Checklist voorbereiding installatie huurders

Zo ben jij startklaar voor je zonnepanelen-installatie

Robin Hultink
Door: Robin Hultink

Het is bijna zover: jij hebt een mooi dakplan ontvangen en de dag van installatie staat ingepland. Wil jij je jezelf optimaal voorbereiden op deze dag? Neem dan de onderstaande checklist aandachtig door.

Zakelijk woco dakaanzicht installaties

Check 1: Schouwing woning

Voorafgaand aan de installatie wordt er voor alle verschillende woningtypes tijdens een schouwing gekeken naar de mogelijke plekken voor de omvormer van jouw zonnepanelensysteem. Mogelijke opties hiervoor zijn de zolder, de overloop, de bijkeuken of de garage. Bij het selecteren van de meest geschikte plek houden onze monteurs met de volgende aspecten rekening:

  • de wensen van de verhuurder;
  • genoeg vrije ruimte rondom de omvormer;
  • zo goed en slim mogelijk realiseren van het kabeltraject voor alle woningen die van hetzelfde woningtype zijn.

Check 2: Ophangen omvormer

Tijdens de schouwing is de meest geschikte plek van de omvormer bepaald. Op de dag van installatie zal de monteur deze optie met jou doornemen. Dit overleggen we natuurlijk altijd nog wel even, voor het beste resultaat voor uw specifieke woning.

Check 3: Kabeltraject

Nadat de installatie op het dak compleet is, worden de zonnepanelen via de omvormer aangesloten op de meterkast. Dit kan op verschillende manieren uitgevoerd worden:

  • er wordt gebruik gemaakt van kabels of loze leidingen die al in de muur verwerkt zijn;
  • het kabeltraject wordt weggewerkt door het benutten van een bestaande koof of door de spouw;
  • de kabels worden wel binnenshuis geplaatst, maar in het zicht;
  • het kabeltraject wordt buitenshuis geplaatst.

De voorkeur gaat hierin natuurlijk altijd uit naar de optie waarbij de elektriciteitskabels het meest uit zicht zijn. Naast het kabeltraject moet de omvormer ook worden aangesloten op een (nieuwe) vrije groep in de meterkast. Tenzij er gebruik wordt gemaakt van een pv-verdeler, dan is dit niet nodig.

Check 4: Toegankelijkheid

Om de zonnepanelen, de omvormer en de kabels snel en goed aan te kunnen leggen, hebben onze monteurs ruimte nodig. Zorg daarom dat plekken en ruimtes waar werkzaamheden verricht worden goed bereikbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan de plek waar de omvormer komt te hangen, de ruimte bij de meterkast en het gebied rondom het huis, waar de monteurs het dak op gaan.

Check 5: Reservedakpannen

Onze monteurs gaan heel zorgvuldig te werk. Toch kan het voorkomen dat een dakpan beschadigd of kapot gaat. In dit geval zorgt Zonneplan dat dit (met de verhuurder) wordt opgelost.

Check 6: Aanmelden zonnepanelen

Om energie terug te leveren is het belangrijk jouw zonnepanelensysteem voorafgaand aan de installatie aan te melden op energieleveren.nl. Hierdoor worden zowel jouw netbeheerder als energieleverancier op de hoogte gebracht.

De netbeheerder is hierdoor in staat om te controleren of jouw meter geschikt is voor teruglevering en te onderzoeken of het net uitgebreid moet worden in jouw regio.

Jouw energieleverancier kan hierdoor starten met het verrekenen van de opbrengsten van jouw zonnepanelen met de energie die je verbruikt.

Na de installatie

Na de installatie kan jij genieten van je eigen opgewekte duurzame energie. Heb je nog vragen, opmerkingen of feedback? Wij helpen je graag.