Lithium-ijzerfosfaat thuisbatterij

Wat is een lithium-ijzerfosfaat thuisaccu en waarom zou je er een kiezen?

Aid Henic
Door: Aid Henic

Een topper onder de soorten thuisbatterijen is de lithium-ijzerfosfaat. Deze accu’s bieden verschillende voordelen, waaronder een langere levensduur en uitstekende veiligheidskenmerken. De thuisbatterij van Zonneplan is ook een lithium-ijzerfosfaat thuisbatterij.

Wat is lithium-ijzerfosfaat?

Lithium-ijzerfosfaat (LiFePO4), ook bekend als LFP, is een type batterij die lithium, ijzer en fosfaat gebruikt als primaire materialen voor de kathode (een van de elektroden in de batterij). Een van de belangrijkste voordelen van een LFP-batterij is dat hij veel energie snel kan leveren, wat het ideaal maakt voor elektrische auto’s en grote systemen die energie opslaan (zoals thuisbatterijen).

De technologie bestaat al meer dan 15 jaar en wordt onder andere in bussen en zelfs onderzeeërs gebruikt.

Wat is het verschil tussen lithium-ion en lithium-ijzerfosfaat?

Een veelgenoemd type thuisbatterij is de lithium-ion versie. Deze verschilt met de lithium ijzerfosfaat batterij, die veel meer voordelen biedt. Vergeleken met de lithium-ion batterij is de lithium-ijzerfosfaat batterij bijvoorbeeld een stuk veiliger, goedkoper en milieuvriendelijker. Een nadeel van dit type batterij is het beperkte aanbod op de markt.

Goedkoper

Over het algemeen staat bekend dat lithium-ijzerfosfaat (LiFePO4) batterijen een lagere prijs hebben dan lithium-ion batterijen. Dit komt doordat er minder dure grondstoffen worden gebruikt bij de productie van lithium-ijzerfosfaat batterijen.

Veiligheid

Lithium-ijzerfosfaat batterijen staan bekend om hun uitstekende veiligheidskenmerken. Ze zijn minder gevoelig voor oververhitting en overbelasting, wat het risico op brand minimaliseert. Dit maakt ze een veilige keuze voor thuisgebruik, vooral in vergelijking met lithium-ion batterijen.

Langere levensduur

Een van de belangrijkste voordelen van lithium-ijzerfosfaat thuisbatterijen is hun langere levensduur in vergelijking met andere batterijtypen. Ze kunnen aanzienlijk meer laad- en ontlaadcycli doorstaan voordat hun prestaties merkbaar achteruitgaan. Dit verlengt de levensduur van het systeem en vermindert de behoefte aan vervanging, wat op lange termijn kosten bespaart.

Geen actief onderhoud

Een ander voordeel van lithium-ijzerfosfaat batterijen is dat ze weinig tot geen actief onderhoud vereisen. In tegenstelling tot sommige andere batterijtypen hoeven ze niet regelmatig te worden ontladen of gebalanceerd om hun levensduur te behouden. Dit maakt ze gemakkelijk te gebruiken en ideaal voor huishoudelijke toepassingen.

Overige bijzonderheden

Naast bovengenoemde punten, heeft een lithium-ijzerfosfaat batterij nog meer voordelen:

  • Hoge capaciteit. Lithium-ijzerfosfaat batterijen hebben over het algemeen een hoge energieopslagcapaciteit, wat betekent dat ze voldoende vermogen kunnen leveren voor verschillende toepassingen in huis.
  • Extreme temperaturen. Deze batterijen presteren goed bij zowel lage als hoge temperaturen, waardoor ze geschikt zijn voor installatie in diverse klimatologische omstandigheden.

Kosten van een lithium-ijzerfosfaat batterij

De kosten van een lithium-ijzerfosfaat batterij kunnen variëren afhankelijk van de capaciteit en het merk. Over het algemeen zijn ze echter competitief geprijsd in vergelijking met andere batterijtypen. De prijzen bij Zonneplan voor een lithium-ijzerfosfaat batterij zijn:

  • 10 kWh: € 5.990 excl. btw
  • 15 kWh: € 6.990 excl. btw
  • 20 kWh: € 7.990 excl. btw
Aid Henic

Aid Henic

SEO specialist

Aid Henic is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zijn focus ligt voornamelijk op het onderwerp thuisbatterijen, maar ook zonnepanelen en dynamische energie liggen binnen het interessegebied.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: