Zonnepanelen aansluiten op de meterkast

De laatste stap voordat jij zonne-energie gaat opwekken

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik
monteur installeert in meterkast zonnepanelen

Liggen de zonnepanelen op het dak en is de omvormer geplaatst? Dan is het tijd voor de laatste stap van de installatie: het aansluiten van de zonnepanelen op de meterkast. Hoe dit precies in zijn werk gaat en wat voor jou handig is om te weten, vertellen wij je hieronder.

Wat gaat Zonneplan doen in mijn meterkast?

  1. Zonneplan plaatst een aardlekautomaat: Dit is een combinatiekastje van een groep en een aardlekschakelaar in één. Hiermee creëren we een gescheiden systeem voor jouw zonnepanelensysteem. Het voordeel hiervan: mocht er een probleem zijn met de groep voor de zonnepanelen, dan hebben jouw andere apparaten nergens last van.
  2. Zonneplan zorgt dat de zonne-installatie wordt afgezekerd: Dit zorgt ervoor dat de hoofdaansluiting niet wordt overbelast. De stroom van de omvormer bepaalt hoe de zonne-installatie moet worden afgezekerd. Het is belangrijk om te weten welke aansluiting er in de meterkast nodig is, want de uitgangsstroom mag namelijk niet hoger zijn dan de gebruikte aardlekautomaat. Eén van onze adviseurs berekent dat voor jou.
slimme meter energiemeter illustratie

Slimme meter

Met een slimme meter wordt zowel de geleverde, als teruggeleverde energie van de zonnepanelen geregistreerd. De slimme meter is dus de beste optie als het gaat om de registratie van teruggeleverde energie. Let op: Oxxio ontwikkelde als één van de eerste energieleveranciers een “slimme” digitale meter die op afstand is uit te lezen. Helaas kan deze meter de teruggeleverde energie van de zonnepanelen niet registreren. De slimme Oxxio meter moet dus ook altijd vervangen te worden.

ferrarismeter zonder terugloopblokkering energiemeter illustratie

Ferrarismeter zonder terugloopblokkering

Heb jij een ferrarismeter waarbij het wieltje terugdraait als je stroom levert aan het net? Dan gebeurt het salderen automatisch. Maar, met deze meter heb je zelf geen inzicht in het totaal aan teruggeleverde stroom.

 

Ongeschikte energiemeters voor terugleveren

Met name oudere meters zijn vaak niet in staat om de teruggeleverde energie te registreren. In principe betekent dit dan dat jij jouw overgebleven stroom gratis weggeeft aan het net en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

digitale meter energiemeter illustratie

Digitale meter

Er zijn veel soorten digitale meters in omloop, met name bij nieuwbouw en gerenoveerde elektravoorzieningen. Voor nagenoeg alle digitale meters geldt dat deze niet geschikt zijn in combinatie met zonnepanelen. De digitale meter registreert wel de teruggeleverde energie, maar het energiebedrijf niet.

analoge meter energiemeter illustratie

Analoge meter

Analoge meters zijn niet geschikt voor teruglevering van stroom, omdat deze de teruggeleverde energie niet kunnen registreren. Sommige analoge meters tellen de opgewekte energie zelfs bij de afgenomen energie op. Analoge meters moeten daarom altijd vervangen worden.

Ferrarismeter met terugloopblokkering

Heb jij een ferrarismeter waarbij het wieltje niet terugdraait? Dan is er sprake van een terugloopblokkering en is de meter niet geschikt voor terugleveren. Het is nodig om de meter te vervangen.

 

overzicht netbeheerders nederland bij vervanging ongeschikte energiemeter

Een ongeschikte meter, wat nu?

Na installatie melden wij jou direct aan bij de netbeheerder. Zij bepalen of jouw meter geschikt is voor terugleveren. Mocht jouw meter niet geschikt zijn, dan wordt je hiervan op de hoogte gebracht door een mail of een brief van jouw netbeheerder. Gelukkig wordt de vervanging van een elektriciteitsmeter bij zonnepanelen altijd kosteloos gedaan door de netbeheerder. En heb jij de slimme meter al een keer geweigerd? Dan kan je het beste zelf contact opnemen met jouw netbeheerder.

Netbeheerders:

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere zonnepanelen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: