Zonnepanelen kopen of toch huren? Veel mensen twijfelen wat in hun situatie de beste optie is. Geen nood, op deze pagina zetten we de verschillen voor je op een rijtje. Maar, first things first, om zonnepanelen te kopen heb je helemaal geen kapitaal aan spaargeld nodig. Wij nemen je graag mee in de duurzame wereld van zonnepanelen. Als je een keuze gemaakt hebt, verwerken we al jouw wensen in een vrijblijvend Zonneplan. Zo ontdek je direct wat je kunt besparen!
Voor het financieren van zonnepanelen zijn er verschillende opties. De twee meest gebruikelijke opties, het gebruiken van een stimuleringslening en zonnepanelen huren, staan onderaan de pagina uitgelegd met een rekenvoorbeeld. Daarnaast kun je zonnepanelen meefinancieren in de hypotheek of gebruik maken van het Energiebespaarfonds, door twee duurzame maatregelen tegelijkertijd te nemen.
‘Je kunt beter geld lenen en zonnepanelen kopen, dan ze huren.’
Vind je de huidige spaarrente te laag en vraag je jezelf af of kopen of huren uiteindelijk financieel gunstiger is? Dan kunnen we kort zijn: zonnepanelen kopen is gunstiger. Het aanschaffen van zonnepanelen kun je zien als het kopen van een huis. Een huis kopen met eigen of geleend geld is op lange termijn interessanter dan het huren van een woning. Hieronder sommen we financieringsmogelijkheden op om jou een overzicht te geven van de opties. Zonneplan zal voor jou altijd de meest geschikte optie kiezen zodat je maximaal profiteert. Om een idee te geven van de verschillende kosten vind je hieronder een korte berekening:
Rekenvoorbeeld op basis van 12 zonnepanelen:
Bovenstaande punten zijn met zorg opgesteld en zijn in lijn met de conclusies die de Consumentenbond trekt in het artikel van januari 2019. Mocht je meer informatie willen? Je kunt ons altijd bellen of mailen, we staan voor je klaar!
Veel gemeentes en provincies stimuleren het nemen van duurzame maatregelen en bieden daarom een Stimuleringslening aan. Hiermee leen je tegen aantrekkelijke voorwaarden geld voor energiebesparende maatregelen. Heeft jouw gemeente geen Stimuleringslening? Je kunt altijd gebruik maken van de GreenLoans lening.
Meer over de Duurzaamheidslening
Meer over de GreenLoans lening
Je kan ook zonnepanelen huren. De huurkosten worden maandelijks bij jou in rekening gebracht en aan het eind van jouw huurcontract kun je de zonnepanelen overnemen voor een restbedrag of laten verwijderen van jouw dak. Het huren van zonnepanelen blijkt in de praktijk geen verstandige vorm te zijn, zo concludeerde ook de Consumentenbond in januari 2019. In de blog van onze collega Robin lees je 5 redenen waarom huren niet zo slim is.
Consumentenbond: Zonnepanelen huren? Veel op je dak
Zonneplan Blog: Zonnepanelen huren? Doe maar niet
De Energiebespaarlening is een regeling die wordt verstrekt vanuit het Nationaal Energiebespaarfonds van de overheid. Het fonds wordt ingezet om particuliere woningeigenaren een gunstige lening te bieden voor het verduurzamen van woningen. Belangrijk om in de gaten te houden: je kunt maximaal 75% van de lening gebruiken voor het financieren van zonnepanelen.
Het Nationaal Warmtefonds
Meer over de Energiebespaarlening
Een andere optie is om energiebesparende voorzieningen zoals zonnepanelen mee te financieren in de hypotheek. Dit is bij meerdere geldverstrekkers mogelijk onder bepaalde voorwaarden. Het meefinancieren mag tot 106% van de woningwaarde. Zonneplan heeft een samenwerking met de SNS bank. Wil je een woning aanschaffen? Dan kun je de panelen direct meefinancieren.
Zonneplan in samenwerking met SNS