Zonnepanelen aansluiten op de meterkast

De laatste stap voordat jij energie gaat opwekken

Stefan Bos
Door: Stefan Bos

Liggen de zonnepanelen op het dak en is de omvormer geplaatst? Dan is het tijd voor de laatste stap van de installatie: het aansluiten van de zonnepanelen op de meterkast. Hierbij komt veel kijken. Gelukkig neemt Zonneplan het meeste werk voor haar rekening. Hoe dit precies in zijn werk gaat en wat voor jou handig is om te weten, vertellen wij je hieronder.

Wat gaat Zonneplan doen in mijn meterkast?

  1. Zonneplan plaatst een aardlekautomaat: Als er meer dan twee zonnepanelen (600 Watt) worden geïnstalleerd, is plaatsing op een vrije groep in de meterkast verplicht. Per aardlekschakelaar worden maximaal vier groepen aangesloten. Het is dus mogelijk om de zonnepanelen te installeren in de meterkast op een vrije groep. Zonneplan plaatst in de praktijk altijd een aardlekautomaat. Dit is een combinatiekastje van een groep en een aardlekschakelaar in één, waarmee een gescheiden systeem wordt gecreëerd. Het voordeel hiervan: mocht er bijvoorbeeld een probleem zijn met de groep voor de zonnepanelen, dan hebben jouw andere apparaten nergens last van.
  2. Zonneplan zorgt dat de zonne-installatie wordt afgezekerd: Om ervoor te zorgen dat de hoofdaansluiting niet wordt overbelast, is het belangrijk dat de zonne-installatie wordt afgezekerd. De stroom van de omvormer bepaalt hoe de zonne-installatie moet worden afgezekerd. Het is belangrijk om te weten welke aansluiting er in de meterkast nodig is. De uitgangsstroom mag namelijk niet hoger zijn dan de gebruikte aardlekautomaat. Eén van onze adviseurs berekent dat voor jou.

Is jouw energiemeter geschikt voor terugleveren?

Op het moment dat jouw zonnepanelen aangesloten zijn op je meterkast, kan jij je energie gaan opwekken. Het kan zijn dat jij met je zonnepanelen meer stoom opwekt dan dat je uiteindelijk verbruikt. Het is mogelijk om deze energie terug te leveren aan het net, maar je energiemeter moet hier wel geschikt voor zijn.

Niet elke energiemeter is standaard geschikt om energie terug te leveren aan het net. Met name de oudere meters kunnen dit vaak niet. Deze meters zijn namelijk niet in staat om de energie die je teruglevert te registreren. In principe betekent dit dat jij jouw overgebleven stroom gratis weggeeft. Dat is natuurlijk niet de bedoeling! Bekijk hieronder of jouw meter geschikt is voor zonnepanelen. Heb je vragen? Neem dan gerust contact op met één van onze persoonlijke adviseurs.

1. Ferrarismeter

Als jij nog een ferrarismeter hebt, dan zie je het wieltje terugdraaien als je stroom levert aan het net. Het salderen gebeurt hier dus automatisch. Met deze meter heb jij echter geen inzicht in het totaal aan teruggeleverde stroom. Dit heb je met een slimme meter wel.

Niet alle ferrarismeters zijn geschikt voor salderen aangezien het zo kan zijn dat het wieltje niet terugdraait. Er zit dan een terugloopblokkering op. In dit geval is het nodig om de meter te vervangen.

2. Analoge meter

Analoge meters zijn niet geschikt voor teruglevering van stroom, omdat deze de teruggeleverde energie niet kunnen registreren. Sommige analoge meters tellen de opgewekte energie zelfs bij de afgenomen energie op. Analoge meters moeten daarom altijd vervangen worden.

3. Slimme meter

Met een slimme meter wordt zowel de geleverde als teruggeleverde energie van de zonnepanelen geregistreerd. De slimme meter is dus de beste optie als het gaat om de registratie van de teruggeleverde energie.

Let op: Oxxio ontwikkelde als één van de eerste energieleveranciers een “slimme” digitale meter die op afstand is uit te lezen. Helaas kan deze meter de teruggeleverde energie van de zonnepanelen niet registreren. De slimme Oxxio meter dient ook altijd vervangen te worden.

4. Digitale meter

Er zijn veel soorten digitale meters in omloop, met name bij nieuwbouw en gerenoveerde elektravoorzieningen. Een digitale meter heeft een apart telwerk voor de teruggeleverde energie. De teruggeleverde energie wordt dus wel geregistreerd. Voor nagenoeg alle digitale meters geldt dat deze niet geschikt zijn in combinatie met zonnepanelen. De digitale meter registreert wel de teruggeleverde energie, maar het energiebedrijf niet.

Een ongeschikte meter, wat kan ik doen?

Mocht jouw meter niet geschikt zijn, dan kan de netbeheerder deze kosteloos vervangen. Je ontvangt een brief van de netbeheerder, waarin dit verder zal worden toegelicht. Heb jij de slimme meter al een keer geweigerd? Dan kan je het beste zelf contact opnemen met jouw netbeheerder.