Energielabel aanpassen na zonnepanelen

Danique Reuvers
Door: Danique Reuvers

Denk je aan zonnepanelen, dan denk je waarschijnlijk aan duurzaamheid, een lagere energierekening en wellicht een schoner milieu. Maar wist je dat zonnepanelen ook een positieve invloed kunnen hebben op het energielabel van je woning? In dit artikel duiken we in de wereld van energie labels en de verrassende impact van zonnepanelen daarop.

Wat is een energielabel?

Simpel gezegd, geeft het energielabel aan hoe energiezuinig een woning of gebouw is. Van A (zeer zuinig) tot en met G (minst zuinig) zie je in één oogopslag hoe een woning presteert op het gebied van energieverbruik. Hoe zuiniger je woning is, hoe minder maandelijkse kosten je hebt aan energie.

energielabels

Het belang van een gunstig energielabel

Naast het feit dat het een indicatie geeft over het verwachte energieverbruik, kan een beter energielabel ook de waarde van je woning verhogen. Woningen met een hoog energielabel zijn vaak voorzien van energiebesparende maatregelen, zoals isolatie, dubbel glas en zonnepanelen. Kopers zijn vaak bereik om meer te betalen voor een woning waar ze op de lange termijn kunnen besparen op de energierekening.

Hoe bepaal je het energielabel?

Verschillende factoren, zoals isolatie, verwarmingssystemen en dus ook zonne-installaties, spelen hierbij een rol. Een goede isolatie draagt bij aan het behoud van warmte binnenshuis, waardoor er minder energie nodig is om de woning te verwarmen. Hierdoor vermindert het energieverbruik, wat gunstig is voor het energielabel. Efficiënte verwarminssystemen, zoals warmtepompen, verbruiken minder energie dan traditionele systemen, wat ook leidt tot een gunstiger energielabel. Door deze factoren in kaart te brengen, kan het energielabel van een woning bepaald worden.

Wat doen zonnepanelen met je energielabel?

Zonnepanelen kunnen een woning energiezuiniger maken, omdat ze duurzame energie opwekken. Dit kan resulteren in een beter energielabel, vooral wanneer er voldoende zonnepanelen geplaatst zijn om een significant deel van de energiebehoefte te dekken.

Effect zonnepanelen op energielabel

Laten we enkele voorbeelden nemen. Een woning met energielabel C kan, afhankelijk van het aantal en de efficiëntie van de zonnepanelen, opgewaardeerd worden naar bijvoorbeeld een B of zelfs A-label.

Stappenplan voor verbeteren van je energielabel

Stap 1: Zoek eerst naar je huidige energielabel. Je kunt vinden waar je goed op scoort en waar je minder goed op scoort.

Stap 2: scoort je huis bijvoorbeeld laag op ‘hernieuwbare energie’? Dan is het verstandig om eens te kijken naar zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen en biomassaketels.

Scoort je huis hoog op ‘risico op hoge binnentemperaturen in de zomermaand’? Dan is het verstand om eens te kijken naar buitenzonwering, zonwerende beglazing en dakisolatie.

Stap 3: Heb je iets aan je huis verbeterd of aangepast? Dan is het raadzaam om een erkend adviseur in te schakelen. Deze kan opnieuw je energielabel berekenen. De waarde van je woning gaat nu direct omhoog, en je bent maandelijks minder geld kwijt aan je energierekening!

Investeer in de toekomst met zonnepanelen

Zonnepanelen zijn dus niet alleen goed voor het milieu en je portemonnee, maar ook voor het energielabel van je woning. Een win-win situatie voor elke huiseigenaar. Wacht niet langer en vraag vandaag nog zonnepanelen aan!

Danique Reuvers

Danique Reuvers

Marketingmedewerker

Danique Reuvers is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere (slimme) laadpalen en zonnepanelen.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: