Hoeveel stroom verbruikt een elektrische kachel?

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Laatst bewerkt:

Als je overweegt om een elektrische kachel te kopen, is het belangrijk om te weten hoeveel stroom deze verbruikt. Elektrische kachels kunnen namelijk aanzienlijk meer energie verbruiken dan andere soorten verwarming, zoals gas- of houtkachels. In dit artikel bekijken we hoeveel stroom een elektrische kachel verbruikt en wat je kunt doen om het energieverbruik te verminderen.

Hoeveel kWh verbruikt een elektrische kachel?

Het exacte stroomverbruik van een elektrische kachel hangt af van verschillende factoren, zoals het vermogen van de kachel en hoe lang je hem gebruikt. Over het algemeen kun je echter stellen dat een elektrische kachel tussen de 1 en 2 kWh per uur verbruikt.

Een kachel met een vermogen van 1000 watt (1 kW) verbruikt dus ongeveer 1 kWh per uur. Bij een stroomtarief van €0,23 per kWh kost dit je dan ongeveer €0,23 per uur. Een kachel met een vermogen van 2000 watt (2 kW) verbruikt ongeveer 2 kWh per uur en kost dus €0,46 per uur.

Besparen met Zonneplan Energie

Om te besparen, hoef je niet per definitie minder te gaan gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om je apparaten op slimmere momenten te gaan gebruiken. Het principe dat dit mogelijk maakt noemen we dynamische energie. Je betaalt dan de inkoopprijs voor stroom (die verschilt per uur) en gas (die verschilt per dag).

grafiek die toont op welke uren je goedkoop je apparaten aan kunt zetten met dynamische energie

Lees meer over het profiteren van goedkope uren met Zonneplan Energie.

Factoren die het energieverbruik beïnvloeden

Het energieverbruik van een elektrische kachel wordt beïnvloed door verschillende factoren. Zo verbruiken kachels met een hoger vermogen uiteraard meer energie dan kachels met een lager vermogen. Daarnaast speelt ook de instelling van de kachel een rol. Als je de kachel op de hoogste stand zet, zal hij meer energie verbruiken dan wanneer je hem op een lagere stand zet.

Ook de isolatie van de ruimte waarin de kachel staat, heeft invloed op het energieverbruik. In een goed geïsoleerde ruimte zal de kachel minder hard hoeven te werken en dus minder energie verbruiken dan in een slecht geïsoleerde ruimte.

Het energielabel van een elektrische kachel

Als je het energieverbruik van een elektrische kachel wilt beperken, kun je het beste kijken naar het energielabel. Elektrische kachels zijn voorzien van een energielabel, waarop je kunt zien hoe energiezuinig de kachel is. Het energielabel loopt van A+++ (zeer zuinig) tot D (zeer onzuinig).

Een kachel met een hoger energielabel verbruikt over het algemeen minder energie dan een kachel met een lager energielabel. Dit kan op termijn flink schelen in je energierekening.

Energieverbruik van een elektrische kachel verminderen

Er zijn verschillende manieren om het energieverbruik van een elektrische kachel te verminderen. Een van de eenvoudigste manieren is om de thermostaat lager te zetten. Elke graad Celsius die je de thermostaat lager zet, kan je tot wel 7% besparen op je energierekening. Daarnaast kun je ook de deuren en ramen goed afsluiten, zodat er geen warmte verloren gaat. Ook kun je ervoor zorgen dat de kachel niet in een tochtige ruimte staat en kun je de kachel uitzetten als je niet thuis bent of als je gaat slapen.

Ontdek dynamische energietarieven

Hoeveel stroom verbruikt een elektrische kachel in vergelijking met andere apparaten?

Als je een elektrische kachel gebruikt, is het belangrijk om te weten hoeveel stroom deze verbruikt in vergelijking met andere apparaten. Over het algemeen verbruikt een elektrische kachel meer stroom dan andere apparaten, zoals een televisie of een computer. Dit komt omdat een kachel bedoeld is om een hele kamer te verwarmen, terwijl andere apparaten slechts een klein deel van de energie van een kachel gebruiken. Het is belangrijk om te overwegen welke apparaten je nog meer in huis hebt en hoeveel stroom deze verbruiken, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen over het gebruik van een elektrische kachel.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een elektrische kachel?

Een elektrische kachel verbruikt 1 kWh tot 2 kWh per uur. Dit betekent dat als je de elektrische kachel 6 uur per dag gebruikt, deze dagelijks 6 kWh stroom verbruikt. Dat komt neer op een maandelijks verbruik van 180 kWh. Stel je gebruikt je elektrische kachel in de negen winter-, lente- en herfstmaanden kom je uit op een verbruik van 1.620 kWh.

Berekening:
Jaarlijks verbruik van 1.620 kWh/opbrengst 1 zonnepaneel 352* kWh = 4,60
* In Nederland wekt een zonnepaneel van 400 kWh gemiddeld jaarlijks 352 kWh stroom op. Dit komt omdat er in Nederland geen sprake is van ideale omstandigheden voor de zonnepanelen, waardoor ze bijna nooit hun maximale vermogen bereiken.

Wanneer je je elektrische kachel op je eigen zonnestroom wilt gebruiken heb je hiervoor 5 zonnepanelen nodig. Afhankelijk van of je je elektrische kachel meer of minder gebruikt, zal deze berekening uiteraard afwijken en het aantal zonnepanelen veranderen.

Veelgestelde vragen over het stroomverbruik van een elektrische kachel

  • Hoeveel stroom verbruikt een elektrische kachel gemiddeld per uur?

    Een elektrische kachel verbruikt gemiddeld tussen de 1 en 2 kWh per uur, afhankelijk van het vermogen van de kachel en de instelling van de thermostaat.

  • Is het gebruik van een elektrische kachel duurder dan andere vormen van verwarming?

    Ja, door een energiezuinige elektrische kachel te gebruiken kun je je energierekening verlagen. Het energielabel van de kachel geeft aan hoe energiezuinig deze is. Een kachel met een hoger energielabel verbruikt minder stroom dan een kachel met een lager energielabel.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy

Start met Zonneplan Energie

Verlaag jouw energierekening met stroom en gas voor inkoopprijs.