SolarEdge omvormers

De omvormer waarbij elk zonnepaneel afzonderlijk presteert

Dorien Hilarius
Door: Dorien Hilarius

In 2006 werd het bedrijf SolarEdge opgericht met de visie om schone energie voor iedereen toegankelijk te maken. Dit doen zij door omvormers op de markt te brengen. Maar de SolarEdge omvormers zijn net even anders. De SolarEdge omvormers hebben namelijk power-optimizers. Waarom dit precies handig is, vertellen wij je hier.

Hoe werkt het systeem van SolarEdge?

Het systeem van SolarEdge maakt gebruik van een omvormer en losse optimizers. Iedere optimizer is gekoppeld aan een zonnepaneel, waardoor dit paneel zijn eigen maximale rendement kan halen. Dat is handig op het moment dat een deel van jouw zonnepanelen in de schaduw ligt, jouw zonnepanelen op verschillende dakvlakken zijn geïnstalleerd of een andere dakoriëntatie hebben.

Door deze factoren kan het namelijk voorkomen dat sommige zonnepanelen binnen het systeem minder goed functioneren dan andere binnen hetzelfde systeem. Zonder optimizers zou dit bij schaduw op het dak een negatieve invloed hebben op het rendement van de gehele installatie.

Werking zonnepanelen met gedeeltelijk optimizers - Partially optimized

Kenmerken SolarEdge omvormer

  • Geluidsniveau: < 50dB(A)
  • Waterdichtheid: IP65 (voor binnen en buiten plaatsen)
  • Display: Opbrengstgegevens

Wil jij meer specifieke informatie over de SolarEdge omvomers? Download dan de onderstaande datasheets:

Omgaan met schaduw: SolarEdge de enige optie?

Nee, de SolarEdge omvormer is momenteel niet de enige omvormer in de markt die een oplossing biedt voor het omgaan met schaduwwerking op zonnepanelen. Ook de Zonneplan One optimized omvormer speelt hier op in. Deze nieuwe generatie omvormer doet dit alleen een stuk slimmer, want bij minimale schaduwwerking is niet bij ieder paneel een optimizer nodig.

Bij de Zonneplan One optimized worden in een serie-geschakelde systeem namelijk alleen optimizers geplaatst achter zonnepanelen waar schaduw op valt. Dit wordt ook wel partially optimized genoemd. Dit resulteert in minder losse onderdelen, wat de kans op schade en onderhoud verkleint. En omdat niet ieder paneel een optimizer nodig heeft om het optimale uit een string te halen, scheelt dit direct in de kosten. Terwijl je wel je optimale opbrengsten behaalt.

Ook verdienen met zonnepanelen?

Doe de dakcheck
Deel dit artikel: