Zonnepanelen

Wie zonnepanelen huurt begint pas na 10 jaar met besparen

4 min lezen.
Frank Breukelman
Frank Breukelman
30 oktober 2023

Vorige week stelde D66 Kamervragen over de kosten van het huren van zonnepanelen, naar aanleiding van een uitzending van Radar. Wij doken in de cijfers en berekenden het verschil in opbrengsten tussen het huren van zonnepanelen en kopen met behulp van een Duurzaamheidslening. De resultaten zijn schokkend: wie de panelen na de huurperiode van tien jaar weer laat verwijderen, heeft er onderaan de streep ruim 1500 euro verlies op geleden. Besluit je de panelen na tien jaar over te kopen, dan begin je pas in het veertiende jaar dat ze op je dak liggen te besparen.

Zolang de salderingsregeling geldt lijkt het huren van zonnepanelen een aantrekkelijke optie voor wie niet de middelen heeft om ze zelf aan te schaffen. Je betaalt een vast bedrag per maand, dat lager ligt dan wat je aan energiekosten bespaart dankzij de zonnepanelen. Maar nu deze salderingsregeling op zijn einde loopt, verandert dit perspectief totaal, zo berekenden wij. Wie vanaf volgend jaar zonnepanelen huurt betaalt, op het eerste jaar na, de eerste tien jaar meer voor de huur van de zonnepanelen dan dat deze aan kostenbesparing opleveren. Pas in 2037 zou, alle kosten en opbrengsten opgeteld, sprake zijn van een positief saldo.

Alternatief: kopen met Duurzaamheidslening

Wie zonnepanelen huurt, begint dus pas na dertien jaar echt met besparen. Koop je ze met behulp van een lening, dan bespaar je echter vanaf dag één. Er zijn verschillende opties om zonnepanelen te financieren, waarvan de SVn Duurzaamheidslening wellicht de bekendste is. In veel gemeenten is het hiermee mogelijk om tegen slechts 1,6 procent rente verduurzamingsmaatregelen te bekostigen. Uitgaande van een kilowattuurprijs van 35 cent en een aanschafprijs van 6300 euro voor tien zonnepanelen, bespaart de consument daarmee in twintig jaar tijd ruim 6500 euro aan energiekosten. Wie besluit zonnepanelen te huren realiseert slechts de helft van deze besparing, zo blijkt uit onze berekeningen. De Energiebespaarlening van het Warmtefonds, met een rentepercentage van 0 procent, kan huishoudens met een verzamelinkomen tot 60 duizend euro een nog groter voordeel opleveren.

Verhuurders zaaien angst

Partijen die zonnepanelen te huur aanbieden schermen doorgaans met de ‘voordelen’ dat je als klant dan niet zelf verantwoordelijk bent voor het onderhoud en de verzekering van de panelen. Dat zijn argumenten die onnodig angst zaaien. “Onderhoud is iets dat niet of nauwelijks een rol speelt bij zonnepanelen. Mocht er iets niet werken, dan heb je doorgaans tien jaar garantie. En wat betreft de verzekering: zonnepanelen zitten ‘aard-en-nagelvast’ aan je huis en vallen dus gewoon onder de opstalverzekering die je toch al hebt.”

Er is daarentegen wel een ander belangrijk verschil tussen huren en kopen: de meerwaarde voor je woning. Wie zonnepanelen koopt, kan dit bij verkoop van de woning laten meewegen in de vraagprijs. Heb je echter ‘huurpanelen’, dan vormen deze eerder een blok aan je been. De kopende partij moet dit huurcontract namelijk maar net willen overnemen. Zo niet, dan moet je veelal alle resterende maandbedragen in één keer aflossen om de zonnepanelen over te nemen.

Zonnepanelen huren bij Zonneplan niet mogelijk

Bij Zonneplan is het uitsluitend mogelijk zonnepanelen te kopen. Verhuur van zonnepanelen bieden wij niet aan. Deze keuze hebben we bij de start van ons bedrijf in 2012 bewust gemaakt. Naar onze mening is de consument gebaat bij een zo hoog mogelijk rendement en dat valt alleen met zonnepanelen in eigen bezit te realiseren. Lees hier meer over zonnepanelen huren.

Frank Breukelman

Frank Breukelman

PR specialist

Frank Breukelman is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zijn interessegebied ligt voornamelijk bij (dynamische) energie, duurzaamheid en (elektrische) mobiliteit.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
6 vind ik leuks
Deel dit artikel:

Lees meer