Laadpaal thuis

Een eigen laadpaal: waar moet je op letten?

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Met een laadpaal thuis, gecombineerd met het laden op uurprijzen, bespaar je gemiddeld €600 euro per jaar. Op deze pagina leggen we uit waar je op moet letten bij het kiezen van de beste laadpaal voor thuis, en geven we informatie over de laadpaal van Zonneplan.

 

Direct advies voor jouw laadpaal thuis? Ontvang een gratis offerte!

Wat kost een laadpaal voor thuis?

De prijs van een laadpaal thuis inclusief installatie is afhankelijk van jouw situatie en voorkeuren. Er zijn namelijk verschillende factoren die invloed hebben op de prijs, zoals de kosten van een montagepaal, het aanpassen van je meterkast naar 3 fasen en eventuele graafwerkzaamheden. Vraag een laadpaal offerte aan voor een prijs op maat, of bekijk hieronder alvast dit overzicht van de kosten waar je rekening mee moet houden:

prijsopbouw laadpaal offerte

Hoe kies je de beste laadpaal voor thuis?

Het kiezen van de beste laadpaal voor thuis is afhankelijk van verschillende factoren. We geven je vijf slimme tips.

 • Tip 1: Kies voor slim laden

  Slim laden, ook wel intelligent of smart charging genoemd, is een technologie die ervoor zorgt dat jij jouw elektrische auto optimaal kunt laden. Op basis van bijvoorbeeld energieprijzen, het stroomverbruik van je huis en de beschikbaarheid van duurzame energie stuur jij jouw laadpaal aan. Met de laadpaal van Zonneplan kunnen we jouw auto opladen wanneer de energieprijzen het laagst zijn. Vooral met dynamische energieprijzen maakt dit een enorm verschil. Hierdoor kun je tot wel 50% goedkoper laden, waardoor elektrisch rijden nog voordeliger wordt.

 • Tip 2: Kies voor veilig laden

  Een laadpaal voor thuis moet veilig zijn. Je wilt jouw meterkast niet overbelasten of zelfs zonder stroom komen te zitten. Kies daarom bewust voor Dynamic Load Balancing. Met deze functie wordt overbelasting voorkomen. Wanneer je meerdere apparaten tegelijkertijd inschakelt en het risico op overbelasting dreigt, zal de beschikbare stroom voor het opladen van je auto zich automatisch aanpassen. De laadpaal laadt tijdelijk iets langzamer. Wanneer er weer voldoende stroom beschikbaar is, schakelt de laadpaal automatisch terug naar normaal vermogen. Dit helpt niet alleen om je elektrische systeem te beschermen, maar zorgt er ook voor dat je auto zo snel mogelijk wordt opgeladen zonder dat andere apparaten in huis hieronder lijden.

 • Tip 3: Kies voor snel laden

  De laadsnelheid is een belangrijke factor bij het kiezen van een laadpaal. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller de accu van je auto vol is. Kies je dan standaard de laadpaal met het hoogste vermogen? Nee, dat hoeft niet. Jouw laadsnelheid wordt bepaald door twee factoren: het laadvermogen van je auto en het laadvermogen van je laadpaal. De zwakste schakel is altijd leidend. Heb je een laadpaal van 22 kW , maar kan je auto maar 7 kW aan? Dan laad je maximaal 7 kW. Denk wel alvast na over wanneer je jouw auto gaat vervangen, want mogelijk kan een toekomstige auto wel sneller laden.

 • Tip 4: Kies voor de beste ervaring

  Hoe bevalt een laadpaal in de praktijk? Bij het kiezen van een laadpaal voor thuis is het zinvol om de ervaringen van andere gebruikers te bekijken. Lees online reviews om te zien hoe de laadpaal daadwerkelijk presteert. Tevreden klanten zullen vaak in detail treden over wat ze leuk vinden aan hun laadpaal. Uiteraard kunnen ontevreden klanten je wijzen op eventuele minpunten of problemen. Misschien nog wel interessanter; kijk ook hoe jouw laadpaalinstallateur reageert op de negatieve reviews. Een foutje maken is menselijk, maar hoe de installateur hierop reageert laat zien hoe belangrijk kwaliteit en service daadwerkelijk is. Extra tip: bekijk ook eens de reviews van de laadpaal app. Zo zie je direct de gebruikservaringen.

 • Tip 5: Kies voor all-in

  Wat zit er bij de prijs van de laadpaal inbegrepen? En waar moet je (op termijn) voor gaan betalen? Bij het kiezen van een laadpaal is het belangrijk om de kleine lettertjes te lezen. Sommige leveranciers doen je een aanbieding voor de aanschaf van de laadunit zelf, maar verplichten je vervolgens om je te abonneren op dure diensten om je laadpaal te kunnen blijven gebruiken. Zorg ervoor dat je een laadpaal kiest waarbij alle kosten transparant en vooraf bekend zijn. Kies voor een laadpaal zonder abonnementskosten.

Waar op letten bij het installeren van een laadpaal voor thuis?

Ga voor een professionele installatie

Bij het kiezen van een laadpaal staat veiligheid en een correcte installatie voorop. Hoewel sommige aanbieders beweren dat een laadpaal door de gebruiker zelf kan worden geïnstalleerd, is het over het algemeen het beste om te kiezen voor een installatie van jouw laadpaal door een deskundige installateur. Zo ben je verzekerd van een laadpaal die voldoet aan alle veiligheidseisen en kun je zorgeloos gebruikmaken van je eigen laadpaal thuis

Bevestiging; wand of paal

Hoewel “laadpaal” de gebruikelijke benaming is, staat niet iedere laadunit standaard op een paal. Je kunt hem namelijk ook aan de muur bevestigen. Het laadstation zelf verschilt niet, het is puur de manier van installeren. De laadplek van jouw auto bepaalt eigenlijk wat voor jou de beste optie is.

Voor de laadkabel heb je twee keuzes; een losse laadkabel of een laadkabel dit vast zit aan jouw laadstation. Een vaste laadkabel is altijd klaar voor gebruik en deze hoef je dus niet steeds uit je auto te halen. Een losse laadkabel moet je eerst inpluggen voordat je kunt beginnen met laden. Welke optie je kiest, hangt echt af van je persoonlijke voorkeur. De laadkabel kan verschillende stekkeraansluitingen hebben, maar iedere modern auto heeft eigenlijk een Type 2-stekker, ook wel bekend als de Mennekes-aansluiting.

1-fase of 3-fasen

We gaven al aan dat je laadsnelheid afhangt van twee factoren: het laadvermogen van de auto en het vermogen van de laadpaal. De laadpaal moet natuurlijk wel aangesloten worden op jouw meterkast en het stroomnet. De aansluiting van jouw woning kan een 1-faseaansluiting zijn of een 3-fasenaansluiting. Met een 3-fasenaansluiting en een 3-fasenlaadpaal kun je in theorie drie keer sneller laden dan een 1-fase, maar nogmaals: je auto moet het wel aankunnen om zo snel te kunnen laden. Kan jouw auto 3-fasen laden, heb je een 3-fasenlaadpaal, maar heeft je meterkast een 1-faseaansluiting? Dan kun je de aansluiting van jouw woning laten verzwaren door jouw netbeheerder. De kosten hiervan liggen rond de 200 à 300 euro, afhankelijk van jouw netbeheerder. Let wel op: bij veel netbeheerders duurt het enkele weken tot soms maanden voordat zij bij jou langs kunnen komen om jouw aansluiting te verzwaren. Vraag jouw verzwaring dus op tijd aan.

De beste locatie voor je laadpaal

De laadplek van jouw auto

Bevindt de laadplaats van jouw auto zich direct naast je woning, schuur of garage, dan is vanzelfsprekend wandmontage de beste keuze. Is de laadplek van jouw auto niet direct bij een muur? Kies dan de voor montagepaal. Deze optie is wel iets kostbaarder en je moet ook rekening houden met graafwerk om de bekabeling van de meterkast naar je paal te leiden.

Afstand meterkast

Je laadpaal wordt afzonderlijk afgezekerd in je meterkast. Dit betekent dat er een kabel van je laadpunt naar je meterkast getrokken wordt. De kosten voor zowel de bekabeling als het graafwerk worden vaak per meter berekend. Dus hoe langer het kabeltraject, hoe hoger de kosten. Houd hier rekening mee bij het bepalen van de plek van jouw laadunit.

Niet over de stoep

Heb je geen eigen oprit, maar staat jouw auto langs de weg geparkeerd? Let dan op. Het is in de meeste gemeentes verboden om een laadkabel over de stoep te leggen. Je optie is dan om een openbare laadpaal bij jouw gemeente aan te vragen.

monteur installeert laadpaal bij iemand thuis

Waarom een laadpaal voor thuis?

Het hebben van een eigen laadpaal voor thuis heeft veel voordelen. Hier zijn enkele redenen waarom je voor een laadpaal thuis zou kiezen:

Gemak

Met een laadpaal voor thuis hoef je niet langer te zoeken naar openbare laadstations. Je kunt gewoon je auto parkeren en aansluiten wanneer je thuiskomt, en de volgende ochtend is hij klaar om te gaan. Geen wachttijden, geen rijen, geen gedoe.

Kostenbesparingen

Hoewel de aanschaf en installatie van een laadpaal kosten met zich meebrengt, kunnen de langetermijnbesparingen flink oplopen. Elektriciteit is over het algemeen goedkoper dan benzine, en ‘s nachts laden kan nog goedkoper zijn als je energieleverancier lagere tarieven biedt tijdens de daluren.

Milieuvriendelijk

Het groen opladen van je elektrische auto met je eigen zonne-energie of met groene stroom van je energieleverancier maakt je rit nog milieuvriendelijker. Thuis opladen zorgt voor minder Co2-uitstoot dan het tanken van benzine of diesel.

Verhoog de waarde van je huis

Een thuislaadstation kan de waarde van je huis verhogen. Steeds meer huizenkopers bezitten een elektrische of hybride auto of ze overwegen er eentje aan te schaffen.

Direct advies voor jouw laadpaal thuis

Bespaar gemiddeld €600 per jaar

Laad jouw auto slim wanneer stroom voordelig is.

Perfect geïnstalleerd bij jou thuis

Met de ervaring van de marktleider in duurzame energieproducten voor thuis.

Altijd een eerlijk advies

De beste oplossing voor de klant, dat is onze basis.

Hoe koop ik een laadpaal voor thuis?

1

Laadpaal thuischeck

We kijken online naar de beschikbare ruimte voor jouw laadpaal. Hierdoor zien we snel en eenvoudig de mogelijkheden voor jouw persoonlijke laadpaal.

2

Eerst een telefonisch adviesgesprek

Jouw persoonlijk adviseur kijkt met je mee en je persoonlijke wensen worden in kaart gebracht. In een kort gesprek bepalen jullie zo samen het beste advies.

3

Jouw persoonlijke Laadplan

Je ontvangt een persoonlijke en vrijblijvende offerte met de beste producten voor jouw situatie. Onze adviseur neemt deze rustig met je door.

Geschikt voor jouw auto

De thuislaadpaal van Zonneplan is geschikt voor bijna alle elektrische auto’s. Bekijk jouw merk en ontdek hoe onze laadpaal werkt met jouw auto.

Veelgestelde vragen over een laadpaal voor thuis

 • Hoe sluit ik een laadpaal aan?

  Laat een laadpaal veilig installeren door een erkende monteur. Deze zorgt ervoor dat de laadpaal vakkundig wordt aangesloten, zodat je zorgeloos en efficiënt je elektrische auto kunt opladen. Meer informatie lees je op onze pagina over de laadpaal installatie.

 • Wat zijn de kosten voor een laadpaal thuis?

  De kosten van een laadpaal variëren per situatie en zijn afhankelijk van factoren zoals het type laadpaal, de benodigde installatiewerkzaamheden en eventuele extra opties. Voor meer informatie kun je terecht op onze pagina over laadpaal kosten. Of neem contact op met Zonneplan: onze adviseurs staan klaar om je te helpen bij het kiezen van de beste laadoplossing die past bij jouw wensen en budget.

 • Wat heb ik nodig voor een eigen laadpaal?

  Om een laadpaal thuis te kunnen gebruiken, heb je een eigen parkeerplaats en een toegankelijke elektriciteitsaansluiting in de buurt van jouw laadplek nodig. Onze installateurs zorgen ervoor dat alles in orde wordt gemaakt, zodat je thuis gemakkelijk en snel je elektrische auto kunt opladen.

 • Heeft een laadpaal een eigen groep in de meterkast nodig?

  Ja, voor de beste veiligheid en prestaties moet de laadpaal thuis aangesloten worden op een aparte groep in de meterkast. Op deze manier kun je altijd met een gerust hart je auto opladen, wetende dat alles volgens de juiste normen en voorschriften is geïnstalleerd.

Meer lezen?

Voor meer informatie over thuisladen en alles wat daarbij komt kijken, zijn volgende artikelen ook de moeite waard om te lezen:

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere zonnepanelen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: