Welke grondkabel heb je nodig bij een laadpaal?

Aid Henic

Aid Henic

Laatst bewerkt:

Bij de installatie van een laadpaal is de grondkabel een essentieel onderdeel. De juiste kabel zorgt voor een veilige, snelle en efficiënte laadoplossing. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het kiezen van de juiste grondkabel, van de benodigde dikte tot toekomstbestendigheid.

In het kort:

  • De juiste grondkabel is essentieel voor laadsnelheid, veiligheid en efficiëntie.
  • Een te dunne kabel leidt tot energieverlies en dus hogere kosten.
  • Een dikkere, toekomstbestendige kabel voorkomt dubbele kosten in de toekomst.
  • De keuze wordt bepaald door de afstand tot de meterkast en het laadvermogen.
  • Een professionele installateur kan de exacte kabel voor jouw situatie bepalen.

Waarom de juiste dikte belangrijk is

Om het maximale uit je laadpaal te halen, moet de stroom van je meterkast naar de laadpaal zo min mogelijk weerstand ondervinden. Een te dunne kabel voor de gevraagde stroomsterkte en afstand wordt warm. Die warmte is pure energieverspilling. Je betaalt dus voor stroom die je auto nooit bereikt. Dit kan op jaarbasis ongemerkt aantikken en vermindert het rendement van je investering.

Een professionele installateur zorgt ervoor dat je je hier geen zorgen over hoeft te maken. Zij berekenen exact welke kabel nodig is voor jouw specifieke situatie. Zo ben je verzekerd van niet alleen een veilige installatie, maar ook dat elke kilowattuur die je laadt, zo efficiënt mogelijk wordt benut.

De vuistregels: dikte en afstand

Hoewel je dit niet zelf hoeft te bepalen, is het goed om de logica erachter te begrijpen. Twee factoren zijn bepalend voor de juiste kabeldikte (uitgedrukt in vierkante millimeters, mm²):

  1. Het laadvermogen: Een laadpaal met een hoger vermogen (zoals 11 kW of 22 kW) vraagt meer stroom en dus een dikkere kabel.
  2. De afstand: Hoe langer de kabel tussen de meterkast en de laadpaal, hoe dikker deze moet zijn om energieverlies door weerstand te minimaliseren.

 

Laadvermogen (3-fase) Afstand tot meterkast Benodigde kabeldikte
11 kW Tot 25 meter 5 x 2,5 mm²
11 kW Meer dan 25 meter 5 x 4 mm² of 6 mm²
22 kW Tot 25 meter 5 x 6 mm²
22 kW Meer dan 25 meter 5 x 10 mm²

Een erkend installateur bepaalt op basis van jouw unieke situatie de perfecte kabel en legt dit ook helder aan je uit. Zo gebruiken de installateurs van Zonneplan deze berekening om te garanderen dat je installatie niet alleen vandaag, maar ook in de toekomst optimaal presteert.

Toekomstbestendig kiezen

Het is verstandig om vooruit te kijken. Daarom is het vaak een goed advies om te investeren in een iets dikkere kabel dan strikt noodzakelijk. Stel je voor dat je in de toekomst een auto koopt die sneller kan laden, of dat er een tweede elektrische auto bijkomt. Met een toekomstbestendige kabel ben je hier al helemaal op voorbereid. Je voorkomt hiermee hoge kosten voor het opnieuw moeten opengraven van je tuin en het leggen van een nieuwe kabel.

Bovendien zorgt een dikkere kabel voor minder weerstand en dus minder energieverlies. Dit betekent een hogere efficiëntie bij elke laadsessie en dus een directe besparing op je energierekening. Het is een kleine extra investering bij de installatie die zichzelf dubbel en dwars terugverdient in gemak, besparing en toekomstbestendigheid.

Veelgestelde vragen

  • Wat gebeurt er als de geïnstalleerde kabel te dun is?

    Een te dunne kabel kan leiden tot meerdere problemen. Ten eerste zal je laadpaal mogelijk niet op vol vermogen kunnen werken, waardoor het laden langer duurt. Belangrijker nog is het energieverlies: de kabel wordt warm en die warmte is verspilde energie waar je wel voor betaalt. In het ergste geval kan oververhitting zelfs een veiligheidsrisico vormen. Daarom is een professionele installatie zo cruciaal. Gecertificeerde installateurs zorgen ervoor dat de kabel perfect is afgestemd op jouw situatie, zodat je veilig, snel en zonder verspilling kunt laden.

  • Kan ik een bestaande buitenkabel gebruiken voor mijn laadpaal?

    In de meeste gevallen is dit geen goed idee. Een standaard buitenkabel, bijvoorbeeld voor tuinverlichting, is niet ontworpen voor de hoge en langdurige belasting van een laadpaal. Deze kabels zijn vaak te dun en voldoen niet aan de veiligheidsnormen voor het opladen van een elektrische auto. Tijdens een schouwing op locatie bekijkt een adviseur of installateur altijd de bestaande situatie. Mocht er een geschikte kabel liggen, dan wordt dit meegenomen in het advies. Veiligheid en optimaal rendement staan echter altijd voorop, wat meestal een nieuwe, speciaal daarvoor bestemde grondkabel betekent.

  • Wie legt de grondkabel aan tijdens de installatie?

    Je laat dit idealiter door een erkend monteur doen. Bij Zonneplan wordt dit volledig door onze eigen VCA-gecertificeerde installateurs verzorgd. Dit omvat het eventueel graven van een sleuf van de meterkast naar de locatie van de laadpaal, het leggen van de kabel op de juiste diepte en het professioneel aansluiten aan beide kanten. Zo wordt er een complete, werkende en veilige installatie opgeleverd.