Auto laden met een dynamisch energiecontract

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Laatst bewerkt:

De stijgende brandstofprijzen zijn een actueel onderwerp. Misschien overweeg je zelf de overstap naar elektrisch rijden. Maar wat is eigenlijk het voordeel van elektrisch rijden met een stroomprijs per uur? We geven je graag meer informatie over je auto opladen met een dynamisch energiecontract.

Is een elektrische auto interessant bij een dynamisch energiecontract?

Jazeker! Elektrisch rijden maakt een dynamisch energiecontract zelfs nog interessanter. Bij een traditioneel energiecontract heb je een vaste prijs per kWh. De gemiddelde stroomprijs volgens CBS was in mei ‘24 gemiddeld 30 cent per kWh. Bij een dynamisch energiecontract wisselt de uurprijs, afhankelijk van het aanbod van goedkope zonne- en windenergie.

Bij mensen die hun gebruik niet aanpassen lag de stroomprijs met een dynamisch energiecontract op gemiddeld €0,25 over diezelfde maanden. De klanten die de wasmachine, droger en vaatwasser bewust aanzetten op de momenten met de goedkoopste stroom betaalden gemiddeld €0,23 per kWh. Bij klanten met een elektrische auto lag de gemiddelde stroomprijs zelfs op 0,18 cent per kWh. Tel uit je besparing.

Wanneer jouw elektrische auto laden?

De stroomprijzen wisselen per uur, afhankelijk van het aanbod van zon- en windenergie. Het mooie van de Zonneplan app is dat jij precies ziet welke uren het goedkoopste zijn. Jij sluit je auto aan op de laadpaal en via de app kies jij zelf op welke momenten jij jouw auto wilt laden. Slim laden noemen we dat.

En het wordt alleen maar slimmer met Powerplay! Powerplay is een aansturingsservice van Zonneplan voor de laagste laadkosten. Je laadt automatisch tegen de laagste uurprijzen en profiteert van gratis stroom bij stroomoverschot. Goedkoper dan benzine, goedkoper dan publiek laden én zelfs fors goedkoper dan laden op dynamische uurprijzen.

Onderstaande tabel toont de jaarlijkse besparing en terugverdientijd bij het openbaar laden en thuisladen.

Bidirectioneel laden

Nog meer besparen? Dan hebben we het over de mogelijkheden van bidirectioneel laden. In het kort betekent dit dat je de stroom uit je accu, die je normaal gebruikt om mee te rijden, gebruikt om je huis van stroom te voorzien. Je gebruikt de accu van je elektrische auto dus eigenlijk als een thuisbatterij. Je laadt je auto op tijdens de goedkoopste momenten van de dag en gebruikt deze stroom op een later moment in je woning. Maar dit kan ook nog een stapje verder gaan. Je kunt de stroom in huis gebruiken, maar je kunt de stroom vanuit je accu ook terugleveren aan het net.

Het mooie met dynamische energietarieven is dat jij dus je accu op het goedkoopste moment oplaadt en dat je de stroom op de duurste momenten teruglevert aan het net. Zo verdien je maximaal. Veel auto’s zijn helaas nog niet klaar voor bidirectioneel laden, maar dit is wel de toekomst.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy