Zonneplan Energie

  • Verbruik op de groenste momenten
  • Dagelijks opzegbaar, zonder boete
  • Ontvang gratis energiemeter

Bereken jouw maandbedrag

Bereken je voordeel in 10 seconden!

Echt groene stroom

Het aanbod van duurzaam opgewekte stroom op het moment dat jij het verbruikt, bepaalt hoe groen jouw stroom is. Is die stroom afkomstig van zonnepanelen en windmolens? Dan is het groene stroom. Zijn er ook gas- of kolencentrales nodig voor het opwekken van jouw stroom? Dan is het een mix van grijze en groene stroom. De stroom uit jouw stopcontact is een mix van groene en grijze stroom. Vraag en aanbod van energie bepalen de daadwerkelijke samenstelling van jouw stroom.

3 foto's van gebruikers van Zonneplan Energie, die allen groene stroom gebruiken
Zo werkt jouw energie

De elektriciteitsmix uit 
jouw stopcontact

De stroom uit jouw stopcontact is een mix van groene en grijze stroom. Vraag en aanbod van energie bepaalt de daadwerkelijke samenstelling van jouw stroom. Energiebronnen zoals zon, wind, biomassa, gas, steenkool en kernenergie zorgen voor het aanbod van stroom. Iedere energiebron heeft zijn eigen voor- en nadelen, maar ook de CO₂-uitstoot en dus ook hoe duurzaam de energie wordt opgewekt wisselt per energiebron.

  • Zonne- en windenergie

    Zonnepanelen en windmolens zorgen voor energie zonder CO₂-uitstoot, 100% groene stroom dus. De weersomstandigheden bepalen hoeveel energie er opgewekt kan worden. Lees meer over zonnepanelen >

  • Kernenergie

    Energie die is opgewekt door middel van kernreacties. Kernenergie is de warmte die vrijkomt na het splijten van atoomkernen van uranium.

  • Waterkracht

    Met de stroming van water wordt energie opgewekt, denk aan de stroming van een rivier. Energie opgewekt door waterkracht is duurzame energie.

  • Biomassa

    Natuurlijke materialen worden gebruikt als bron van energie, bijvoorbeeld door het verbranden van afval- en resthout. Over de duurzaamheid van biomassa is discussie. Lees meer over biomassa >

  • Steenkool en gas

    De fossiele brandstoffen. Vervuilend, maar één groot voordeel: ze zijn flexibel in te zetten. Dit zorgt ervoor dat zij op dit moment worden gebruikt voor opvulling in de energiemix.

De Zonneplan app laat het zien

Jouw percentage groene stroom

In de Zonneplan app tonen wij het percentage echt groene stroom in het energienet. Zo weet jij precies hoe groen of grijs jouw stroom daadwerkelijk is.

Hoe we dit berekenen? Deel het aanbod van wind- en zonne-energie in een bepaald uur door de totale stroomvraag van Nederland op dat moment. Zo kunnen we zeggen: “Je stroom is nu 30% echt groen”. 
Heb je zonnepanelen? Dan gebruik je eerst je eigen 100% groene zonnestroom voordat je de (groene) stroom uit het net gebruikt.

Foto van de zonneplan app met de uurprijzen voor stroom
Goed voor het milieu en voor jouw portemonnee

Groene stroom is goedkoper

Bijkomend voordeel; de CO₂-intensiteit ligt lager bij stroom tijdens de goedkope uren. Groene stroom is dus ook nog eens goedkoper. Met Zonneplan Energie profiteer je dus niet alleen van groenste uren, je verlaagt ook nog eens je stroomkosten. Win-win.

Foto van vrouw die de zonneplan app gebruikt
Nog meer profiteren van groene stroom

Toch is er een overschot aan groene stroom

Onze energierekening is gestegen. In 2022 hadden we gemiddeld 2,5 uur per dag een overschot aan wind- en zonnestroom; we hebben dus 2,5 uur duurzame stroom over. Zonde om deze groene stroom niet te gebruiken. De app van Zonneplan helpt je hierbij.

groene stroom zonneplan animatie zonnestroom windenergie auto opladen
Verdien door balans

Extra profiteren met Powerplay

Wanneer er meer of minder (duurzame) energie wordt geproduceerd dan op dat moment nodig is, ontstaat er onbalans op het elektriciteitsnet. Dankzij Zonneplan Powerplay kun je bijdragen aan het stabiliseren van het net en hier extra aan verdienen. Powerplay stuurt jouw Nexus thuisbatterij, omvormer of laadpaal aan en stemt het verbruik realtime af op de behoefte van het net.

Powerplay_app_zonneplan

Verbruik stroom op echt groene momenten

Stroom voor inkoopprijs per uur

Betaal de daadwerkelijke inkoopprijs zonder (winst)marge.

Gratis live verbruiksinzicht

De Zonneplan Connect leest live je slimme meter uit, waardoor je in de app kunt zien hoeveel energie je verbruikt.

Je hele energiehuishouden in één app

Inzicht in de opbrengsten van de zonnepanelen, slim een auto laden en vanaf dit jaar stroom van jouw thuisbatterij in- en verkopen op het juiste moment.

Een energieleverancier met 
100% groene stroom bestaat (nog) niet

Greenwashing met GvO’s

Als energieleverancier kun je certificaten kopen om zo te kunnen claimen dat jouw stroom 100% groen is, zogenaamde Garanties van Oorsprong (GvO’s). Elke Europese energieproducent krijgt namelijk certificaten wanneer zij op een duurzame manier energie opwekken. De gedachte is dat GvO’s op deze manier groene energieproductie uit zon, wind, water of biomassa stimuleren.

Energieleveranciers kunnen op hun beurt deze certificaten kopen en daardoor claimen dat zij 100% groene energie leveren. Één detail: de stroom uit jouw stopcontact wordt er niet anders door. Wij bij Zonneplan zijn daarom niet zo onder de indruk. Onze twee grootste kritiekpunten:

Probleem 1. Zo werkt elektriciteit niet

GvO’s wekken de indruk dat je op elk moment en op elke plek in Europa 1 kWh opgewekte zonne-energie kunt inruilen voor 1 kWh grijze stroom. Zo kan bijvoorbeeld de stroom, opgewekt in de Noorse zomer, in Nederland worden gebruikt om de grijze stroom in de winter ‘groen’ te maken.

Maar zo werkt elektriciteit niet. We hebben al aangegeven dat de stroom uit jouw stopcontact een steeds veranderende mix is van groene en grijze stroom. De continue verandering in vraag en aanbod van energie bepaalt de daadwerkelijke samenstelling van jouw stroom. Meer zon en wind, betekent meer groene stroom. Geen zon en wind, betekent veel grijze stroom.

Het besef dat stroom niet altijd 100% groen of 100% grijs is, is essentieel in een succesvolle energietransitie. Want met dit besef kun je niet alleen zelf je verbruik gaan sturen naar juist die momenten dat stroom wel groen en goedkoop is, het belang van apparaten met regelvermogen zoals een laadpaal of thuisbatterij wordt des te duidelijker. 
Het huidige GvO-systeem belemmert dit besef en dus de energietransitie.

Probleem 2. Boekhoud
truc

GvO’s kunnen worden gezien als een soort trucje om grijze stroom groen te laten lijken. Een beetje zoals een wolf in schaapskleren, dus. Ze veranderen niks aan de stroom die uit je stopcontact komt. Je stroom blijft net zo grijs of groen als voorheen, maar omdat energieleveranciers claimen 100% groene stroom te leveren, denk je goed bezig te zijn.

Arjen Lubach legt het treffend uit.

Play
Video preview
Energietechnologie voor thuis

Zonneplan brengt de groene energierevolutie bij jou thuis

Transformeer je huis naar een krachtige energiecentrale met de macht om het energienet te stabiliseren en je uitstoot af te bouwen. Of er nu een tekort of overschot aan stroom is, jij draagt met jouw zonnepanelen, laadpaal en de thuisbatterij bij aan de oplossing, volautomatisch geregeld door Zonneplan.

Automatiseer en maximaliseer je opbrengst

Met onze oplossingen zoals zonnepanelen, slimme thuisbatterijen en laadpalen, bieden we je de mogelijkheid om actief deel te nemen aan de groene energierevolutie. Deze tools geven je controle over je energiebeheer en creëren een mogelijkheid om winst te genereren door energie op te wekken en te beheren in je eigen huis en op het aangesloten stroomnet. Met Zonneplan Powerplay beheer je niet alleen je energie, je automatiseert het en maximaliseert je opbrengst.

De enige manier voor écht groen

Wij geloven niet alleen in maximale winst, maar ook in duurzame energie. We streven ernaar om jouw grijze energieverbruik te verminderen en je in staat te stellen om écht groene stroom te gebruiken. Met live verbruiksinzicht, uitgebreide analyse-opties en zelfs live kosteninzicht van stroom en gas helpen we jou om je CO₂-voetafdruk te verminderen.

Eenvoudiger wordt het niet

Het klinkt misschien geavanceerd, maar voor jou is het een fluitje van een cent. Alle technische aspecten, van de installatie tot de communicatie en de service, worden geregeld. Jij hoeft alleen maar de resultaten te bekijken. In de gebruiksvriendelijke Zonneplan app volg je de opbrengsten van je energie en zie je de positieve impact die je op het milieu hebt. Zonneplan regelt het, jij profiteert.

Nieuws over dynamische energie

Nieuw: Zonneplan-prijsplafond voor gas
Energie

Nieuw: Zonneplan-prijsplafond voor gas

Zonneplan introduceert een prijsplafond voor gas. Profiteer van lage gasprijzen en geniet extra zekerheid bij onverwachte stijgingen.

Onderzoek wijst uit: ruim 22 procent besparen met dynamisch energiecontract
Energie

Onderzoek wijst uit: ruim 22 procent besparen met dynamisch energiecontract

Is een dynamisch energiecontract in de praktijk goedkoper dan een vast of variabel contract? Lees het hier!

Een op negen zonnepanelenbezitters betaalt terugleverheffing
Energie

Een op negen zonnepanelenbezitters betaalt terugleverheffing

Steeds meer energiebedrijven rekenen terugleverheffingen. Wij deden onderzoek én vertellen waarom je met Zonneplan Energie niet bang hoeft te zijn voor terugleverboetes!

Voor het eerst gratis stroom in 2024
Energie

Voor het eerst gratis stroom in 2024

Zaterdag 6 april is stroom voor het eerst in 2024 gratis. Lees er hier alles over!

Vaker negatieve stroomprijs in eerste kwartaal dan vorig jaar
Energie

Vaker negatieve stroomprijs in eerste kwartaal dan vorig jaar

Het eerste kwartaal van 2024 kende meer uren met negatieve stroomprijzen dan het jaar ervoor. Hoeveel? Lees het hier!

Zonneplan introduceert Powerplay voor zonnepanelen
Energie

Zonneplan introduceert Powerplay voor zonnepanelen

Zonneplan introduceert: Powerplay voor zonnepanelen! Lees hier hoe jij nóg meer rendement uit je zonnepanelen kunt halen door te helpen het elektriciteitsnet te stabiliseren.

Is een dynamisch energiecontract verstandig met zonnepanelen?
Energie

Is een dynamisch energiecontract verstandig met zonnepanelen?

Gaat een dynamisch energiecontract samen met zonnepanelen of kun je beter voor een contract met vaste tarieven kiezen? Wij zochten het uit!

Zonneplan Energie-klant had prijsplafond niet nodig in 2023
Energie

Zonneplan Energie-klant had prijsplafond niet nodig in 2023

Hoeveel betaalden Zonneplan Energie-klanten in 2023 voor hun stroom en gas? En hoe verhoudt zich dat tot de tarieven van vaste en variabele contracten? Je leest het hier!

Dynamisch energiecontract populairst onder twintigers
Energie

Dynamisch energiecontract populairst onder twintigers

Steeds meer huishoudens maken gebruik van dynamische energieprijzen. Lees hier onder welke groepen het dynamische energiecontract het populairst is!

Nog steeds een op de drie Nederlanders voorstander van kernenergie
Energie

Nog steeds een op de drie Nederlanders voorstander van kernenergie

Zijn Nederlanders voor of tegen kernenergie? Wij zochten het uit met een panelonderzoek. Lees hier de resultaten!

Lees meer over...

Veelgestelde vragen over groene stroom

  • Wat is groene stroom?

    Groene stroom is elektriciteit die is opgewekt uit duurzame, hernieuwbare bronnen zoals wind en zon. Het belangrijkste kenmerk van groene stroom is dat de productie ervan weinig tot geen schadelijke effecten heeft op het milieu, in tegenstelling tot grijze stroom, die wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen zoals kolen, olie en gas.

    Wat veel mensen niet weten is dat de stroom uit jouw stopcontact niet 100% of 100% grijs is. Het aanbod aan van duurzaam opgewekte stroom bepaalt de hoeveelheid groene stroom op dat moment.

  • Krijg ik groene stroom bij Zonneplan Energie?

    Bij Zonneplan leveren we geen 100% groene of grijze stroom. We leveren je het eerlijke verhaal. Stroom is namelijk niet altijd groen of grijs. Het aanbod van wind- en zonne-energie bepaalt de energiemix uit jouw stopcontact. In de Zonneplan app zie jij precies hoe groen en goedkoop jouw stroom is. Stroom op papier vergroenen, dat doen we niet. Zonneplan betaalt dus niet voor GvO’s. Volgens het stroometiket van de ACM verkoopt Zonneplan Energie daarom grijze stroom.

  • Is groene stroom écht groen?

    Als energieleverancier kun je certificaten kopen om zo te kunnen claimen dat jou stroom 100% groen is, zogenaamde Garanties van Oorsprong (GvO’s). Één detail: de stroom uit jouw stopcontact wordt er niet anders door. Wil jij écht groene stroom dan moet je jouw verbruik zoveel mogelijk sturen naar de momenten met veel wind- en zonne-energie. Dan is je stroom écht groen.

  • Hoe wordt groene stroom opgewerkt?

    Groene stroom wordt opgewekt uit verschillende hernieuwbare en duurzame bronnen. De meest voorkomende methoden zijn zonne-energie, windenergie en waterkracht.

Stap ook over op Zonneplan Energie

Verlaag jouw energierekening met stroom en gas voor inkoopprijs.