Checklist voorbereiding installatie huurders

Zo ben jij startklaar voor je zonnepanelen-installatie

Robin Hultink
Door: Robin Hultink

Het is bijna zover: jij hebt een mooi dakplan ontvangen en de dag van installatie staat ingepland. Wil jij jezelf optimaal voorbereiden op deze dag? Neem dan de onderstaande checklist aandachtig door.

Zakelijk woco dakaanzicht installaties

Check 1: Schouwing woning

Voorafgaand aan de zonnepanelen installatie wordt er voor alle verschillende woningtypes tijdens een schouwing gekeken naar de mogelijke plekken voor de omvormer van jouw zonnepanelensysteem. Mogelijke opties hiervoor zijn de zolder, de overloop, de bijkeuken of de garage. Bij het selecteren van de meest geschikte plek houden onze monteurs met de volgende aspecten rekening:

  • de wensen van de verhuurder;
  • genoeg vrije ruimte rondom de omvormer;
  • zo goed en slim mogelijk realiseren van het kabeltraject voor alle woningen die van hetzelfde woningtype zijn.

Check 2: Ophangen omvormer

Tijdens de schouwing is de meest geschikte plek van de omvormer bepaald. Op de dag van installatie zal de monteur deze optie met jou doornemen. Dit overleggen we natuurlijk altijd nog wel even, voor het beste resultaat voor jouw specifieke woning.

Check 3: Kabeltraject

Nadat de installatie op het dak compleet is, worden de zonnepanelen via de omvormer aangesloten op de meterkast. Dit kan op verschillende manieren uitgevoerd worden:

  • er wordt gebruik gemaakt van kabels of loze leidingen die al in de muur verwerkt zijn;
  • het kabeltraject wordt weggewerkt door het benutten van een bestaande koof of door de spouw;
  • de kabels worden wel binnenshuis geplaatst, maar in het zicht;
  • het kabeltraject wordt buitenshuis geplaatst.

De voorkeur gaat hierin natuurlijk altijd uit naar de optie waarbij de elektriciteitskabels het meest uit zicht zijn. Naast het kabeltraject moet de omvormer ook worden aangesloten op een (nieuwe) vrije groep in de meterkast. Tenzij er gebruik wordt gemaakt van een pv-verdeler, dan is dit niet nodig.

Check 4: Toegankelijkheid

Om de zonnepanelen, de omvormer en de kabels snel en goed aan te kunnen leggen, hebben onze monteurs ruimte nodig. Zorg daarom dat plekken en ruimtes waar werkzaamheden verricht worden goed bereikbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan de plek waar de omvormer komt te hangen, de ruimte bij de meterkast en het gebied rondom het huis, waar de monteurs het dak op gaan.

Check 5: Reservedakpannen

Onze monteurs gaan heel zorgvuldig te werk. Toch kan het voorkomen dat een dakpan beschadigt of kapot gaat. In dit geval zorgt Zonneplan dat dit (met de verhuurder) wordt opgelost.

Check 6: Aanmelden zonnepanelen

Nu je zonnestroom gaat opwekken, is het ook belangrijk dat je jouw netbeheerder en energieleverancier alvast op de hoogte stelt. In de meeste gevallen meldt Zonneplan jouw zonnepanelensysteem aan bij de netbeheerder. Bij een klein aantal netbeheerders is dit nog niet mogelijk en kun je de aanmelding zelf uitvoeren via energieleveren.nl. Is dit bij jou het geval, dan brengen wij je hier tijdig van op de hoogte.

Daarnaast is het ook verstandig om jouw energiemaatschappij op de hoogte te stellen van jouw zonnepanelen. Zo weet je zeker dat jouw teruglevering daadwerkelijk wordt geregistreerd en je hier een vergoeding voor ontvangt. Deze vergoeding noemen we ook wel salderen.

Na de installatie

Na de installatie kan jij genieten van je eigen opgewekte duurzame energie. Heb je nog vragen, opmerkingen of feedback? Wij helpen je graag.

Benieuwd hoe je jouw energierekening nog meer kunt verlagen? Lees dan meer over Zonneplan Energie: een dynamisch energiecontract op basis van uur- en dagprijzen voor stroom en gas. De markt bepaalt elk uur de prijs en jij bepaalt of je daar gebruik van wilt maken, of niet. De dure uren staan voor stroom uit gas- en kolencentrales en tijdens goedkope uren maken de zon en de wind de dienst uit. Zonneplan maakt van een dynamisch energiecontract een slim energiecontract door app functionaliteiten toe te voegen waardoor de klant maximaal profiteert van groene en betaalbare stroom.

Deel dit artikel: