Zonnepanelen 600 Wp kopen

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Zonnepanelen fabrikanten laten weten dat zij in de toekomst zonnepanelen met 600 Wp willen gaan produceren. Zonnepanelen met zo’n hoog rendement, dat klinkt als muziek in de oren.

Maar in realiteit geeft dit nieuwe product ook beperkingen. Met name hun grotere afmetingen, toename in gewicht en hogere prijs. Daarom blijven wij bij Zonneplan werken met onze 410 Wp zonnepanelen. Wil je meer over onze zonnepanelen te weten komen? Kijk dan op onze pagina over zonnepanelen van Zonneplan.

Vraag online een vrijblijvende offerte aan

Wat betekent Wp bij zonnepanelen?

De afkorting Wp staat voor wattpiek en geeft het vermogen van een zonnepaneel aan. 600 Wp geeft het piekvermogen van het zonnepaneel aan, dus wat het zonnepaneel maximaal aan vermogen kan leveren. 

Toch leveren zonnepanelen van 600 Wp niet altijd precies 600 kWh op. Is het wattpiek dan slecht ingeschat voor het zonnepaneel? Nee. Dit komt doordat het piekvermogen is vastgesteld onder ideale omstandigheden in een testcentrum. Hierbij kan je denken aan een constante temperatuur van 25 graden Celsius en directe instraling van de zon, met schaduwwerking, verschil in hellingshoek en het wisselvallige weer in Nederland wordt geen rekening gehouden. Hoe dan ook blijven zonnepanelen rendabel genoeg.

Wattpiek zonnepanelen berekenen

In Nederland kan je er over het algemeen vanuit gaan dat 1 wattpiek ongeveer 0,88 kWh oplevert. Rekenen we dit om naar een gemiddelde installatie van twaalf zonnepanelen met een vermogen van 600 Wp. Dan komt dit neer op (600 Wp * 12 zonnepanelen = 7.200 Wp → 7.200 * 0,88 kWh) 6.336 kWh opwek per jaar.

Hoogste Wp zonnepanelen: wat zijn de voor- en nadelen

Kijken we naar het voorgaande voorbeeld dan zie je dat met een gemiddelde installatie van 12 zonnepanelen je ruim 1.736 kWh meer opwekt dan dat een gemiddeld huishouden van 4 personen eigenlijk nodig heeft. Je zou denken, dan ga ik toch voor één of twee zonnepanelen van 600 Wp minder? Op zich een begrijpelijke keuze. Je haalt immers met minder zonnepanelen het gewenste rendement.

# personen in huishouden Gem. elekt. verbruik per jaar in kWh
1 2.300
2 3.400
3 4.100
4 4.600
5 5.300
6 5.400

Maar vergeet niet dat zonnepanelen met 600 Wp of hoger hun hoge opbrengsten niet halen uit hun hogere efficiëntie, maar door hun grotere afmeting en oppervlakte. Bestaande zonnepanelen van 500 Wp hebben al een afmeting van 2×1 m. Heb jij een klein dak of staan er obstakels op het dak, dan kom je met tien of elf nog grotere 600 wattpiek zonnepanelen dus al snel in de problemen. 

Daarnaast zijn hoog wattpiek zonnepanelen ook vaak duurder. Dus ook al heb je maar 11 zonnepanelen nodig om je gewenste opbrengsten te halen, toch zal de uiteindelijke prijs voor je zonnepaneleninstallatie veel hoger zijn dan wanneer je meer kleinere zonnepanelen met een lager wattpiek kiest. 

Beste deal 410 of 600 wattpiek zonnepanelen

Bij Zonneplan werken wij daarom met zonnepanelen van 410 Wp. Hiermee kunnen wij voor iedereen het dakplan precies afstemmen op de huidige en toekomstige energiebehoefte. Dit zorgt ervoor dat jij alleen de zonnepanelen krijgt die je ook nodig hebt en niet hoeft te betalen voor zonnepanelen en wattpieks die jij eigenlijk niet gebruikt. Daarnaast bestaan zonnepanelen van 410 Wp ook al langer op de markt, waardoor hun prijs gunstiger is en de garanties en kwaliteit beter zijn gewaarborgd. Met 410 Wp heb jij dus de beste deal voor jouw dak.

Benieuwd hoeveel 410 Wp zonnepanelen er op jouw dak passen en hoeveel zonnepanelen jij per zonnepaneel nodig hebt om jezelf te voorzien in jouw jaarlijkse energiebehoefte? Doe dan vrijblijvend de Zonneplan dakscan om te zien wat er voor jouw dak mogelijk is.

Waar op letten bij het kopen van zonnepanelen?

 • Energieverbruik: Begrijpen hoeveel energie je jaarlijks verbruikt, helpt je bij het bepalen van het benodigde aantal zonnepanelen. Maar vergeet niet om naar de toekomst te kijken. Als je plannen hebt om over te stappen op elektrisch rijden, koken of verwarmen, zou je meer zonnepanelen moeten overwegen.
 • Verdeel de opbrengst: Een oost-west plaatsing van zonnepanelen kan voordeliger zijn dan een zuidelijke plaatsing. Dit helpt om de opbrengst gelijkmatig te verdelen over de dag en optimaliseert je eigen verbruik van zonne-energie.
 • Garantie? Laat je niet misleiden door lange fabrieksgaranties. De echte kosten liggen in de zonnepanelen installatie, niet in het product zelf. Kies daarom een aanbieder die goed bereikbaar is en een degelijk servicenetwerk heeft. Met het Zonneplan Serviceplan van 10 jaar, betaal je niets voor een servicebezoek van de monteur.
 • Data veiligheid: Een wifi-thuisnetwerk kan een beveiligingsrisico vormen. Daarom is het aan te raden om een systeem te kiezen dat 4G gebruikt en ervoor zorgt dat je gegevens binnen de EU blijven, in plaats van opgeslagen te worden op servers in China.

Waarom zonnepanelen van Zonneplan?

Kies je voor de 410 Wp zonnepanelen van Zonneplan, dan ben jij gegarandeerd van de beste deal. Wij kopen de zonnepanelen rechtstreeks in bij een tier-1 fabrikant. De zonnepanelen van deze fabrikanten worden uitgebreid getest en zijn voorzien van een officieel certificaat van testinstelling TUV.

Daarnaast profiteer je door het kopen van de zonnepanelen van Zonneplan automatisch 10 jaar lang van de voordelen van het Zonneplan Serviceplan. Dit houdt in dat je gebruik maakt van de beste garanties, verzekert bent van een 25 jaar lineaire vermogensgarantie tot 84,8% van het beginvermogen en 10 jaar lang geen extra kosten hoeft te maken aan voorrij- of montagekosten en reparaties.

Veelgestelde vragen over 600 Wp zonnepanelen

 • Wat kost een zonnepaneel van 600 Wp?

  De prijs voor zonnepanelen bedraagt gemiddeld € 1,1 tot 1,7 per Wp. Voor 600 Wp panelen betekent dit gemiddeld een prijs van €660 tot €1020 per paneel. Zonneplan levert geen 600 Wp panelen, maar werkt uitsluitend met 410 Wp panelen. Wil je offertes aanvragen maar vind je het nog moeilijk om zonnepanelen of aanbieders te vergelijken? Lees dan ons artikel over zonnepanelen vergelijken.

 • Wat is Wattpiek bij zonnepanelen?

  Wattpiek is een meeteenheid waarmee het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt. Het gaat hierbij om de hoeveelheid vermogen die het zonnepaneel maximaal kan opwekken. Hierbij gaat het over de prestaties van zonnepanelen onder de meest gunstige omstandigheden: de meest voordelige opstelling (naar het zuiden), maximale zoninstraling en een omgeving van rond de 25 graden. Zonneplan werkt met 410 Wp zonnepanelen.

 • Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

  Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, is afhankelijk van diverse factoren, zoals de grootte en oriëntatie van je dak, je energieverbruik en de gewenste opbrengst van de zonnepanelen. Benieuwd hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt om aan jouw energiebehoefte te voldoen? In ons artikel Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? vind je alle informatie die je nodig hebt. Hier leggen we je uit hoe je zelf de berekening kunt maken en geven we voorbeeldberekeningen, zodat je een goed beeld hebt van de hoeveelheid zonnepanelen die bij jouw situatie passen. Zo ben je goed voorbereid om de stap naar duurzame energie te zetten!

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Deze pagina is geschreven door Annelies Pierik, een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere zonnepanelen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: