Zonneplan One optimized

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Anno 2023 zijn er verschillende type omvormers voor zonnepanelen beschikbaar. In september 2021 voegde Zonneplan daar nog één aan toe: de Zonneplan One optimized. Deze omvormer is zo ontworpen dat deze nog slimmer om kan gaan met schaduw op daken. Bij minimale schaduwwerking krijgt niet ieder paneel een optimizer, maar enkel de zonnepanelen die dit nodig hebben. Daarnaast wordt deze omvormer ook direct geïntegreerd met het Zonnegrid en de Zonneplan app.

Benieuwd naar wat de Zonneplan One optimized in combinatie met zonnepanelen in jouw situatie op kan leveren? Vraag een vrijblijvende dakscan aan en een van onze adviseurs maakt een plan op maat.

De voordelen van de Zonneplan ONE Optimized omvormer

  • Minder onderhoud en kosten: Bij de Zonneplan One optimized worden alleen optimizers geplaatst bij de zonnepanelen waar schaduw op valt in plaats van alle zonnepanelen. Dit resulteert een systeem wat uit minder onderdelen bestaat. Logischerwijs kan er dan ook minder kapot gaan in het systeem. En omdat niet ieder paneel een optimizer nodig heeft om het optimale uit een string te halen, scheelt dit direct in de kosten terwijl je wel je optimale opbrengsten behaalt.
  • Altijd online: De Zonneplan One optimized communiceert via een beveiligde 4G verbinding met de Zonneplan app. Je hoeft geen verbinding in te stellen met jouw eigen router. Dat betekent dat de omvormer direct vanaf de installatiedag al online is, zodat jij de opbrengsten kunt monitoren. Daarnaast veroorzaakt de One geen storingen op het wifi thuisnetwerk.
  • De data is super veilig: De Zonneplan One optimized omvormer is door Zonneplan ontwikkeld. Dit betekent dat er geen derde partijen aan te pas komen. Alle data wordt dus alleen uitgelezen door Zonneplan, bijvoorbeeld wanneer jij last hebt van een probleem.
  • 10 jaar garantie: De Zonneplan ONE optimized omvormer heeft een standaardgarantie van 10 jaar. Wist jij dat deze garantie niet alleen geldt voor de omvormer, maar ook voor de zonnepanelen? Dit en meer vind je terug in ons Serviceplan. Heb jij vragen over de omvormer of gaat er iets mis? Onze eigen service-afdeling staat voor jou klaar.
  • Zonneplan app: Altijd en overal inzicht in de opbrengsten van jouw zonnepanelen? Dat kan met de Zonneplan app. De Zonneplan One optimized omvormer heeft een eenvoudige connectie met de Zonneplan app. Hierin zie jij de opbrengsten, kun je makkelijk vergelijken tussen periodes en zie je hoe jouw zonnepanelen presteren.

Verschil tussen de Zonneplan One en Zonneplan One Optimized

Het verschil in de One en One optimized is de manier waarop het systeem omgaat met schaduwwerking. De Zonneplan One optimized wordt alleen ingezet ingezet in situaties waarin er schaduw op de zonnepanelen valt. Door optimizers toe te passen kan met de One optimized zorgen dat een zonnepaneel ”afzonderlijk” gaat werken ten opzichte van de rest van de string. Hierdoor heeft schaduw op één of enkele panelen geen negatief effect op de rest van het systeem. En een mooie bonus: ook complexere dakplannen zijn hierdoor mogelijk. Voor ieder dak kunnen wij dus het beste plan opstellen.

Verschillen tussen de Zonneplan One Optimized en SolarEdge

De werking van een zonnepanelensysteem met de Zonneplan One optimized omvormer en een SolarEdge omvormer lijken op elkaar. Het verschil is echter dat bij een SolarEdge systeem alle zonnepanelen in het systeem voorzien moeten worden van een optimizer om de gehele string optimaal te laten werken bij situaties van schaduw. Bij een zonnepanelensysteem met een Zonneplan One optimized omvormer hoeven er alleen optimizers geplaatst worden achter de zonnepanelen waar de schaduw daadwerkelijk op valt.

Daarnaast functioneren de zonnepanelen en optimizers bij een One optimized systeem los van elkaar. Zou een optimizer kapot gaan, dan blijven de rest van de zonnepanelen gewoon werken. Het paneel wordt als het ware gebypasst en wekt dus geen stroom meer op. Dit heeft dus geen negatief effect op de rest van de string. Het probleem is simpel op te lossen door de optimizer te vervangen.

Benieuwd naar wat de Zonneplan One optimized in combinatie met zonnepanelen in jouw situatie op kan leveren? Vraag een vrijblijvende dakscan aan en een van onze adviseurs maakt een plan op maat.

Deel dit artikel: