Op een duurzame manier

Eerste huis kopen: je hypotheekaanvraag

Je bod op je droomhuis is geaccepteerd. Gefeliciteerd! Nu sta je op het punt om voor het eerst een hypotheekaanvraag te doen. Dit proces kan ingewikkeld lijken, maar met de juiste informatie en voorbereiding wordt het een stuk makkelijker. Op deze pagina leggen we uit:

In 5 stappen jouw hypotheekaanvraag

 

Het maakt in principe niet uit of je voor de eerste keer of voor de derde keer een hypotheekaanvraag doet; de stappen die je doorloopt blijven hetzelfde (tenzij je ervoor kiest om je huidige hypotheek ‘mee te verhuizen’). Verder heb je bij het kopen van je eerste woning geen ‘oude’ koopwoning die je zult moeten verkopen.

Als starter op de woningmarkt krijg je te maken met de volgende stappen bij het aanvragen van je eerste hypotheek:

 

1. Opstellen koopcontract

Je bod is geaccepteerd en de verkoopmakelaar stelt een koopcontract op. Na het ondertekenen van het contract wordt het regelen van de hypotheek in gang gezet. Je hebt na het tekenen van het koopcontract drie dagen bedenktijd; dit is een periode waarin je nog kosteloos zonder reden jouw bod kunt intrekken. Doe je dit ná drie dagen, dan betaal je een boete. Deze boete is meestal een bedrag van 10% van de koopsom.

2. Hypotheek regelen

Nu start het regelen van de hypotheek. Dit kun je zelf doen, maar eigenlijk schakelt iedereen hier een hypotheekadviseur voor in. Een hypotheekadviseur kan, voor jouw situatie, het beste hypotheekaanbod vinden en jou adviseren over de beste keuzes. Denk hierbij aan de keuze voor een hypotheekverstrekker, de looptijd van je rentevastperiode en de hypotheekvorm.

3. Documenten verzamelen

Samen met je adviseur verzamel je alle benodigde documenten. Documenten als een kopie van je paspoort of ID, werkgeversverklaring, salarisstroken en eventueel een kopie van je bankafschriften zul je aan moeten leveren.

4. Hypotheekofferte tekenen

Is alles rond en heeft de hypotheekverstrekker jouw documenten en financiële situatie goedgekeurd? Dan teken je de hypotheekofferte, het bindende aanbod.

 

5. Naar de notaris

Ten slotte ga je naar de notaris om de akte van levering te tekenen – een document dat zowel de verkoper als jij als koper ondertekent – en ontvang je de sleutels van je nieuwe huis. Het klussen (en verduurzamen) kan beginnen!

1e huis kopen: voordelen voor starters bij je hypotheekaanvraag

Als starter op de woningmarkt heb je toegang tot enkele unieke voordelen die je kunnen helpen bij het kopen van je eerste woning:

  • Starterslening: Sommige gemeenten en provincies bieden een starterslening die het verschil kan overbruggen tussen de koopprijs van je woning en het bedrag dat je maximaal kunt lenen. Stel: je biedt € 300.000 op een woning, maar je krijgt een hypotheek voor maar € 290.000. Het verschil (€ 10.000) kun je zelf bijbetalen, maar je kunt het ook overbruggen met de starterslening. Hier betaal je wel een rente over. Het maximale bedrag dat je kunt lenen ligt meestal rond de € 30.000. De eerste drie jaar hoef je nog niks af te lossen.Een starterslening is alleen mogelijk als je voor het eerst een woning koopt. Op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting zie je of deze lening beschikbaar is in jouw regio.
  • Duurzaamheidsleningen: Verschillende instanties bieden duurzaamheidsleningen of subsidies die het financieel aantrekkelijker maken om je nieuwe huis direct te verduurzamen. In ons kenniscentrum lees je meer over de voorwaarden en het aanvraagproces.

Extra hypotheek voor verduurzaming

Een ander voordeel dat je toe kunt passen is extra lenen voor verduurzaming. Hierbij maakt het niet uit of je een starter bent, of niet. Bij veel hypotheekverstrekkers kun je tot 106% van de woningwaarde lenen als je dit extra bedrag investeert in duurzame verbeteringen, zoals zonnepanelen.

Een duurzame hypotheek als starter

Je kunt ook kiezen voor een duurzame hypotheek – ook wel groene hypotheek genoemd. Hiermee krijg je rentekorting op je hypotheek wanneer de woning een hoger energielabel heeft. Enkele hypotheekverstrekkers die een duurzame hypotheek aanbieden voor starters zijn Rabobank, ABN Amro, Florius, Triodos Bank en Van Lanschot.

Klaar om van je eerste huis een duurzaam thuis te maken? Begin vandaag nog met het plannen van je toekomst. We helpen je graag op weg met het verduurzamen van je eerste huis en het regelen van zaken zoals je eerste verzekering(en) en energieleverancier.