Installatiedag

Zonneplan gaat zonnepanelen installeren op het dak

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Zonneplan gaat het dak op! Want voordat jij kan genieten van je zelf-opgewekte energie, moeten wij eerst de zonnepanelen nog installeren op jouw dak. Dit kan vrijwel altijd in één dag. Hoe zo’n installatiedag verloopt en wat zonnepanelen installeren kosten, leggen wij je uit. 

De installatiedag: jezelf goed voorbereiden

Voorafgaand aan de installatiedag zijn er een aantal dingen waar jij op kan letten, bijvoorbeeld de toegankelijkheid van de plekken waar we gaan installeren en de aansluitwaardes in je meterkast. Wij hebben lijstje voor je opgesteld die je als voorbereiding op de installatie door kan nemen. Zo ben jij net als onze monteurs optimaal voorbereid en kunnen we er samen voor zorgen dat de installatie snel en vlekkeloos verloopt.

Zonnepanelen installeren

De laatste stap voordat jij kan profiteren van zonne-energie, is de installatie van de zonnepanelen op je dak. Wij leggen je kort uit wat je allemaal van een installatiedag kan verwachten.

Tijdens een installatiedag komt een installatieteam van Zonneplan jouw zonnepanelen en omvormer installeren. Dit team bestaat uit drie VCA gecertificeerde monteurs: twee dakspecialisten en één elektricien. Deze Zonneplanners starten de installatie door de details van belangrijke stappen van de installatie met jou te bespreken, zoals:

  • De plek van de omvormer

    Samen met jou bepalen de monteurs wat de meest geschikte plek is voor jouw omvormer. Hierin wordt altijd rekening gehouden met de ruimte rondom de omvormer. Dit moet voldoende zijn, zodat de warmte van het apparaat weg kan. Een plek waar de omvormer vaak wordt geplaatst, is de zolder van een woning, maar je kunt ook kiezen voor de garage of de kelder.

  • Het kabeltraject

    Naast de plaatsing van de omvormer, wordt de afwerking van het kabeltraject ook altijd volledig in overleg met jou gedaan. Met name de keuzes die gemaakt worden over de manier waarop de monteurs de kabels gaan wegwerken zijn belangrijk. In veel gevallen kunnen de kabels via een loze leiding of schacht in het huis getrokken worden, zodat zij niet of nauwelijks zichtbaar zijn.

Als je wensen en voorkeuren besproken zijn, dan beginnen de monteurs aan de installatie. Tijdens de installatie van de zonnepanelen werkt het team volgens de veiligheidsnormen van de NEN1010. De monteurs hebben een hele dag de tijd om alles perfect af te werken. Zij zorgen ervoor dat de panelen lijnrecht liggen, de kabels netjes zijn weggewerkt, de aansluiting in de meterkast in orde is en dat de omvormer op een veilige plek hangt. Alle onderdelen worden ook digitaal vastgelegd door de monteurs, zo zorgen wij voor maximale kwaliteit en kunnen we serviceaanvragen snel oplossen.

Onze monteurs krijgen in de Zonneplan Academy een gerichte opleiding in het installeren van zonnepanelen. Bekijk hier hoe dat er in de praktijk uitziet:

Hoe lang duurt het om zonnepanelen te plaatsen?

Onze monteurs kunnen deze zonnepanelen installatie vrijwel altijd binnen een dagdeel afronden. Op deze manier heb jij zo min mogelijk overlast en zo snel mogelijk profijt van de zonnepanelen.

Onderhoud na installatie

Zijn de zonnepanelen en de omvormer aangesloten op de meterkast? Dan zorgen onze monteurs ervoor dat jouw systeem werkt. Verder zorgen wij dat je snel na de installatie inzicht krijgt in de opbrengsten van je zonnepanelensysteem. Op de omvormer kan jij direct zien hoeveel stroom er wordt opgewekt en in de app is dit overzichtelijk bij te houden.

Als erkende installateur stopt Zonneplan natuurlijk niet direct na de installatie. Wij blijven ook hierna voor je klaarstaan. Met ons landelijk dekkend netwerk van Zonneplan servicemonteurs zijn we altijd dichtbij en pakken serviceaanvragen zo snel mogelijk op. Natuurlijk kan je zelf na de installatie ook een extra oogje in het zeil houden door af en toe je opbrengst in de gaten te houden en te checken of er geen vuil op de zonnepanelen ligt.  Lees hier meer over het onderhoud aan de zonnepanelen.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere zonnepanelen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: