Energiebesparende producten

In een wereld waar duurzaamheid en energiebesparing steeds vaker onderwerp van gesprek zijn, zoeken we naar manieren om hier zelf ook een bijdrage aan te leveren. Gelukkig zijn er innovatieve energiebesparende producten die hierbij een handje kunnen helpen.

1. Zonnestroom opwekken met zonnepanelen

Steeds meer huishoudens hebben zonnepanelen op het dak en dat is niet voor niets. Het omzetten van zonne-energie in elektriciteit zorgt voor flinke besparingen op je energierekening. In het lijstje van energiebesparende producten staat deze natuurlijk in de top. De voordelen van het gebruik van eigen zonnestroom zijn onder meer:

  • Minder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen
  • Bijdrage aan een beter milieu
  • Verhoging van de woningwaarde
  • Gemiddelde besparing van € 1.143 per jaar
  • Minder afhankelijk van je energieleverancier

 

zonnepanelen kopen voor op een dak

2. Verdienen aan netstabilisatie met een thuisbatterij

Een thuisbatterij helpt met stroomoptimalisatie in je huis en op het net. Zo behaal je rendement en draag je bij aan een stabieler stroomnet. Voor het stabiliseren van het stroomnet krijg je geld. De gemiddelde opbrengst is € 1.300 per jaar, bij een gemiddelde aanschafprijs van € 6.990.

3. Efficiënt verwarmen met een slimme thermostaat

Een slimme thermostaat verwarmt je huis op een efficiënte manier. Er bestaan verschillende soorten slimme thermostaten:

  • De zelfprogrammerende thermostaat, die leert op welke tijden bewoners aanwezig of afwezig zijn.
  • De op afstand bestuurbare slimme thermostaat, die via een mobiele telefoon te bedienen is.
  • Slimme thermostaten die detecteren of je thuis bent.

Ga je zelf nog niet slim om met je verbruik? Dan bespaar je met een slimme thermostaat in huis tot wel honderden euro’s per jaar. Volgens Milieu Centraal bespaart een slimme thermostaat tot wel 14 % op gas per jaar. Het gasverbruik van een gemiddeld huishouden bedraagt jaarlijks 1.200 m3. Door een besparing van 14 % met het gebruik van een slimme thermostaat, verbruikt een huishouden gemiddeld 168 m3 gas minder.

Volgens de gegevens van het CBS was de gemiddelde gasprijs in 2023 € 1,65 per m3. Dit resulteert in een jaarlijkse besparing van € 277,20. De aanschafprijs van een slimme thermostaat ligt gemiddeld rond de € 200.

4. Warmtepomp

Een warmtepomp vervangt de functie van je cv-ketel, of werkt samen met je cv-ketel (hybride warmtepomp). Een warmtepomp onttrekt warmte uit de lucht, bodem of grondwater. Hiermee verwarm je je woning, en wanneer de warmtepomp je cv-ketel vervangt, ook het water.

De gemiddelde prijs van een elektrische warmtepomp is € 12.000. Een hybride warmtepomp kost ongeveer € 6.000. Gelukkig zijn er subsidies beschikbaar voor warmtepompen. Hoeveel subsidie je krijgt is afhankelijk van het soort warmtepomp. Het komt neer op ongeveer 30% van de kosten. Volgens Milieu Centraal bespaar je met een elektrische warmtepomp ongeveer € 1.000 per jaar. Met een hybride warmtepomp bespaar je ongeveer € 680.

5. Inzicht in energieverbruik met een energiemeter

Een energiemeter geeft inzicht in energieverbruik, laat verbruikspieken zien en het gebruik ervan leidt tot bewustwording. Indien bepaalde apparaten onnodig energie verbruiken, kunnen deze worden uitgeschakeld om energie te besparen. Een energiemeter is een effectieve stap naar efficiënter energiegebruik en een lagere energierekening. Voor een klein bedrag van € 30 koop je al een goede energiemeter. Een energiemeter bespaart zelf niets. Je besparing is afhankelijk van hoe bereid je bent om actief op je verbruik te letten.

6. Radiatorfolie

Als we het hebben over goedkope manieren om te besparen op energie dan staat radiatorfolie hoog in het lijstje. Wanneer dit folie achter een radiator wordt geplaatst, reflecteert het de warmte terug de ruimte in, in plaats van dat de warmte verloren gaat door de muur erachter. Dit leidt tot een sneller opgewarmde kamer en vermindert energieverlies. Radiatorfolie heeft vooral een groot effect bij een slecht geïsoleerde muur.

7. Apparaten beheren met een slimme stekkerdoos

Een slimme stekkerdoos helpt je om energieverbruik van meerdere apparaten tegelijk te beheren. Door huishoudelijke apparaten aan te sluiten op een slimme stekkerdoos, is het mogelijk om deze op afstand in- en uit te schakelen via een app op je telefoon. Een slimme stekkerdoos monitort je energieverbruik, waardoor je inzicht krijgt in je verbruikspatronen. Door dit inzicht kun je met aanpassingen die je daardoor doet besparen. Een slimme stekkerdoos koop je al voor € 50. En kan wel € 100 per jaar besparen.

8. Water besparen met een waterbesparende douchekop

Waterbesparende douchekoppen verminderen waterverbruik zonder in te leveren op comfort. De waterstroom vermindert, waardoor je cv-ketel of warmtepomp deze energie ook niet hoeft te verwarmen. Dit leidt tot besparingen op je water- en energierekening. Dat is dubbel winst! Een waterbesparende douchekop kost ongeveer € 30. Per jaar bespaar je gemiddeld zo’n € 60.

9. Verlichten met LED-lampen

LED-lampen verbruiken tot 90 % minder energie dan gloeilampen. Daarnaast is de levensduur van LED-lampen een stuk langer (15 keer langer dan gloeilampen). LED-lampen zijn wat duurder, maar dat verdien je zo terug met de besparingen op energie.

Stel je vervangt 15 gloeilampen van 30 Watt (450 Watt) voor 15 LED-lampen van 4 Watt (60 Watt). Gemiddeld branden lampen 1000 uur per jaar (ongeveer 3 uur per dag). Jaarlijks bespaar je op deze manier € 97,50. Een goede LED-lamp kost ongeveer € 6.

10. Tochtstrips

Tochtstrips bieden een voordelige oplossing om gas te besparen door koude lucht buiten te houden en warme lucht binnen. Dit vermindert de noodzaak om te stoken, wat leidt tot lagere energiekosten. Volgens Milieu Centraal bespaar je zo’n 50 m3 gas per jaar door naden en kieren dicht te maken met tochtstrips. Dit komt neer op een besparing van ongeveer € 70. Een tochtstrip van 3 meter kost slechts € 5.

11. Isolatiemateriaal voor verwarmingsbuizen

Tijdens de overdracht van warm water door verwarmingsbuizen gaat vaak veel warmte verloren, vooral in ongebruikte ruimtes zoals kelders en kruipruimtes. Door verwarmingsbuizen te isoleren gaat er minder warmte verloren, en hoeft de verwarmingsinstallatie minder hard te werken om de gewenste temperatuur te bereiken. Voor ongeveer 1 euro per meter kun je een isolatiebuis aanschaffen, waarmee je jaarlijks € 4 kunt besparen. Door tot 15 meter buis te isoleren in een standaard woning, kan jaarlijks ongeveer € 60 worden bespaard.

Meer energie besparen?

Om te besparen, hoef je niet per definitie minder te gaan gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om je apparaten op slimmere momenten te gaan gebruiken. Het principe dat dit mogelijk maakt noemen we dynamische energie.