Zonnepanelen aansluiten op de meterkast

De zonnepanelen liggen op het dak en de omvormer is geplaatst, dus het is tijd voor de laatste stap: het aansluiten van de zonnepanelen op de meterkast. Bij het aansluiten van zonnepanelen is het van belang om te weten welke soort energiemeter u heeft, hoeveel zonnepanelen er geplaatst zijn en dat de meterkast wordt afgezekerd tijdens de installatie. Wat u precies moeten weten leest u hieronder.

Geschiktheid energiemeter

Niet elke energiemeter is geschikt om energie terug te leveren aan het net. Vooral oude meters kunnen dit niet aan. Mocht uw meter niet geschikt zijn dan vervangen wij deze gratis wanneer u zonnepanelen aanschaft. Check hieronder of uw meter geschikt is voor zonnepanelen. Twijfelt u nog, neem gerust contact op met één van onze adviseurs.

Energiemeter geschikt voor zonnepanelen

Wanneer u bij Zonneplan zonnepanelen aanschaft, wordt uw installatie altijd aangemeld bij www.energieleveren.nl. Zo worden de netbeheerder en de energieleverancier op de hoogte gesteld van het feit dat u zonnepanelen laat installeren. De netbeheerder beoordeelt vervolgens of uw meter wel of niet vervangen moet worden. De registratie van uw zonnepanelen is ook belangrijk voor de veiligheid van het netwerk. De netbeheerder wil graag weten welke klanten zelf energie leveren, zodat bij storingen, werkzaamheden of calamiteiten de juiste maatregelen genomen kunnen worden.

Aantal zonnepanelen en de aardlekschakelaar

Als er meer dan twee tot drie zonnepanelen (600 Watt) worden geïnstalleerd, is plaatsing op een vrije groep in de meterkast verplicht. Per aardlekschakelaar worden maximaal vier groepen aangesloten. Het is dus mogelijk om de zonnepanelen te installeren in de meterkast op een vrije groep. Maar, Zonneplan plaatst in de praktijk altijd een aardlekautomaat. Dit is een combinatiekastje van een groep en een aardlekschakelaar in één. Het voordeel hier van is dat er een gescheiden systeem wordt gecreëerd. Mocht er bijvoorbeeld een probleem zijn met de groep voor de koelkast, dan blijven de zonnepanelen gewoon presteren en vice versa.

Afzekering zonnepanelen meterkast

Het is natuurlijk van belang dat de zonnepanelen niet meer stroom opwekken dan dat de groep in de meterkast aan kan. Om te voorkomen dat dit toch gebeurt, wordt de zonne-installatie afgezekerd. De stroom van de omvormer bepaalt hoe de zonne-installatie moet worden afgezekerd. Deze zogenaamde uitgangsstroom mag niet hoger zijn dan de gebruikte aardlekautomaat. Het is belangrijk om te weten welke aansluiting er in de meterkast nodig is. Een deskundig adviseur bepaalt dit altijd voordat er al dan niet zonnepanelen worden geadviseerd.

Meer weten over de installatie van zonnepanelen?