Laadpaal kosten

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Laatst bewerkt:

Het thuis opladen van je elektrische auto is meestal goedkoper dan met het gebruik van een publieke laadpaal. Wil je elektrisch rijden dan is een laadpaal kopen dus een slimme investering. Maar wat kan een laadpaal kosten en waarmee moet je rekening houden bij de aanschaf van een elektrische laadpaal? Dit hangt af van verschillende factoren. We geven graag wat meer uitleg over de algemene prijzen om je zo een indicatie te geven van de kosten van een laadpaal. Specifiek weten hoeveel een Zonneplan laadpaal kost? Vraag dan een gratis laadplan bij ons aan.

In deze tabel vind je een samenvatting van de kosten. Verderop deze pagina worden deze onderdelen los toegelicht.

Onderdeel Kosten Verplicht?
Laadstation en installatie €1599 – €1899 Ja
Graafwerkzaamheden €100 – €200 Nee, optioneel
Dynamic Load Balancing Inclusief (bij Zonneplan) Standaard inbegrepen

Hoeveel kost een slimme laadpaal?

Laadpaal installeren kosten: de factoren

Aansluiting in je meterkast

De aansluiting van je meterkast heeft invloed op de snelheid waarmee je je auto op kunt laden. Hoe zwaarder je aansluiting, hoe sneller je accu kan opladen. Het type elektrische auto, jouw rijgedrag of de keuze voor een bepaalde laadpaal kan ervoor zorgen dat de aansluiting van jouw meterkast verzwaard moet worden.

Heeft jouw meterkast een 1-fase aansluiting? Dan is je laadkracht max 3,6 kW. Dit betekent dat een gemiddelde auto binnen 15 tot 20 uur weer vol is. Is deze oplaadtijd geen issue of rijd je überhaupt niet zoveel kilometers. Dan is een 1-fase laadpaal en dus ook een 1-fase aansluiting in je meterkast een prima optie. De meeste woningen hebben minimaal een 1-fase aansluiting, dus verzwaring van je aansluiting zal in de meeste gevallen niet nodig zijn.

Wil je toch sneller laden? Dan heeft jouw woning een 3-fasen aansluiting nodig. Je hebt met een 3 x 25 ampère aansluiting een laadkracht van 11 kw. De laadtijd van een gemiddelde elektrische auto is dan 6 tot 10 uur.  Niet iedere woning heeft standaard een 3-fasen aansluiting. Jouw netbeheerder kan jouw aansluiting verzwaren. Wel zorgt dit voor extra kosten voor jouw privé laadpaal. De verzwaring naar 3 fasen kost zo rond de € 250 tot € 350, afhankelijk van jouw netbeheerder. 

Nog een stapje sneller laden en wil je de laadkracht van jouw laadpaal boosten tot 22 kW? Dan is een ophoging naar 3 x 32 A of 3 x 35 A nodig. De laadtijd is dan zo’n twee uur voor een gemiddelde elektrische auto. Heb je al een 3 x 25 A aansluiting, maar wil je deze verzwaren naar 3 x 32 A of 3 x 35 A? Houd dan rekening met 200 à 300 euro aan extra kosten, afhankelijk van jouw netbeheerder.

Let wel op. Bij veel netbeheerders duurt het enkele weken tot soms maanden voordat zij bij jou langs kunnen komen om jouw aansluiting te verzwaren. Vraag jouw verzwaring dus op tijd aan!

Lees meer over de verschillen tussen een 1-fase en 3-fasen laadpaal.

Manier van bevestigen; wand of paal

De bevestiging van een privé laadpunt kan op 2 manieren: aan de wand of aan een losse paal. De plek waar jouw auto staat als je hem wilt opladen bepaalt de keuze voor jouw bevestiging. Is het laadpunt van jouw auto direct naast je woning, schuur of garage? Dan is montage aan de wand de beste optie. De laadunit wordt direct aan de muur bevestigd of soms met behulp van een wandbeugel. Bevestiging van de laadunit aan de wand is de goedkoopste optie en vaak is er geen graafwerk nodig.

Zit de ideale plek van jouw laadunit niet direct bij een muur? Kies dan voor montagepaal. De montagepalen zijn er in verschillende varianten qua uitstraling, kwaliteit en robuustheid. De prijs voor een montagepaal varieert van €150 tot €1000.

Wel zijn er bij een laadstation op een montagepaal standaard graafwerkzaamheden nodig. De bekabeling moet namelijk onder de grond gelegd worden. Dit zorgt voor extra werkzaamheden en dus extra kosten voor jouw laadpaal. 

laadpaal thuis

Graafwerkzaamheden

Je laadpaal wordt met een elektriciteitskabel verbonden met je meterkast. In sommige situaties is het kabeltraject kort en eenvoudig aan te leggen. In andere gevallen is het kabeltraject langer of moeten er graafwerkzaamheden worden uitgevoerd. Qua graafwerk is 40 tot 45 euro per strekkende meter een gangbare prijs in de markt. Moet er ook nog straatwerk gedaan worden? Reken hiervoor dan ook extra kosten. Je kunt het graafwerk en straatwerk uiteraard ook zelf voorbereiden om zo geld te besparen.
Bij Zonneplan liggen de kosten op €100 voor 1 tot 5 meter graafwerk. Zijn voor jouw installatie graafwerkzaamheden nodig? Bespreek dan de mogelijkheden met jouw adviseur. 

Het laadstation

Het laadstation zelf is in verschillende merken en types te verkrijgen. Qua kabel zijn er twee opties; een vaste of een losse laadkabel. Bij een vaste laadkabel hangt de laadkabel altijd bij je laadunit zelf. Voordeel: je laadkabel is altijd voorhangen en je hoeft deze niet steeds uit je auto te halen. Een andere optie is de losse laadkabel. Deze kabel moet je eerst inpluggen. Dit is echt een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Andere afwegingen voor de keuze voor het laadstation zijn formaat, kleur, de lengte van de laadkabel en eventuele aansturing via een laadpas. Kies sowieso een merk met lange productgaranties en service. Zo verlaag je het risico op kosten in de toekomst. Kijk ook eens naar online reviews. De ervaringen van anderen geven je een goed beeld van alle voor- en nadelen van een specifiek laadstation. 

Lees ook meer over of het leasen of huren van een laadpaal verstandig is, of dat je beter kunt kopen.

Dynamic load balancing

(Gratis inbegrepen bij de laadpaal van Zonneplan)

Het opladen van jouw auto kan veel vermogen vragen. Heb je nog andere energieslurpende apparaten in jouw woning aan staan dan kan dit voor overbelasting van de groep zorgen. Je stroom valt uit. De oplossing is Dynamic load balancing. Deze functie zorgt ervoor dat er een continue controle is op je energiehuishouding. Dreigt overbelasting van de groep? Dan wordt het vermogen van je laadpaal tijdelijk verlaagd. Zo blijft alles netjes functioneren.

Dynamic load balancing wordt vaak als extra optie aangeboden. Je moet hier dan extra voor betalen. Soms zijn deze slimme functies alleen af te nemen met een abonnement.

Ook goed om te kijken naar hoe de Dynamic load balancing jouw laadpaal aanstuurt. In veel gevallen moet namelijk een extra kabel worden aangelegd. De laadpaal van Zonneplan werkt via 4G. De extra kabel is dus niet nodig.

Wat kost een laadpaal thuis? Dat hangt dus af van jouw situatie en jouw voorkeuren. Wil je vanuit Zonneplan een advies voor jouw laadpaal thuis zodat je weet wat een laadpaal jou gaat kosten? Vraag ons advies aan. 

Lees meer over de laadpaal installatie.

Wat kost een laadpaal thuis?

Een laadpaal kost in de markt vaak maximaal €3100 (all-in prijs, dus inclusief installatie). De prijs van een laadpaal van Zonneplan ligt tussen de € 1599 en € 1899.

Voor het laadstation en de installatie zijn er standaardkosten. Verder zijn er optionele kosten die er bij kunnen komen. Deze worden vooraf met je besproken, je krijgt dus niet met verrassingen achteraf te maken. Hieronder vind je een overzicht van de kosten waar je rekening mee moet houden.

tabel met de kosten van een laadpaal bij zonneplan

Meer informatie

De prijs die je betaalt voor een laadpaal thuisheeft ook impact op zaken als de terugverdientijd, het rendement of de levensduur van een laadpaal.

Terugverdientijd

Een laadpaal is in de meeste gevallen sneller terugverdiend dan je verwacht. Heb je een laadpaal en een vast energiecontract? Dan is de terugverdientijd gemiddeld 4,8 jaar. Bij een dynamisch energiecontract is je terugverdientijd 2,2 jaar. Lees meer over de terugverdientijd van een laadpaal.

Rendement

Een laadpaal kost geld, maar verdient zichzelf in principe terug. De besparing op brandstofkosten geeft een mooi rendement op de investering van een laadpaal. Zo is het rendement van een laadpaal met een dynamisch energiecontract 45%. Wil je hier meer over weten? Lees dan ons artikel over het rendement op een laadpaal.

Levensduur

Een laadpaal thuis gaat 5 tot 10 jaar mee. De exacte levensduur hangt af van verschillende factoren. Meer hierover lees je hier: informatie over de levensduur van laadpalen.

Verzekering

Je bent met een eigen laadpaal verzekerd van een laadplek, maar is jouw laadpaal ook verzekerd? We leggen je uit hoe je dit kunt doen en waar je op moet letten bij het verzekeren van je laadpaal.

Slim laden met jouw laadpaal

Wil je ook tijdens het gebruik van jouw privé laadpaal kosten besparen? Kijk dan naar de mogelijkheden van slim laden met een dynamisch energiecontract.

De Zonneplan laadpaal is de slimste laadpaal voor thuisladen. Je bedient de laadpaal vanuit de Zonneplan app. Combineer je de laadpaal met Zonneplan Energie, dan laad je tegen de allerlaagste laadkosten met Powerplay aansturing. Lees welke Powerplay-mogelijkheden je allemaal hebt met een laadpaal van Zonneplan.

Veelgestelde vragen over de laadpaal prijs

 • Wat kost een eigen laadpaal?

  In de markt kost een eigen laadpaal gemiddeld €800 tot €3100, inclusief installatie. Dat de kosten zo uiteen kunnen lopen komt doordat de exacte prijs afhankelijk is van je wensen, voorkeuren en eventueel bijkomende kosten voor bijvoorbeeld het aanpassen van je meterkast of graafwerkzaamheden. Door een vrijblijvend laadplan aan te vragen ontvang je van een van onze adviseurs een offerte met daarin de exacte prijs (all-in prijs).

 • Is de prijs bij Zonneplan een all-in prijs?

  Ja, bij Zonneplan hanteren we een all-in prijs. Je komt achteraf dus niet met extra kosten te zitten voor bijvoorbeeld de installatie. Weten wat jouw prijs wordt? Ontvang een gratis laadplan.

 • Wat kost elektrisch laden mij?

  De kosten van het laden van jouw elektrische auto, hangt af van zaken als het verbruik van de auto en de soort laadpaal waarmee je laadt (openbaar of thuis). Lees meer over wat het laden van jouw EV kost, wat het rijden van een elektrische auto kost en hoe je de laadkosten van jouw elektrische auto kunt verlagen.

 • Hoe kan ik een laadpaal financieren?

  Als je overweegt om een laadpaal voor thuis aan te schaffen, zijn er verschillende financieringsopties voor laadpalen beschikbaar. Je kunt een financiering aanvragen voor je laadpaal, maar er zijn ook mogelijkheden om een laadpaal te leasen of te huren. Ondanks deze alternatieven blijkt echter dat het kopen van een laadpaal over het algemeen de meest voordelige keuze is.

  En hoe zit het met subsidies? Op dit moment is er voor particulieren geen laadpaal subsidie beschikbaar. Voor een zakelijk aangeschafte laadpaal zijn er wel subsidiemogelijkheden.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy