Laadpaal subsidie

Rosalie Snoeken

Rosalie Snoeken

Laatst bewerkt:

Steeds meer mensen stappen over op elektrisch rijden, wat leidt tot toenemende vragen over de kosten maar ook subsidiemogelijkheden voor laadpalen. De belangrijkste vraag: is er een subsidie beschikbaar voor laadpalen? Op dit moment is er voor particulieren geen subsidie beschikbaar. Voor een zakelijk aangeschafte laadpaal zijn er wel subsidiemogelijkheden. We leggen dit graag aan je uit.

Gratis advies voor jouw laadpaal?

Verschil tussen particuliere en zakelijke aanschaf van een laadpaal

Voordat we de verschillende subsidies bespreken, is het belangrijk om te weten of je de laadpaal particulier of zakelijk hebt aangeschaft. Een laadpaal is particulier aangeschaft wanneer deze op persoonlijke titel staat en niet gezien wordt als een investering van een onderneming. Als een laadpaal op naam van een onderneming is aangeschaft, is deze zakelijk. Voor ZZP’ers kan dit ook gelden voor een thuis geplaatste laadpaal, mits de onderneming op hetzelfde adres staat geregistreerd.

Particuliere laadpaal

Heb je de laadpaal particulier aangeschaft? Op dit moment zijn er helaas geen subsidies voor beschikbaar.

Als je geen eigen oprit hebt en er is geen openbare laadpaal in de buurt, kun je vaak kosteloos een openbare laadpaal bij de gemeente aanvragen. Is dit voor jou van toepassing? Vraag dan via laadpaalnodig.nl een openbare laadpaal aan bij een van de aangesloten gemeenten bij jou in de buurt.

Zakelijke laadpaal

Voor zakelijk aangeschafte laadpalen zijn verschillende subsidieregelingen beschikbaar:

  • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)
  • Milieu-Investeringsaftrek (MIA)
  • Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) kun je gebruiken als je investeert in bedrijfsmiddelen. Met deze regeling kun je een bedrag van je winst aftrekken. Hierdoor hoef je minder belasting te betalen.

Om in 2023 in aanmerking te komen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek moet je minimaal €2.601 investeren in bedrijfsmiddelen. Wanneer je tussen de €2.601 en €63.716 investeert, mag je 28% van het totale investeringsbedrag aftrekken van je winst. Meer informatie over deze subsidie en de huidige voorwaarden kun je hier vinden.

Milieu-Investeringsaftrek (MIA)

Met de Milieu-Investeringsaftrek worden ondernemers vanuit de overheid gestimuleerd om (meer) te investeren in duurzame bedrijfsmiddelen, waaronder elektrische auto’s met bijbehorende laadpalen. Je kunt je fiscale winst verlagen door tot 45% van je investering af te trekken.

In 2023 geldt deze subsidie alleen voor slimme laadpalen, volgens het Open Charge Point Protocol. Dit zijn laadpalen die zijn verbonden met het internet en op eigen terrein opgesteld staan. Hiervan komt maximaal €2.500 van het investeringsbedrag in aanmerking voor deze regeling. Meer informatie over deze subsidie en de huidige voorwaarden kun je hier vinden.

Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)

Met de willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) mag je als ondernemer zelf beslissen hoe snel je de investering van een duurzaam bedrijfsmiddel afschrijft. Je hebt zelf de flexibiliteit om je investering op elk gewenst moment af te schrijven, tot een limiet van 75%. Door sneller af te schrijven, verlaag je je fiscale winst. Dit levert je een aantrekkelijk belastingvoordeel op.

Per 2022 is deze regelgeving veranderd en niet meer van toepassing op reguliere laadpalen. Maar heb je een oplaadpunt voor zware elektrische voertuigen die vallen onder de voertuigcategorie M2, M3, N2 of N3? Dan kom je naast de MIA ook in aanmerking voor Vamil. Meer informatie over deze subsidie en de huidige voorwaarden kun je hier vinden.

Slimme laadpaal van Zonneplan

Zelfs als particulier, zonder subsidies, is een slimme laadpaal een waardevolle investering. Met jouw eigen slimme laadpaal laad je goedkoper dan bij een openbare laadpaal. Kies bewust voor lagere laadkosten door slim te laden met een slimme laadpaal en een dynamisch energiecontract. Met de Zonneplan app plan je eenvoudig jouw laadsessies in tijdens de goedkopere uren van de dag. Zonneplan-klanten besparen daarmee gemiddeld €0,15 per kWh. Als je uitgaat van een elektrische auto die 5 km per kWh rijdt, bespaar je bij 6.000 km al snel zo’n €900 per jaar.

Gratis advies voor jouw laadpaal?

Rosalie Snoeken

Rosalie Snoeken

Marketingmedewerker

Rosalie Snoeken is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere zonnepanelen, dynamische energie en laadpalen.

Opgeleid in de Zonneplan Academy