Hoeveel stroom verbruikt elektrische vloerverwarming?

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Laatst bewerkt:

vloer met vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming is een populaire vorm van verwarming in huis. Het is een efficiënte en comfortabele manier om je huis te verwarmen, maar het verbruikt ook stroom. In dit artikel kijken we naar hoeveel stroom een elektrische vloerverwarming verbruikt, welke factoren het energieverbruik beïnvloeden en hoe je het energieverbruik kunt verminderen.

Hoeveel kWh verbruik je met een elektrische vloerverwarming?

Het stroomverbruik van een elektrische vloerverwarming is afhankelijk van het vermogen van de verwarming en de tijd dat deze aan staat. Over het algemeen verbruikt een elektrische vloerverwarming tussen de 100 en 150 kilowattuur per vierkante meter per jaar.

Besparen met Zonneplan Energie

Om te besparen, hoef je niet per definitie minder te gaan gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om je apparaten op slimmere momenten te gaan gebruiken. Het principe dat dit mogelijk maakt noemen we dynamische energie. Je betaalt dan de inkoopprijs voor stroom (die verschilt per uur) en gas (die verschilt per dag).

grafiek die toont op welke uren je goedkoop je apparaten aan kunt zetten met dynamische energie

Lees meer over het profiteren van goedkope uren met Zonneplan Energie.

Factoren die het energieverbruik beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die het energieverbruik van een elektrische vloerverwarming beïnvloeden. Een belangrijke factor is de isolatie van je huis. Hoe beter geïsoleerd je huis is, hoe minder energie er nodig is om het warm te houden. Daarnaast is de grootte van de ruimte en het vermogen van de vloerverwarming van invloed op het energieverbruik. Ook de buitentemperatuur en de gewenste binnentemperatuur spelen een rol.

Het energielabel van een elektrische vloerverwarming

Net als bij andere elektrische apparaten hebben ook elektrische vloerverwarmingssystemen een energielabel. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig het systeem is. Een A-label is het meest energiezuinig en een G-label het minst. Bij de aanschaf van een elektrische vloerverwarming is het dus verstandig om te kijken naar het energielabel.

Energieverbruik van een elektrische vloerverwarming verminderen

Er zijn verschillende manieren om het energieverbruik van een elektrische vloerverwarming te verminderen. Allereerst is het belangrijk om de vloerverwarming alleen aan te zetten wanneer dit nodig is. Het is bijvoorbeeld niet nodig om de vloerverwarming aan te laten staan als je niet thuis bent of als je slaapt. Daarnaast is het belangrijk om de ruimte goed te isoleren en de temperatuur niet hoger te zetten dan nodig is. Ten slotte kun je overwegen om zonnepanelen te plaatsen, zodat je de stroom die de vloerverwarming verbruikt zelf opwekt.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor elektrische vloerverwarming?

Elektrische vloerverwarming verbruikt gemiddeld tussen de 100 en 150 kilowatt per vierkante meter per jaar. Om een schatting te maken van het totale stroomverbruik per jaar, moet je rekening houden met de oppervlakte van de ruimte waarin de vloerverwarming is geïnstalleerd. Stel dat je een ruimte van 20 m² hebt met elektrische vloerverwarming. Als we uitgaan van een gemiddeld stroomverbruik van 100 kWh per vierkante meter per jaar, zou het totale stroomverbruik voor die ruimte ongeveer 2.000 kWh per jaar zijn.

Berekening:
Jaarlijks verbruik van 2.000 kWh/opbrengst 1 zonnepaneel 352* kWh = 5,68
* In Nederland wekt een zonnepaneel van 400 kWh gemiddeld jaarlijks 352 kWh stroom op. Dit komt omdat er in Nederland geen sprake is van ideale omstandigheden voor de zonnepanelen, waardoor ze bijna nooit hun maximale vermogen bereiken.

Wanneer je je elektrische vloerverwarming op je eigen zonnestroom wilt gebruiken heb je hiervoor 6 zonnepanelen nodig. Afhankelijk van het aantal m² van je vloerverwarming en het aantal uren dat deze aanstaat, zal deze berekening afwijken en het aantal zonnepanelen veranderen.

Ontdek dynamische energietarieven

Veelgestelde vragen over het stroomverbruik van een elektrische vloerverwarming

 • Verbruikt een elektrische vloerverwarming meer stroom dan andere vormen van verwarming?

  Nee, dat hoeft niet zo te zijn. Het stroomverbruik van een elektrische vloerverwarming is afhankelijk van het vermogen van de verwarming en de tijd dat deze aan staat. Andere vormen van verwarming, zoals een gasgestookte cv-ketel, verbruiken gas in plaats van elektriciteit.

 • Is het mogelijk om de temperatuur van de vloerverwarming per kamer in te stellen?

  Ja, dat is mogelijk. Veel moderne vloerverwarmingssystemen zijn voorzien van een thermostaat per kamer, zodat je de temperatuur per kamer kunt regelen.

 • Verbruikt een elektrische vloerverwarming ook stroom als deze niet aan staat?

  Nee, een elektrische vloerverwarming verbruikt alleen stroom als deze aan staat. Het is wel belangrijk om de vloerverwarming uit te schakelen als deze niet nodig is, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat.

 • Is het duur om een elektrische vloerverwarming te gebruiken?

  Dat hangt af van verschillende factoren, zoals de isolatie van je huis, de grootte van de ruimte en het vermogen van de vloerverwarming. Het is wel belangrijk om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden door de vloerverwarming alleen aan te zetten wanneer dit nodig is en de temperatuur niet hoger te zetten dan nodig is.

 • Kan ik besparen op mijn energierekening door een elektrische vloerverwarming te gebruiken?

  Dat hangt af van verschillende factoren, zoals de isolatie van je huis en de manier waarop je de vloerverwarming gebruikt. Als je de vloerverwarming alleen aan zet wanneer dit nodig is en de temperatuur niet hoger zet dan nodig is, kun je besparen op je energierekening.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy

Start met Zonneplan Energie

Verlaag jouw energierekening met stroom en gas voor inkoopprijs.