CO2-uitstoot verminderen

Frank Breukelman
Door: Frank Breukelman

CO2 besparen: dat klinkt alsof je wat koolstofdioxide achterhoudt voor mindere tijden. Maar met CO2 besparen bedoelen we in feite natuurlijk gewoon je CO2-uitstoot verminderen.

Waarom zou je CO2-uitstoot verminderen? Het antwoord is simpel. Hoe minder CO2 je uitstoot, hoe kleiner jouw carbon footprint. Dat is van belang om de opwarming van de aarde een halt toe te roepen. Alle kleine beetjes helpen, dus laten we eens kijken welke manieren er zijn om je CO2-uitstoot te verkleinen!

CO2-uitstoot verminderen met zonnepanelen

We zouden Zonneplan niet zijn als we niet zouden beginnen met het benadrukken van de meerwaarde van zonnepanelen. Niet geheel ten onrechte, want het grootste gedeelte van onze CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door ons energieverbruik. Gas om onze huizen te verwarmen en gas- en kolengestookte stroom om onze apparaten te laten werken: dat tikt al gauw behoorlijk aan.

Met zonnepanelen zorg je ervoor dat je minder afhankelijk wordt van de stroom van jouw energieleverancier. Je bepaalt grotendeels zelf welke stroom jij verbruikt. Hoe meer je van jouw zelfopgewekte stroom gebruikt, hoe meer CO2 je bespaart. Zonnestroom wordt immers volledig CO2-vrij opgewekt.

Lees meer over de CO2-uitstoot tijdens de productie van zonnepanelen.

Een groene energieleverancier

Ook wanneer je geen zonnepanelen hebt, kun je met je energieconsumptie CO2 besparen. Je kunt bewust op zoek gaan naar een energieleverancier die groene stroom aanbiedt. Beter is echter nog om te kiezen voor een dynamisch energiecontract. ‘Groene stroom’ van traditionele energieleveranciers is immers grotendeels alleen op papier groen. Zo’n energiebedrijf koopt certificaten in, zogeheten GvO’s, waarmee de stroom als het ware groengewassen wordt. In de praktijk is stroom echter alleen écht groen op het moment dat het door middel van duurzame bronnen wordt opgewekt wanneer jij je apparaten aanzet.

Hoe dat werk? Nou, eigenlijk is het eenvoudig. In Nederland zijn er twee voorname bronnen van duurzame stroom: de zon en de wind. De zon is er alleen overdag en ook de wind gaat tegen de avond vaak liggen, doordat de lucht minder warm is. Dat betekent automatisch dat er in de avonduren en ‘s nachts eigenlijk onmogelijk (volledig) duurzame stroom opgewekt kan worden. Zet jij om 20 uur ‘s avonds je vaatwasser aan, dan betekent dat dus per definitie dat op die momenten gas- en of kolencentrales moeten draaien om jou van stroom te voorzien.

Vandaar dat een dynamisch energiecontract een beter en eerlijker alternatief is dan ‘100% groene stroom’. Dat laatste bestaat simpelweg niet. Dynamische energie betekent dat je geen vaste prijs betaalt, maar dat de stroomprijs per uur verschilt. De vuistregel daarbij is dat stroom goedkoop is wanneer deze (grotendeels) door zon en wind wordt opgewekt. Deze ‘bronnen’ kosten immers niets, in tegenstelling tot bijvoorbeeld gas en steenkool. Wanneer jij overdag ziet dat de stroomprijs laag is (terwijl op dat moment de zon schijnt en/of de wind waait), dan kun je ervan uitgaan dat jouw stroom op dat moment grotendeels of misschien wel volledig groen is. Tijdens die uren kun je met jouw wasmachine of vaatwasser dus aanzienlijk meer CO2 besparen dan wanneer je hetzelfde apparaat bijvoorbeeld ‘s avonds aanzet.

Uiteraard werkt dit niet alleen zo bij een dynamisch energiecontract, maar kun je ook bij een ‘normaal’ vast contract er bewust voor kiezen om op zonnige en winderige momenten stroom te verbruiken. Het verschil is alleen dat je hierbij geen prijsprikkel krijgt, omdat je stroom dan altijd hetzelfde kost.

Lees ook ons persbericht: Wind- en zonnestroom verpulveren opbrengstrecord in 2022: 18 procent minder CO²-uitstoot. In 2022 werd er in Nederland liefst 25 procent meer wind- en zonnestroom opgewekt dan in 2021. In totaal wekten windturbines en zonnepanelen 34 terawattuur (TWh) aan CO²-vrije stroom op, goed voor ruim een derde van de totale elektriciteitsmix. Gascentrales produceerden afgelopen jaar daarentegen 6 TWh minder dan in 2021. Daardoor nam de CO2²-uitstoot als gevolg van elektriciteitsproductie met ruim 18 procent af.”

CO2 besparen door te consuminderen

Verder liggen de tips om CO2-uitstoot te verminderen behoorlijk voor de hand. “Minder, minder, minder” ligt al gauw op de loer. Minder autorijden, minder (nieuwe) kleding kopen, minder spullen kopen, minder vlees eten, minder afval produceren en ga zo maar door. In veel gevallen hoeft dit niet per se voor te zorgen dat je hoeft in te leveren. Het is vooral een kwestie van bewustwording en een ietwat veranderde levensstijl. Zo kun je bijvoorbeeld:

 • vaker fietsen in plaats van de auto pakken;
 • minder of af en toe tweedehands kleding kopen;
 • een paar keer per week minder vlees of vis eten;
 • afval scheiden en proberen minder afval te produceren;
 • het Eco-programma van je vaatwasser of wasmachine gebruiken;
 • vaker op 30 graden wassen;
 • de thermostaat een graadje lager zetten;
 • je was buiten laten drogen in plaats van door de wasdroger;
 • proberen korter te douchen;
 • lampen vervangen door energiezuinige LED-lampen;
 • oude apparaten vervangen door nieuwe met een groen energielabel.

Hopelijk kan je nu de vraag beantwoorden hoe je CO2-uitstoot kan verminderen. Benieuwd naar hoe je energie kunt besparen? Lees meer over energie besparen.

We vertellen je graag nog veel meer over CO2. Lees bijvoorbeeld wat het begrip CO2 eigenlijk precies inhoudt.

Of ben je benieuwd hoeveel CO2 jij uitstoot? Dan helpen we je graag dit te berekenen. Jouw CO2-besparing heb je voor een groot deel zelf in de hand!

Veelgestelde vragen over CO2 uitstoot verminderen

 • Hoe kan ik CO2-uitstoot verminderen?

  Je CO2-uitstoot verminderen kan op veel manieren. In en rondom huis kun je denken aan het nemen van duurzame maatregelen, zoals zonnepanelen. Ook kun je denken aan consuminderen, zoals vaker de fiets pakken in plaats van de auto of de thermostaat een graadje lager zetten. In dit artikel vind je meer tips om je CO2-uitstoot te verminderen.

 • Waarom zou ik CO2-uitstoot verminderen?

  De uitstoot van CO2 heeft gevolgen voor het milieu; het zorgt voor de opwarming van de aarde waardoor ijs op de noord- en zuidpool smelt. Het waterniveau loopt op, klimaten veranderen en het weer wordt extremer. Het is daarom belangrijk dat we met z’n allen een steentje bijdragen en de CO2-uitstoot verminderen.

Frank Breukelman

Frank Breukelman

PR specialist

Frank Breukelman is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zijn interessegebied ligt voornamelijk bij (dynamische) energie, duurzaamheid en (elektrische) mobiliteit.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: