in iedere daksituatie het beste dakplan kunnen opstellen. Zo kan eigenlijk iedereen met zonnepanelen maximaal besparen op de energierekening.

En als bonus profiteer je bij de aankoop van de zonnepanelen van Zonneplan 10 jaar lang van de voordelen van het Zonneplan Serviceplan. Dit houdt in dat je gebruik maakt van de beste garanties, verzekert bent van een vermogensgarantie tot 84,8% van het beginvermogen en geen extra kosten hebt aan voorrij- of montagekosten en reparaties.

Veelgestelde vragen over 300 Wp zonnepanelen

 • Wat kost een zonnepaneel van 300 Wp?

  De prijs voor zonnepanelen bedraagt gemiddeld €1,1 tot €1,7 per Wp. Voor 300 Wp panelen betekent dit gemiddeld een prijs van €330 tot €510 per paneel. Zonneplan levert geen 300 Wp panelen, maar werkt uitsluitend met 410 Wp panelen. Wil je offertes aanvragen maar vind je het nog moeilijk om zonnepanelen of aanbieders te vergelijken? Lees dan ons artikel over zonnepanelen vergelijken.

 • Wat is Wattpiek bij zonnepanelen?

  Wattpiek (Wp) is een meeteenheid die wordt gebruikt om het vermogen van zonnecellen uit te drukken. Een cel zet zonlicht om in elektriciteit. Het aantal Wattpiek is hoeveel stroom een zonnepaneel maximaal kan opwekken (onder ideale omstandigheden). Dus: hoe hoger het aantal Wp, hoe hoger de opbrengst van je zonnepaneel.

 • Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

  Het is belangrijk om te weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om jouw energieverbruik te compenseren. Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, hangt af van verschillende factoren zoals het oppervlakte en oriëntatie van je dak, de hoeveelheid zonlicht die erop valt en jouw energieverbruik. Gelukkig hoef je hier geen expert voor te zijn! In ons artikel Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? leggen we je uit hoe je deze berekening gemakkelijk zelf kunt maken. Zo weet je snel en eenvoudig hoeveel zonnepanelen je nodig hebt en kun je de stap zetten naar duurzame energie.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere zonnepanelen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: