Ook verdienen met zonnepanelen?

  • Verdien gemiddeld €1.143 per jaar
  • Altijd achteraf betalen
  • Eenvoudige en heldere informatie

Ontvang gratis offerte

Binnen 60 seconden geregeld!
Huren, lenen of kopen: wat is slim?

De voordelen en nadelen van zonnepanelen huren

Zit je erover te denken om zonnepanelen te huren? Voor velen klinkt dit als een laagdrempelige manier om te profiteren van zonne-energie zonder meteen een grote investering te hoeven doen. Maar is het huren van zonnepanelen werkelijk zo voordelig als het lijkt? Wij hebben alle feiten voor je op een rijtje gezet en de conclusie is helder: zonnepanelen kopen (eventueel met een lening) is op de lange termijn een veel betere keuze. Op deze pagina zetten we de voor- en nadelen van het huren van zonnepanelen op een rij.

De voordelen van zonnepanelen huren

Geen grote investering vooraf

Het grootste voordeel van huren is dat je niet direct een grote som geld hoeft neer te leggen. Dit maakt zonne-energie toegankelijk voor een groter publiek, vooral voor hen die niet de financiële middelen hebben voor een directe aankoop.

Geen omkijken naar onderhoud

Je hebt geen omkijken naar de werking van het systeem. De verantwoordelijkheid voor onderhoud en eventuele reparaties liggen bij de verhuurder. Nu is het wel zo dat als je zonnepanelen koopt, je dankzij de garanties vaak ook geen zorgen hoeft te hebben over eventueel onderhoud of reparaties.

De nadelen van zonnepanelen huren

Huren is duurder

Op het eerste gezicht lijkt huren aantrekkelijk: je betaalt een maandelijks bedrag en profiteert meteen van zonne-energie. Echter, als je de totale kosten over de volledige huurperiode bij elkaar optelt, kom je vaak duurder uit dan wanneer je de panelen zou kopen. Bij huren betaal je namelijk ook voor administratiekosten, rente en mogelijk verhoogde marges van de aanbieder.

Je zit vast aan een langdurig contract

Huren betekent vaak dat je vastzit aan een langlopend contract. Wil je er voortijdig vanaf? Dan kun je geconfronteerd worden met hoge kosten. En wist je dat bij de verkoop van je woning het huurcontract niet automatisch overgaat op de nieuwe eigenaar? Dat kan problemen opleveren bij een eventuele woningverkoop.

Geen waardestijging voor je woning

In tegenstelling tot gekochte zonnepanelen, die je woningwaarde met gemiddeld 2,68% kunnen verhogen, doen gehuurde zonnepanelen dit niet. Sterker nog, ze kunnen zelfs een negatieve invloed hebben op de verkoopprijs.

Je loopt btw-voordeel mis

Als eigenaar van zonnepanelen kun je profiteren van een btw-teruggave op de aanschafprijs. Huur je de zonnepanelen? Dan loop je dit voordeel mis.

Lees meer over...

Advies op maat ontvangen?