Zonnepanelen aansluiten op de meterkast

Als de zonnepanelen op het dak liggen en de omvormer geplaatst is, is het tijd voor de laatste stap: het aansluiten van de zonnepanelen op de meterkast. Er komt bij de aansluiting van de zonnepanelen veel kijken, gelukkig neemt Zonneplan het meeste werk voor haar rekening. Bij het aansluiten van zonnepanelen is het wel belangrijk om te weten of uw huidige energiemeter kan terugleveren. Wat u precies moeten weten leest u hieronder.

Is uw energiemeter geschikt voor terugleveren?

Niet elke energiemeter is geschikt om energie terug te leveren aan het net. Vooral oude meters kunnen dit niet aan. Als u zonnepanelen aanschaft en u heeft nog een oude meter, dan wordt de energie die terug wordt geleverd niet geregistreerd. Dit betekent eigenlijk dat u de stroom gratis weggeeft en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Mocht uw meter niet geschikt zijn dan zal de netbeheerder deze kosteloos vervangen. U ontvangt voor 2020 een brief van de netbeheerder waarin dit verder zal worden toegelicht. Heeft u de slimme meter al een keer geweigerd? Dan kunt u het beste contact opnemen met uw netbeheerder.

Bekijk hieronder of uw meter geschikt is voor zonnepanelen. Als u nog vragen heeft kunt u gerust contact opnemen met één van onze adviseurs.


1. Ferrarismeter

Als u nog een ferrarismeter heeft, dan ziet u het wieltje terugdraaien als u stroom levert aan het net. Het salderen gebeurt hier dus automatisch. Met deze meter heeft u echter geen inzicht in het totaal aan teruggeleverde stroom, wat u met een slimme meter wel heeft.

Niet alle ferrarismeters zijn geschikt voor salderen aangezien het zo kan zijn dat het wieltje niet terugdraait. Er zit dan een terugloopblokkering op. In dit geval is het nodig om de meter te vervangen.


2. Analoge meter

Analoge meters zijn niet geschikt in combinatie met zonnepanelen, omdat deze de teruggeleverde energie niet kunnen registreren. Sommige analoge meters tellen de opgewekte energie zelfs bij de afgenomen energie op! Analoge meters dienen daarom altijd te worden vervangen.


3. Slimme meter

Met een slimme meter wordt zowel de geleverde als de teruggeleverde energie van de zonnepanelen op een correcte manier geregistreerd. Een slimme meter is dus de beste optie als het gaat om de registratie van de teruggeleverde energie.

Let op: Oxxio kwam als één van de eerste energieleveranciers met een “slimme” digitale meter op de markt die op afstand is uit te lezen. Maar helaas kan deze meter de teruggeleverde energie van de zonnepanelen niet registreren. Deze meter dient ook altijd vervangen te worden.


4. Digitale meter

Er zijn veel soorten digitale meters in omloop, met name bij nieuwbouw en gerenoveerde elektravoorzieningen. Een digitale meter heeft een apart telwerk voor de teruggeleverde energie. De teruggeleverde energie wordt dus wel geregistreerd. Voor nagenoeg alle digitale meters geldt dat deze niet geschikt zijn in combinatie met zonnepanelen. De digitale meter registreert wel de teruggeleverde energie, maar het energiebedrijf niet.


Wat gaat Zonneplan doen in mijn meterkast?

Er wordt een aardlekautomaat geplaatst, dat zorgt voor een gescheiden systeem.

Als er meer dan twee zonnepanelen (600 Watt) worden geïnstalleerd, is plaatsing op een vrije groep in de meterkast verplicht. Per aardlekschakelaar worden maximaal vier groepen aangesloten. Het is dus mogelijk om de zonnepanelen te installeren in de meterkast op een vrije groep. Zonneplan plaatst in de praktijk altijd een aardlekautomaat. Dit is een combinatiekastje van een groep en een aardlekschakelaar in één, zo wordt een gescheiden systeem gecreëerd. Het voordeel hiervan is: mocht er bijvoorbeeld een probleem zijn met de groep voor de zonnepanelen, dan hebben uw andere apparaten nergens last van.


De zonne-installatie wordt afgezekerd

Om ervoor te zorgen dat de hoofdaansluiting niet wordt overbelast, is het van belang dat de zonne-installatie wordt afzekerd. De stroom van de omvormer bepaalt hoe de zonne-installatie moet worden afgezekerd. Het is belangrijk om te weten welke aansluiting er in de meterkast nodig is, de uitgangsstroom mag namelijk niet hoger zijn dan de gebruikte aardlekautomaat. Eén van onze adviseurs bepaald dit voor u.