Zonnepanelen 600 Wp kopen

Robin Hultink
Door: Robin Hultink

Zonnepanelen fabrikanten laten weten dat zij in 2021 zonnepanelen met 600 Wp willen gaan produceren. Zonnepanelen met zo’n hoog rendement, dat klinkt als muziek in de oren.

Maar in realiteit geeft dit nieuwe product ook beperkingen. Met name hun grotere afmetingen, toename in gewicht en hogere prijs. Daarom blijven wij bij Zonneplan werken met onze 400 Wp zonnepanelen. Wil je meer over onze zonnepanelen te weten komen? Kijk dan op onze pagina over zonnepanelen van Zonneplan.

Vraag online een vrijblijvende offerte aan

Wat betekent Wp bij zonnepanelen?

De afkorting Wp staat voor wattpiek en geeft het vermogen van een zonnepaneel aan. 600 Wp geeft het piekvermogen van het zonnepaneel aan, dus wat het zonnepaneel maximaal aan vermogen kan leveren. 

Toch leveren zonnepanelen van 600 Wp niet altijd precies 600 kWh op. Is het wattpiek dan slecht ingeschat voor het zonnepaneel? Nee. Dit komt doordat het piekvermogen is vastgesteld onder ideale omstandigheden in een testcentrum. Hierbij kan je denken aan een constante temperatuur van 25 graden Celsius en directe instraling van de zon, met schaduwwerking, verschil in hellingshoek en het wisselvallige weer in Nederland wordt geen rekening gehouden. Hoe dan ook blijven zonnepanelen rendabel genoeg.

Wattpiek zonnepanelen berekenen

In Nederland kan je er over het algemeen vanuit gaan dat 1 wattpiek ongeveer 0,88 kWh oplevert. Rekenen we dit om naar een gemiddelde installatie van twaalf zonnepanelen met een vermogen van 600 Wp. Dan komt dit neer op (600 Wp * 12 zonnepanelen = 7.200 Wp → 7.200 * 0,88 kWh) 6.336 kWh opwek per jaar.

Hoogste Wp zonnepanelen: wat zijn de voor- en nadelen

Kijken we naar het voorgaande voorbeeld dan zie je dat met een gemiddelde installatie van 12 zonnepanelen je ruim 1.736 kWh meer opwekt dan dat een gemiddeld huishouden van 4 personen eigenlijk nodig heeft. Je zou denken, dan ga ik toch voor één of twee zonnepanelen van 600 Wp minder? Op zich een begrijpelijke keuze. Je haalt immers met minder zonnepanelen het gewenste rendement.

# personen in huishouden Gem. elekt. verbruik per jaar in kWh
1 2.300
2 3.400
3 4.100
4 4.600
5 5.300
6 5.400

Maar vergeet niet dat zonnepanelen met 600 Wp of hoger hun hoge opbrengsten niet halen uit hun hogere efficiëntie, maar door hun grotere afmeting en oppervlakte. Bestaande zonnepanelen van 500 Wp hebben al een afmeting van 2×1 m. Heb jij een klein dak of staan er obstakels op het dak, dan kom je met tien of elf nog grotere 600 wattpiek zonnepanelen dus al snel in de problemen. 

Daarnaast zijn hoog wattpiek zonnepanelen ook vaak duurder. Dus ook al heb je maar 11 zonnepanelen nodig om je gewenste opbrengsten te halen, toch zal de uiteindelijke prijs voor je zonnepaneleninstallatie veel hoger zijn dan wanneer je meer kleinere zonnepanelen met een lager wattpiek kiest. 

Beste deal 400 of 600 wattpiek zonnepanelen

Bij Zonneplan werken wij daarom met zonnepanelen van 400 Wp. Hiermee kunnen wij voor iedereen het dakplan precies afstemmen op de huidige en toekomstige energiebehoefte. Dit zorgt ervoor dat jij alleen de zonnepanelen krijgt die je ook nodig hebt en niet hoeft te betalen voor zonnepanelen en wattpieks die jij eigenlijk niet gebruikt. Daarnaast bestaan zonnepanelen van 400 Wp ook al langer op de markt, waardoor hun prijs gunstiger is en de garanties en kwaliteit beter zijn gewaarborgd. Met 400Wp heb jij dus de beste deal voor jouw dak.

Benieuwd hoeveel 400 Wp zonnepanelen er op jouw dak passen en hoeveel zonnepanelen jij per zonnepaneel nodig hebt om jezelf te voorzien in jouw jaarlijkse energiebehoefte? Doe dan vrijblijvend de Zonneplan dakcheck om te zien wat er voor jouw dak mogelijk is.

Waarom zonnepanelen van Zonneplan?

Kies je voor de 400 Wp zonnepanelen van Zonneplan, dan ben jij gegarandeerd van de beste deal. Wij kopen de zonnepanelen rechtstreeks in bij een tier-1 fabrikant. De zonnepanelen van deze fabrikanten worden uitgebreid getest en zijn voorzien van een officieel certificaat van testinstelling TUV.

Daarnaast profiteer je door het kopen van de zonnepanelen van Zonneplan automatisch 10 jaar lang van de voordelen van het Zonneplan Serviceplan. Dit houdt in dat je gebruik maakt van de beste garanties, verzekert bent van een 25 jaar lineaire vermogensgarantie tot 84,8% van het beginvermogen en 10 jaar lang geen extra kosten hoeft te maken aan voorrij- of montagekosten en reparaties.

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

  • Waarom zonnepanelen kopen?

    Zonnepanelen kopen heeft voordelen. Zowel op korte als lange termijn. Jij zal het direct merken aan je lager wordende energielasten en het verbeterde energielabel wordt beter. En verkoop jij je woning in de toekomst? Dan is jouw woning door de zonnepanelen gemiddeld 5000 euro meer waard.

  • Waarom zonnepanelen van Zonneplan?

    Zonneplan koopt zonnepanelen rechtstreeks in bij een tier-1 fabrikant. Zo kunnen wij de beste prijs en kwaliteit garanderen. Daarnaast ontwikkelen wij onze eigen soft- en hardware en bieden wij onze klanten 10 jaar lang de beste service met het Zonneplan Serviceplan. Het enige wat overblijft is zorgeloos genieten van de zonnepanelen.

Deel dit artikel: