Hoeveel stroom verbruikt een zwembadpomp?

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Laatst bewerkt:

Als je een zwembad hebt, is een zwembadpomp een onmisbaar apparaat. De pomp zorgt ervoor dat het water in je zwembad schoon blijft en voorkomt dat er algen of andere bacteriën in het water groeien. Maar hoeveel stroom verbruikt een zwembadpomp eigenlijk?

Hoeveel kWh verbruikt een zwembadpomp?

Het energieverbruik van een zwembadpomp hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van het zwembad, de kracht van de pomp en de duur van het gebruik. Over het algemeen verbruikt een zwembadpomp tussen de 0,25 en 2,5 kWh per dag.

Besparen met Zonneplan Energie

Om te besparen, hoef je niet per definitie minder te gaan gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om je apparaten op slimmere momenten te gaan gebruiken. Het principe dat dit mogelijk maakt noemen we dynamische energie. Je betaalt dan de inkoopprijs voor stroom (die verschilt per uur) en gas (die verschilt per dag).

grafiek die toont op welke uren je goedkoop je apparaten aan kunt zetten met dynamische energie

Lees meer over het profiteren van goedkope uren met Zonneplan Energie.

Factoren die het energieverbruik beïnvloeden

Zoals hierboven vermeld, zijn er verschillende factoren die het energieverbruik van een zwembadpomp beïnvloeden. Een van de belangrijkste factoren is de grootte van het zwembad. Hoe groter het zwembad, hoe meer water er moet worden verplaatst, wat meer energie kost. Daarnaast is ook de kracht van de pomp van belang. Hoe krachtiger de pomp, hoe meer energie deze verbruikt. Ten slotte speelt de duur van het gebruik ook een rol. Als je de pomp de hele dag aan laat staan, verbruikt deze meer energie dan wanneer je de pomp slechts enkele uren per dag gebruikt of wanneer je een frequentie gestuurde pomp gebruikt.

Het energielabel van een zwembadpomp

Net als bij andere elektrische apparaten, heeft ook een zwembadpomp een energielabel. Dit label geeft aan hoe energiezuinig de pomp is. Een pomp met energielabel A++ is het meest energiezuinig, terwijl een pomp met energielabel D het minst zuinig is. Het is daarom aan te raden om bij de aanschaf van een zwembadpomp te kiezen voor een model met een zo hoog mogelijk energielabel.

Energieverbruik van een zwembadpomp verminderen

Er zijn verschillende manieren om het energieverbruik van een zwembadpomp te verminderen en op die manier energie te besparen. Zo kun je ervoor zorgen dat de pomp alleen draait wanneer het echt nodig is. Een timer kan hierbij helpen. Daarnaast is het belangrijk om de juiste pomp te kiezen. Een pomp die te krachtig is voor het zwembad, verbruikt onnodig veel energie. Tot slot is het aan te raden om regelmatig het filter van de pomp schoon te maken. Een schoon filter zorgt ervoor dat de pomp minder hard hoeft te werken.

Ontdek dynamische energietarieven

Hoeveel stroom verbruikt een zwembadpomp in vergelijking met andere apparaten?

Een zwembadpomp verbruikt over het algemeen minder energie dan bijvoorbeeld een wasmachine, een koelkast of een airconditioner. Het exacte verbruik hangt echter af van het type en het merk van het apparaat. Zo verbruikt een energiezuinige wasmachine bijvoorbeeld minder stroom dan een ouderwets model.

Veelgestelde vragen over het stroomverbruik van een zwembadpomp

 • Hoe vaak moet ik mijn zwembadpomp laten draaien?

  Dit hangt af van de grootte van je zwembad en de hoeveelheid gebruikers. Over het algemeen wordt aanbevolen om de pomp minimaal 4 uur per dag te laten draaien om het water schoon te houden. Bij intensiever gebruik is het echter beter om de pomp vaker te laten draaien.

 • Verbruikt een zwembadpomp ook stroom als deze niet draait?

  Ja, de meeste zwembadpompen hebben een kleine hoeveelheid stroom nodig om de elektronica te laten functioneren, zelfs als de pomp zelf niet draait.

 • Hoe kan ik het stroomverbruik van mijn zwembadpomp meten?

  Je kunt het stroomverbruik van je zwembadpomp meten met behulp van een energiemeter. Deze meters kun je kopen bij de meeste elektronicawinkels of online.

 • Moet ik mijn zwembadpomp uitschakelen als ik op vakantie ga?

  Als je voor een langere periode weggaat, is het aan te raden om de zwembadpomp uit te schakelen. Dit bespaart niet alleen energie, maar voorkomt ook dat er problemen ontstaan als gevolg van een storing.

 • Kan ik zonnepanelen gebruiken om mijn zwembadpomp van stroom te voorzien?

  Ja, het is mogelijk om zonnepanelen te gebruiken om je zwembadpomp van stroom te voorzien. Dit is niet alleen duurzamer, maar bespaart ook kosten op de energierekening. Er zijn speciale zonnepanelen beschikbaar die geschikt zijn voor zwembadpompen.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy

Start met Zonneplan Energie

Verlaag jouw energierekening met stroom en gas voor inkoopprijs.