Met deze duurzame tips bespaar je op je maandlasten

Eerste huis kopen? Hier moet je op letten

Geweldig! Je gaat binnenkort je eerste huis kopen. Hoewel dit vooral erg leuk en een mooie nieuwe stap is, zul je waarschijnlijk ook twijfelen en door de bomen het bos niet meer zien. Bij je zoektocht kijk je naar de locatie, het huis en de vraagprijs, maar ook de duurzaamheid van het huis is belangrijk om in gedachten te houden.

Met deze checklist ben je goed voorbereid op de zoektocht naar een duurzaam huis. Neem dit dus mee tijdens de bezichtiging(en) van je woning(en).

Energielabel check

Een duurzaam huis begint bij het energielabel. Een energielabel A++++ betekent zeer zuinig, terwijl energielabel G aangeeft dat het huis niet zuinig is. Als starter op de woningmarkt zul je wellicht niet direct voor een huis kunnen kiezen met het beste energielabel. Huizen met een hoog energielabel hebben vaak ook een hogere aankoopprijs. Aangezien je nog geen kapitaal meeneemt uit je eerste huis sta je hier helaas een punt achter. Het meest ideale is een groen energielabel van A++++ tot B.

Huizen met een lager energielabel zijn vaak minder populair en goedkoper. Dit biedt jou als starter een mooie kans. Voor deze huizen geldt dat je met een lening of startershypotheek het huis kunt verduurzamen. Betere energielabels zorgen voor een lagere energierekening. Investeren in een huis met een laag energielabel is dus zeker de moeite waard.

Energiebesparende maatregelen

Als je een nieuwe woning zoekt, is het goed om te letten op energiebesparende maatregelen die aanwezig zijn zoals isolatie, zonnepanelen op het dak en het type beglazing. We lichten ze voor je uit:

Isolatie

Een goed geïsoleerde woning is vaak ook een duurzame woning. Door je woning goed te isoleren voorkom je dat warmte ontsnapt of juist binnendringt. Woningen gebouwd na 1976 zijn vaak al goed geïsoleerd. Woningen voor 1976 niet. Check daarom altijd het volgende als het bouwjaar van de woning voor 1976 ligt:

  1. Kruipruimte isolatie: controleer of er isolatiemateriaal op de bodem en tegen de bovenkant van de kruipruimte zit. Hoe dikker het isolatiemateriaal, hoe beter de isolatie. Je kunt hier een expert naar laten kijken.
  2. Spouwmuurisolatie: woningen gebouwd na 1920 hebben vaak een spouwmuur. De ruimte tussen de binnen -en buitenmuur (de spouw) kan worden geïsoleerd met spouwmuurisolatie. Spouwmuurisolatie kun je herkennen aan spouwgaten in de buitenmuur.
  3. Dakisolatie: dakisolatie verschilt per soort dak. Bij een plat dak is dakisolatie zichtbaar. Een schuin dak wordt van binnenuit geïsoleerd. Isolatiemateriaal zie je bij onafgewerkte randen of bij de ventilatiepijp.
Eerste huis kopen? let op goede isolatie

Type beglazing

We spreken vaak van enkel of dubbel glas. Maar ondertussen zijn er al veel meer soorten glas beschikbaar. Een bekend type is HR glas. HR glas heeft aan de binnenkant een coating die extra isolatie biedt. Triple glas, herkenbaar aan drie glasplaten waarvan er twee voorzien zijn van een coating, biedt nog betere isolatie dan dubbel glas. Dubbel glas herken je aan twee glasplaten. Heb je er één dan heb je te maken met enkel glas. Type beglazing met de hoogste isolatiewaarde is HR++ glas.

Zonnepanelen

Zonnepanelen op het dak verhogen niet alleen het energielabel en dus de waarde van je woning, maar maken je ook minder afhankelijk van fossiele brandstoffen. Dit resulteert in een verminderde uitstoot van broeikasgassen. Heeft het huis al zonnepanelen, dan is dat mooi meegenomen. Mocht dit nog niet het geval zijn, is het de investering zeker waard

Warmtepomp

Een warmtepomp vervangt de functie van je cv-ketel of werkt hiermee samen (in het geval van een hybride warmtepomp). Volgens Milieu Centraal bespaar je met een elektrische warmtepomp ongeveer € 1000 per jaar. Met een hybride warmtepomp bespaar je rond de € 600. Met een volledig elektrische warmtepomp kan je van het gas af, wat automatisch je huis een stuk duurzamer maakt. Wil je weten welke producten nog meer kunnen helpen bij het verduurzamen van je huis? Lees deze pagina over energiebesparende producten.

Huis gekocht: wat nu?

Heb je je droomhuis gekocht? Dan wordt het tijd voor de hypotheekaanvraag! Hoe dit proces in elkaar zit, wat er komt kijken bij een hypotheekaanvraag, van welke verduurzamings(voordelen) je als starter kunt profiteren en hoe je met je eerste woning direct kunt investeren in een duurzamere toekomst lees je allemaal op deze pagina over de hypotheekaanvraag van je eerste huis!

Ben je benieuwd hoe je je huis kunt verduurzamen? Dat lees je op deze pagina.

Ontdek wat onze klanten vertellen

Nog geen zonnepanelen op je dak?

Verduurzaam je eerste woning en maak maximaal gebruik van je eigen opgewekte stroom.