SolarEdge omvormers

De omvormer waarbij elk zonnepaneel afzonderlijk presteert

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

In 2006 werd het bedrijf SolarEdge opgericht met de visie om schone energie voor iedereen toegankelijk te maken. Dit doen zij door omvormers op de markt te brengen. Maar de SolarEdge omvormers zijn net even anders. De SolarEdge omvormers hebben namelijk power-optimizers. Waarom dit precies handig is, vertellen wij je hier.

Hoe werkt het systeem van SolarEdge?

Het systeem van SolarEdge maakt gebruik van een omvormer en losse optimizers. Iedere optimizer is gekoppeld aan een zonnepaneel, waardoor dit paneel zijn eigen maximale rendement kan halen. Dat is handig op het moment dat een deel van jouw zonnepanelen in de schaduw ligt, jouw zonnepanelen op verschillende dakvlakken zijn geïnstalleerd of een andere dakoriëntatie hebben.

Door deze factoren kan het namelijk voorkomen dat sommige zonnepanelen binnen het systeem minder goed functioneren dan andere binnen hetzelfde systeem. Zonder optimizers zou dit bij schaduw op het dak een negatieve invloed hebben op het rendement van de gehele installatie.

Werking zonnepanelen met gedeeltelijk optimizers - Partially optimized

Kenmerken SolarEdge omvormer

  • Geluidsniveau: < 50dB(A)
  • Waterdichtheid: IP65 (voor binnen en buiten plaatsen)
  • Display: Opbrengstgegevens

Wil jij meer specifieke informatie over de SolarEdge omvomers? Download dan de onderstaande datasheets:

Omgaan met schaduw: SolarEdge de enige optie?

Nee, de SolarEdge omvormer is momenteel niet de enige omvormer in de markt die een oplossing biedt voor het omgaan met schaduwwerking op zonnepanelen. Ook de Zonneplan One optimized omvormer speelt hier op in. Deze nieuwe generatie omvormer doet dit alleen een stuk slimmer, want bij minimale schaduwwerking is niet bij ieder paneel een optimizer nodig.

Bij de Zonneplan One optimized worden in een serie-geschakelde systeem namelijk alleen optimizers geplaatst achter zonnepanelen waar schaduw op valt. Dit wordt ook wel partially optimized genoemd. Dit resulteert in minder losse onderdelen, wat de kans op schade en onderhoud verkleint. En omdat niet ieder paneel een optimizer nodig heeft om het optimale uit een string te halen, scheelt dit direct in de kosten. Terwijl je wel je optimale opbrengsten behaalt.

SolarEdge ONE

SolarEdge lanceerde in maart 2024 de SolarEdge ONE: een energiemanagementsysteem waarmee je met een SolarEdge omvormer, thuisbatterij en een dynamisch energiecontract volledig geautomatiseerd je jaarlijkse energiekosten kan verlagen, zonder dat je niet je leefgewoonten hoeft te veranderen.

Dit systeem optimaliseert het energiebeheer van een woning aan de hand van verschillende factoren. Zo voorspelt het de stroomproductie van de zonnepanelen op basis van actuele weersvoorspellingen en het historisch verbruik van een huishouden. Daarnaast is het gekoppeld aan de day-aheadmarkt voor dynamische energiecontracten. Zo kent het systeem ook de inkoop- en verkoopprijs van elektriciteit 24 uur van tevoren. Op basis van die gegevens en de prioriteiten en behoeften van het specifieke huishouden, beslist SolarEdge ONE dagelijks op meerdere momenten over afname van en teruglevering aan het stroomnet en het laden en ontladen van de batterij.

Ook verdienen met zonnepanelen?

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: