Subsidies voor energiebesparende maatregelen

Antwan Velthuis

Antwan Velthuis

Laatst bewerkt:

Het verduurzamen van je woning kan een flinke investering zijn. Omdat energiebesparende maatregelen onmisbaar zijn voor de energietransitie wordt dit vanuit de overheid en lokale gemeentes bevorderd met subsidies en gunstige leningen. Lees in dit artikel welke subsidies voor jou interessant kunnen zijn.

Welke landelijke subsidies zijn er?

Er zijn twee soorten subsidies: landelijke en lokale subsidies. Voor de landelijke subsidies moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Op de site van Milieu Centraal staan de exacte voorwaarden voor de subsidies die wij hier behandelen. Daarnaast hebben gemeentes en provincies soms eigen subsidiepotjes. Op Energiesubsidiewijzer vind je welke subsidies er in jouw gemeente en provincie zijn.

Subsidies voor isoleren

Isoleren is een van de beste manieren om je huis duurzamer te maken. Door een goeie isolatie van bijvoorbeeld de spouwmuur of de ramen, blijft de warme lucht beter in je huis en de koude lucht buiten. Dit zorgt ervoor dat je in de winter minder hoeft te stoken. Het werkt ook andersom. In de zomer hoef je met een goed geïsoleerd huis minder te koelen.

Er is vanuit de overheid een landelijke subsidie voor het isoleren van je woning. De subsidie is in de vorm van een geldbedrag dat je krijgt per m² die je isoleert. Daarnaast geldt voor het arbeidsloon voor het isoleren een btw-tarief van 9% in plaats van 21%.

Dit zijn de 5 belangrijkste vormen van isolatie waarvoor je subsidie kan krijgen:

  • Spouwmuurisolatie
  • Isolatie van de binnen of buitenmuur met een voorzetwand.
  • Dak of zolder isolatie
  • Vloer of bodem isolatie
  • Isolatie van glas

Wat goed is om te weten is dat wanneer je twee van deze isolatie maatregelingen treft, je een hoger subsidie tarief krijgt.

Subsidies voor warmtepompen, zonneboilers en warmtenetaansluitingen

Er is ook een landelijke subsidie voor warmtepompen, zonneboilers of een warmtenetaansluitingen. Hieronder staan deze subsidies beknopt uitgelegd.

Duurzaamheidsmaatregel Voorwaarden Subsidie
Warmtepomp Energielabel A++ of hoger, de warmtepomp is nieuw en geïnstalleerd door een erkend bedrijf. € 2.550 – € 4.425
Zonneboiler De zonneboiler is nieuw en geïnstalleerd door een erkend bedrijf. Afhankelijk van merk en type
Warmtenetaansluiting Je wordt ontkoppeld van het gasnet, je bent eigenaar van de woning en je hebt een overeenkomst met een warmteleverancier. € 3.775

Deze subsidies zijn interessant om te combineren met het isoleren van je huis. Als je dit binnen 2 jaar doet, ontvang je, net als bij twee isolatiemaatregelen, het hoge subsidietarief.

Subsidies voor een elektrische kookplaat

Vanaf 1 januari 2023 stimuleert de overheid ook het elektrisch koken met een kookplaat. Dit wordt gedaan door een eenmalige subsidie van 400 euro bij de aanschaf en installatie. Ook voor deze verduurzamingsmaatregel geldt dat het moet gaan om een nieuw product. Een tweede en belangrijke voorwaarde is dat je woning is aangesloten op een warmtedistributienet, zoals stadsverwarming.

Geen subsidie voor zonnepanelen

Voor zonnepanelen zijn er geen subsidies beschikbaar. Maar goed nieuws: er zijn wel andere maatregelen getroffen waardoor zonnepanelen aantrekkelijk zijn en blijven.

  • Vanaf 1 januari 2023 betaal je geen btw over de aanschaf. Dit maakt de zonnepanelen 21% goedkoper.
  • Je profiteert van de salderingsregeling. Hier is de laatste tijd wel veel om te doen. Lees meer over de laatste status van de salderingsregeling.

Leningen voor het verduurzamen van je woning

Naast de bovengenoemde subsidies kun je voor het verduurzamen van je woning ook geld lenen. Deze Energiebespaarlening kun je vaak ook combineren met een van de subsidies. De rente op deze lening is zeer gunstig. Voor huishoudens met een gezamenlijk inkomen onder de 60.000 euro is dit zelfs 0%. Als je toch rente betaalt, kun je deze vaak aftrekken bij de belastingaangifte.

Naast deze landelijke Energiebespaarlening, bieden sommige provincies en gemeentes ook leningen of subsidies aan.

Doordat er geen afsluitkosten en leeftijdsgrens is, en je boetevrij extra kan aflossen, is deze lening zeer interessant. Een groot aantal huishoudens financiert met deze lening zijn of haar zonnepanelen. De investering verdient zichzelf terug doordat je energierekening omlaag gaat.

Antwan Velthuis

Antwan Velthuis

Marketingmedewerker

Antwan Velthuis is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Hij is gespecialiseerd in onder andere thuisbatterijen en Powerplay.

Opgeleid in de Zonneplan Academy