Hoeveel stroom verbruikt kerstverlichting?

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Laatst bewerkt:

kerstverlichting die stroom verbruikt

Tijdens de feestdagen is het tijd om de kerstverlichting uit de kast te halen. Maar hoeveel stroom verbruikt kerstverlichting eigenlijk? In dit artikel gaan we in op de factoren die het energieverbruik beïnvloeden, hoe je het energieverbruik van kerstverlichting kunt verminderen en hoeveel stroom kerstverlichting verbruikt in vergelijking met andere apparaten.

Hoeveel kWh verbruik je met kerstverlichting?

Het energieverbruik van kerstverlichting hangt af van het type lampjes dat je gebruikt en hoe lang je de verlichting aan laat staan. Over het algemeen verbruikt LED kerstverlichting minder stroom dan traditionele gloeilampen. Een standaard set van 100 LED lampjes verbruikt bijvoorbeeld ongeveer 6 kWh gedurende een hele maand, terwijl dezelfde set gloeilampen ongeveer 50 kWh zou verbruiken. Het is dus verstandig om te kiezen voor LED kerstverlichting om je energierekening laag te houden.

Besparen met Zonneplan Energie

Om te besparen, hoef je niet per definitie minder te gaan gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om je apparaten op slimmere momenten te gaan gebruiken. Het principe dat dit mogelijk maakt noemen we dynamische energie. Je betaalt dan de inkoopprijs voor stroom (die verschilt per uur) en gas (die verschilt per dag).

grafiek die toont op welke uren je goedkoop je apparaten aan kunt zetten met dynamische energie

Lees meer over het profiteren van goedkope uren met Zonneplan Energie.

Factoren die het energieverbruik beïnvloeden

Naast het type lampjes dat je gebruikt en de duur van het gebruik zijn er nog een aantal andere factoren die het energieverbruik van kerstverlichting kunnen beïnvloeden. Bijvoorbeeld het aantal lampjes dat je gebruikt, hoe lang je de verlichting aan laat staan en hoe vaak je de verlichting aan- en uitzet. Ook de kleur en helderheid van de lampjes kunnen invloed hebben op het energieverbruik.

Energieverbruik van kerstverlichting verminderen

Er zijn verschillende manieren om het energieverbruik van kerstverlichting te verminderen. Ten eerste kun je kiezen voor LED lampjes in plaats van gloeilampen. Daarnaast kun je een timer gebruiken om de verlichting automatisch uit te schakelen wanneer je deze niet meer nodig hebt. Ook kun je kiezen voor een lagere helderheid of minder lampjes om het energieverbruik te verminderen.

Ontdek dynamische energietarieven

Hoeveel stroom verbruikt kerstverlichting in vergelijking met andere apparaten?

Kerstverlichting verbruikt over het algemeen minder stroom dan veel andere apparaten in huis. Een set van 100 LED lampjes verbruikt bijvoorbeeld ongeveer evenveel stroom als een enkele gloeilamp van 40 watt. In vergelijking met bijvoorbeeld een televisie of een koelkast is het energieverbruik van kerstverlichting dus relatief laag.

Veelgestelde vragen over het stroomverbruik van kerstverlichting

 • Moet ik mijn kerstverlichting altijd uitzetten wanneer ik het huis verlaat?

  Ja, het is verstandig om de kerstverlichting uit te schakelen wanneer je het huis verlaat om energie te besparen en het risico op brand te verminderen.

 • Kan ik mijn oude gloeilamp kerstverlichting vervangen door LED lampjes?

  Ja, dit is een goede manier om het energieverbruik van je kerstverlichting te verminderen.

 • Is het veilig om LED kerstverlichting buiten te gebruiken?

  Ja, LED kerstverlichting is veilig om buiten te gebruiken, zolang je kiest voor lampjes die speciaal zijn ontworpen voor buitengebruik.

 • Kan ik het energieverbruik van mijn kerstverlichting verminderen door deze te dimmen?

  Ja, als je de helderheid van de lampjes vermindert, zal ook het energieverbruik lager zijn.

 • Hoe lang gaan LED kerstlampjes gemiddeld mee?

  LED lampjes gaan gemiddeld zo’n 50.000 uur mee, wat betekent dat je ze vele jaren kunt gebruiken voordat je ze moet vervangen.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy

Start met Zonneplan Energie

Verlaag jouw energierekening met stroom en gas voor inkoopprijs.