Stijging woningwaarde van huis met zonnepanelen

Eén van de grootste voordelen van zonnepanelen op jouw dak

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

De aanschaf van zonnepanelen brengt veel voordelen met zich mee. Je draagt bij aan een beter milieu, je bespaart op jouw energierekening en je doet een veilige investering. Maar, wist jij dat zonnepanelen ook zorgen voor een stijging van de woningwaarde? Wij leggen je in detail uit waarom zonnepanelen zorgen voor een waardestijging van je woning, wat de positieve invloed is van zonnepanelen op de WOZ-waarde en waarom een woning met zonnepanelen aantrekkelijker is.

Waarom stijgt een woning met zonnepanelen in waarde?

Het is simpel. Een zonnepanelensysteem voegt letterlijk waarde toe aan jouw huis. Net zoals een nieuwe badkamer, isolatie van jouw huis of een uitbouw, zorgen zonnepanelen er ook voor dat jouw huis beter en aantrekkelijker wordt en in waarde stijgt.

Beter energielabel door zonnepanelen

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig jouw woning is. Hierbij is G het slechtste label en A++++ de beste waardering. De overheid wil met dit energielabel:

  • zorgen dat mensen weten hoe energiezuinig hun woning/gebouw is.
  • stimuleren dat mensen energiebesparende maatregelen nemen.

Zonnepanelen zorgen voor een hoger energielabel en hierdoor stijgt direct ook jouw woningwaarde. Het energielabel is namelijk onderdeel van het taxatierapport van jouw woning. Dit zorgt niet alleen voor een hogere verkoopprijs van het huis, maar ook voor gunstige voorwaarden rondom de hypotheek. Hoe duurzamer de woning nu al is,  des te kleiner de kans dat jij in de toekomst (grote) investeringen moet doen.  En dit geeft jouw hypotheekverstrekker dus een stukje zekerheid als het gaat om jouw financiële situatie.

De meeste woningen in Nederland hebben al een energielabel, maar wist je dat dit tegenwoordig zelfs verplicht is wanneer je als woningeigenaar je woning verkoopt of verhuurt? Je moet het geregistreerde en definitieve energielabel namelijk aan de koper of huurder kunnen geven.

Een energielabel voor een woning is meestal 10 jaar geldig. Benieuwd naar de kosten van een nieuw label? Een grove kostenschatting komt uit rond de €250. De concrete kosten voor het nieuwe energielabel hangen af van het type woning en de al aanwezige documenten.

Gemiddelde waardevermeerdering door zonnepanelen

”Een huis met zonnepanelen heeft gemiddeld een waardestijging van €5500.” – USP Marketing Consultancy

De gemiddelde waardevermeerdering van een huis met zonnepanelen staat ongeveer gelijk aan de gemiddelde aanschafwaarde van de zonnepanelen. Ga je het huis met zonnepanelen verkopen? Dan is dit ook geen probleem. Door de woningwaarde stijging krijg je het bedrag van de zonnepanelen vaak gewoon terug in de verkoopprijs.

Zonnepanelen hebben een positieve invloed op de WOZ-waarde

Ondanks dat de Waarderingskamer, de instantie die toezicht houdt op de WOZ-taxaties, aangeeft dat zonnepanelen niet automatisch leiden tot een hogere WOZ-waarde, lijkt het toch dat gemeentes er langzamerhand voor kiezen om zonnepanelen mee te nemen in de WOZ-berekening. De Vereniging Eigen Huis stelt daarnaast dat zonnepanelen in de meeste gevallen, net als andere verduurzamingsmaatregelen, leiden tot een waardestijging van de woning. Dus, heb je zonnepanelen, dan kun je ervan uitgaan dat de WOZ-waarde van jouw huis in de toekomst toeneemt.

Let op: de WOZ-waarde stijgt alleen als de woningeigenaar ook eigenaar is van de zonnepanelen. Met andere woorden: zonnepanelen huren verhoogt de WOZ-waarde niet.

Een huis met zonnepanelen is aantrekkelijker

In de zoektocht naar een nieuwe koopwoning speelt het aspect ‘duurzaamheid’ een steeds grotere rol. Niet alleen het energielabel van een huis is belangrijk, maar ook of een huis wel of niet zonnepanelen heeft. Uit het marktonderzoek van de USP Marketing Consultancy blijkt dat meer dan 30% van de consumenten een aantal jaar geleden al aangaf de voorkeur te hebben voor een huis met zonnepanelen. De verwachting is dat dit in de toekomst toeneemt.

Hogere hypotheek bij huis met zonnepanelen

Naast het inspelen op duurzame voorkeuren van kopers, draagt de mogelijkheid van een hogere hypotheek aanvragen bij een woning met zonnepanelen ook bij aan de aantrekkelijkheid van een huis. Zo kan er bij een woning met zonnepanelen een bedrag van €25.000 bovenop het maximale hypotheekbedrag worden geleend.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere zonnepanelen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: