Zonneplan 15 kWh thuisbatterij

  • Binnen 4,7 jaar terugverdiend
  • Jouw bijdrage aan de energietransitie
  • Mogelijk met én zonder zonnepanelen

Bekijk de mogelijkheden

15 kWh thuisbatterij

De capaciteit van een thuisbatterij wordt gemeten in kilowattuur (kWh). Het aantal kilowattuur geeft aan hoeveel energie een batterij kan opslaan. Hoe hoger dit aantal, hoe meer stroom de accu kan opslaan. Met een thuisbatterij van 15 kWh kun je stroom opslaan. Dit kan in de vorm van zelf-opgewekte zonnestroom, maar een thuisbatterij kan nog veel interessanter zijn met een dynamisch energiecontract. In deze combinatie kun je jouw thuisbatterij laten opladen in de daluren en weer ontladen tijdens de piekmomenten. De Zonneplan Nexus thuisbatterij van 15 kWh kan dit ook.

Op deze pagina laten wij je zien waar je op moet letten bij het kiezen van een thuisbatterij, welke alternatieven er zijn en waarom een thuisbatterij van 15 kWh een goede optie is.

15 kwh thuisbatterij van zonneplan
Veelgestelde vraag

Is 15 kWh veel voor een thuisbatterij?

Thuisbatterijen zijn er in allerlei verschillende capaciteiten. Zo hebben de kleinste batterijen een capaciteit van 2 kWh. Voor huishoudens die relatief veel energie verbruiken is een thuisaccu met een capaciteit van 15 kWh een goede optie. Veel omvormers voor thuisbatterijen hebben een vermogensgrens van 10 kW. Dit betekent dat een batterij van 15 kWh in anderhalf uur opgeladen of ontladen is. Zoals eerder benoemd kan een accu gebruikt worden voor het opslaan van stroom die opgewekt is door zonnepanelen.

Daarnaast kan een thuisbatterij ook handelen in stroom. Bij dit aspect is het van groot belang dat de batterij goed aangestuurd wordt. De Zonneplan Nexus wordt aangestuurd door Zonneplan Powerplay, het zelfontwikkelde, AI-gedreven energieplatform. De 15 kWh-variant van de Nexus thuisbatterij levert, door aansturing van Powerplay, revolutionair rendement voor voorlopers.

Ontdek de 15 kWh Zonneplan Nexus thuisbatterij

Welke alternatieven zijn er?

Thuisbatterijen zijn tegenwoordig beschikbaar in allerlei verschillende varianten. Naast een thuisbatterij met een capaciteit van 15 kWh, zijn de 5 kWh, 10 kWh en 20 kWh varianten de meest besproken opties. De Zonneplan Nexus is beschikbaar met capaciteiten van 10, 15 of 20 kWh. De terugverdientijd van de 15 kWh variant van de Nexus is geschat op 4,7 jaar. Bij de 20 kWh variant is dit zo’n 4,5 jaar en bij de 10 kWh variant wordt de terugverdientijd geschat op 5,5 jaar. Let op: deze terugverdientijden zijn alleen van toepassing als de Nexus wordt aangestuurd door Powerplay.

Er zijn ook thuisbatterijen beschikbaar met een capaciteit van 50 of zelfs 100 kWh. Dit is voor huishoudens niet zo interessant, gezien de investering in zo’n batterij hoger ligt, het formaat van zo’n batterij te groot is en het rendement op zo’n batterij is niet zo hoog dan dat van een 15 kWh thuisbatterij.

Waar moet je op letten?

Wat zijn de voor- en nadelen van een 15 kWh thuisbatterij?

Wil jij te weten komen wat de voor- en nadelen zijn van een 15 kWh thuisbatterij? Wij hebben de voor- en nadelen van een thuisaccu met een capaciteit van 15 kWh op een rijtje gezet.

Voordelen

  • Goed rendement: het rendement van een thuisbatterij die alleen zonnestroom kan opslaan om later in huis te gebruiken in niet heel hoog. Het rendement ligt al stukken hoger met een dynamisch energiecontract, omdat de thuisbatterij dan als het ware kan handelen in stroom. Met de 15 kWh-variant van de Zonneplan Nexus kun je, door aansturing van Zonneplan Powerplay, revolutionair hoog rendement behalen.
  • Ideaal voor middelgrote huishoudens: een 15 kWh thuisbatterij is zeer geschikt voor een middelgroot huishouden met een relatief hoog energieverbruik of voor een groot huishouden met een relatief laag energieverbruik.
  • Gebruik zelf de allergoedkoopste stroom: een thuisbatterij kan geladen worden met eigen opgewekte zonne-energie, maar dit kan ook met goedkope netstroom van een dynamisch contract. Zo kun je zelf de allergoedkoopste stroom gebruiken.

Nadelen

  • Duurder dan batterijen van 5 of 10 kWh: doordat een thuisbatterij van 15 kWh een hogere accucapaciteit heeft dan een thuisaccu van 5 of 10 kWh, is deze variant ook duurder. Wel kun je meer stroom opslaan in een batterij van 15 kWh.

 

  • Zelfvoorzienend worden is niet haalbaar: in de Nederlandse winters schijnt er weinig zon en leveren je zonnepanelen te weinig energie om de batterij helemaal vol te laden. Met een opslagcapaciteit van 15 kWh is het nog niet haalbaar om volledig zelfvoorzienend te worden. 15 kWh is normaliter genoeg om een gemiddeld gezin voor twee dagen aan stroom te voorzien.

Wat kost een thuisbatterij van 15 kWh?

De prijs van een thuisbatterij van 15 kWh is vaak zo’n €6.500 tot €13.000. De kosten van een thuisbatterij zijn vaak afhankelijk van verschillende factoren. Denk daarbij aan de batterijcapaciteit, installatiekosten, technologie, merk en kwaliteit, onderhoud en garantie. Naast de kosten van de aanschaf en installatie kunnen er nog extra kosten bijkomen, bijvoorbeeld het upgraden van de meterkast.

Ben je benieuwd naar de prijs en opbrengst van een Zonneplan Nexus thuisbatterij van 15 kWh? Dat hebben we hieronder voor je op een rij gezet.

Zonneplan Nexus 15 kWh

Kosten excl. btw: € 6.990
Opbrengst p/j: € 1.530
Terugverdientijd: 4,7 jaar
CO2 vermindering p/j: 1.000 kg

Configureer jouw thuisbatterij >

Nexus thuisbatterij met een capaciteit van 15 kWh

Waar moet je op letten bij het kiezen van een 15 kWh thuisaccu?

Bij het kiezen van de juiste thuisbatterij zijn er verschillende dingen waar je op moet letten. Wij hebben voor jou uitgezocht waar jij op moet letten bij de aankoop van een thuisbatterij met een capaciteit van 15 kilowattuur.

Type

Er zijn allerlei verschillende soorten thuisbatterijen. Zo zijn er lithium-ionlithium-ijzerfosfaat, loodzuur en zoutwaterbatterijen. Veel thuisbatterijen van 15 kWh zijn lithium-ionbatterijen, deze zijn efficiënt en betrouwbaar. Zonneplan werkt daarentegen met lithium-ijzerfosfaat batterijen. Deze zijn over het algemeen nog efficiënter en gaan nog langer mee.

Levensduur

Thuisbatterijen zijn over het algemeen een redelijk nieuw begrip en raken steeds meer in trek bij de consument. De verwachting is dat het overgrote deel van de thuisbatterijen gaat zo’n 10 tot 15 jaar mee. Dit komt ongeveer overeen met 5.000 tot 7.000 laadcycli. De levensduur hangt daarnaast ook af van de gebruiksintensiteit en werktemperatuur.

Garantie

Garantie is een belangrijk onderdeel bij aankoop van een thuisbatterij. Zoals je bovenstaand kunt lezen is de verwachting dat een thuisbatterij zo’n 10 tot 15 jaar mee gaat. Met deze verwachting in het achterhoofd bieden e meeste aanbieders een garantie van 10 jaar of 6000 laadcycli.

Formaat

Een batterij die meer stroom moet opslaan is ook groter van stuk. Zo is een thuisbatterij met een capaciteit van 15 kWh, logischerwijs, groter dan een batterij van 10 kWh en kleiner dan een 20 kWh thuisaccu. De afmetingen van de Zonneplan Nexus thuisbatterij met een capaciteit van 15 kWh zijn 54x35x70cm (BxDxH).

Nieuws over de thuisbatterij

Arnhem investeert massaal in energieopslag: 1600+ thuisbatterijaanvragen
Thuisbatterij

Arnhem investeert massaal in energieopslag: 1600+ thuisbatterijaanvragen

Al meer dan 1600 Arnhemmers vroegen inmiddels een Zonneplan thuisbatterij aan. Daarmee slaan zij straks stroom op wanneer daar een overschot van is. Een overschot van hun eigen zonnepanelen of op het net.

Twee op drie zonnepanelenbezitters willen thuisbatterij: ‘Relevanter dan ooit’
Thuisbatterij

Twee op drie zonnepanelenbezitters willen thuisbatterij: ‘Relevanter dan ooit’

Eigen zonnestroom opslaan in een thuisbatterij? Twee op de drie zonnepanelenbezitters hebben daar wel oren naar! Lees alles over ons onderzoek.

Zon op komst: Zonneplan thuisbatterij demonstreert meteen enorme meerwaarde
Thuisbatterij

Zon op komst: Zonneplan thuisbatterij demonstreert meteen enorme meerwaarde

Vooral op zonnige dagen zijn thuisbatterijen onmisbaar om het net te ontlasten. Lees hier hoe dit zit!

Rendement Zonneplan thuisbatterij overtreft verwachtingen in eerste maanden
Energieopslag

Rendement Zonneplan thuisbatterij overtreft verwachtingen in eerste maanden

In hoeverre is het verwachte rendement van de Zonneplan thuisbatterij realistisch? Je leest het hier!

Kun je al je zonnestroom zelf gebruiken met een thuisbatterij?
Energieopslag

Kun je al je zonnestroom zelf gebruiken met een thuisbatterij?

In hoeverre kun je met een thuisbatterij volledig leven op de stroom van je zonnepanelen? Wij zochten het uit!

Een thuisbatterij als slimme investering: reactie op RTL Nieuws
Energieopslag

Een thuisbatterij als slimme investering: reactie op RTL Nieuws

Volgens RTL Nieuws verdien je een thuisbatterij ‘onmogelijk’ terug. Dat klopt natuurlijk niet. Lees hier op welke onjuiste aannames RTL Nieuws zich baseert!

Zonneplan organiseert live vraag-antwoordsessie over thuisbatterijen
Energieopslag

Zonneplan organiseert live vraag-antwoordsessie over thuisbatterijen

De Zonneplan Nexus: thuisbatterij met revolutionair rendement!
Energieopslag

De Zonneplan Nexus: thuisbatterij met revolutionair rendement!

Woensdag 17 januari lanceren wij onze thuisbatterij: Nexus! Ontdek hier wat deze slim aangestuurde thuisbatterij jou kan opleveren.

Een op vijf Nederlanders wil binnen vijf jaar een thuisbatterij
Energieopslag

Een op vijf Nederlanders wil binnen vijf jaar een thuisbatterij

Wij vroegen 2000 Nederlanders in hoeverre zij van plan zijn een thuisbatterij te kopen en zo ja: wanneer? Je leest hier de uitkomsten!

Ruim helft van Nederland voor subsidie thuisbatterij
Energieopslag

Ruim helft van Nederland voor subsidie thuisbatterij

Thuisbatterijen worden de komende jaren steeds interessanter, maar zijn nog wel prijzig. Moet de aanschaf van thuisaccu’s gesubsidieerd worden? Zo denkt Nederland erover!

Revolutionair rendement

Een revolutie in volautomatische stroomoptimalisatie, niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook essentieel in het slagen van de energietransitie. Profiteer van revolutionair rendement, voor voorlopers.