10 kWh thuisbatterij

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

De capaciteit van een thuisbatterij wordt gemeten in kilowattuur (kWh) en geeft aan hoeveel energie de batterij kan opslaan. Een thuisbatterij van 10 kWh kan gebruikt worden om op te laden tijdens daluren en te ontladen tijdens piekuren, maar ook om zonne-energie op te slaan. De thuisbatterij van Zonneplan kan dit ook.

De prijs van een thuisbatterij met een capaciteit van 10 kWh ligt gemiddeld tussen de € 5000 en € 8000. Op deze pagina lichten we toe of een thuisbatterij met een capaciteit van 10 kWh een goede optie is en welke alternatieven er zijn.

Is 10 kWh veel voor een batterij?

Een capaciteit van 10 kWh is namelijk geschikt voor een middelgroot huishouden om 10 kWh zonne-energie op te slaan of om te ‘handelen in stroom’. Dit houdt in dat de batterij zich oplaadt als stroomprijzen laag zijn en ontlaadt wanneer stroomprijzen hoog zijn. Dit geeft meer rendement dan de batterij gebruiken als opslagruimte voor zonne-energie. Let op: dit werkt alleen met een dynamisch energiecontract.

Op de meeste omvormers zit een vermogensgrens van 10 kW. Hierdoor kun je met een grotere capaciteit batterij niet sneller laden en ontladen, omdat je dan nog steeds 10 kW met de omvormer doet. De batterij wordt dan als het ware ‘afgeremd’ door de omvormer. Voor een thuisbatterij is 10 kWh dus een mooie capaciteit.

Welke alternatieven zijn er?

Thuisbatterijen zijn verkrijgbaar vanaf 2 kWh. Naast een batterij van 10 kWh, zijn de meest besproken opties 5 en 20 kWh. We zijn van mening dat een thuisbatterij van 10 kWh een goede optie is. Er zijn ook batterijen met een veel grotere capaciteit, zoals 50 en 100 kWh, maar deze zijn voor huishoudens niet zo interessant gezien de hoge investeringen en het mogelijke rendement. Als er gekeken wordt naar de prijs/opbrengst vergelijking, is een capaciteit van 10 kWh dus een hele goede optie.

Wat zijn de voor- en nadelen van een 10 kWh thuisbatterij?

Voordelen:

  • Goed rendement: zoals benoemd zit er op de meeste omvormers een grens van 10 kW. Hierom heeft een batterij van 10 kWh in vergelijking met de andere batterijen een goed rendement.
  • Ideaal voor middelgrote huishoudens: een capaciteit van 10 kWh past goed bij het stroomverbruik van een middelgroot huishouden met een gemiddeld energieverbruik. Het is ideaal om 10 kWh aan zonne-energie op te kunnen slaan. Ook is het rendement wat je krijgt door het handelen in stroom goed voor een middelgroot huishouden.
  • Interessant om te handelen in stroom: met een capaciteit vanaf 10 kWh wordt het interessant om te ‘handelen in stroom’. De batterij laadt zich op tijdens daluren en ontlaadt zich tijdens piekuren. Dit geeft meer rendement dan de batterij gebruiken als opslagruimte voor zonne-energie.

Nadelen:

  • Volledig zelfvoorzienend is vaak niet haalbaar: in de wintermaanden schijnt er weinig zon en leveren je zonnepanelen te weinig energie om de batterij vol te laden. Een accu heeft de capaciteit om energie voor een aantal dagen op te slaan. Het is niet mogelijk om de overtollige energie die in de zomer wordt opgewekt, op te slaan voor gebruik in de winter. Dit betekent dat je in de wintermaanden nog steeds afhankelijk bent van je energieleverancier.
  • Duurder dan een batterij van 5 kWh: een batterij met een capaciteit van 10 kWh is groter en kost ook meer dan een batterij van 5 kWh. Toch is de prijs/opbrengst verhouding van een 10 kWh batterij beter.

Wat kost een thuisbaterij van 10 kWh?

De prijs van een thuisbatterij is afhankelijk van de volgende factoren: batterijcapaciteit, technologie, merk en kwaliteit, installatiekosten en onderhoud en garantie. Een batterij van 10 kWh kost in de markt € 5000 tot € 8000. Naast de aanschaf- en installatiekosten kunnen er bijkomende kosten bijkomen. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van het upgraden van je meterkast.

Batterij 10 kWh met zonnepanelen

Een manier om de thuisbatterij van 10 kWh te gebruiken, is in combinatie met zonnepanelen. Wanneer de panelen meer energie produceren dan er op dat moment in huis wordt verbruikt, kan de ‘overtollige’ stroom in de batterij opgeslagen worden. Op momenten dat er geen zon is, kun je de stroom uit de batterij gebruiken. Zo hoef je minder stroom van je energieleverancier te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat je als huishouden meer zelfvoorzienend in je energiebehoefte wordt, maar is met de huidige Nederlandse wet- en regelgeving niet financieel aantrekkelijk.

Om volledig zelfvoorzienend te worden in Nederland is in tegenstelling tot zonnige en warmere landen zoals Spanje, niet haalbaar. Wel kan je met een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen het grootste deel van je eigen stroombehoefte voorzien.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een 10 kWh thuisbatterij?

  • Type: er zijn verschillende soorten thuisbatterijen. Voorbeelden hiervan zijn: lithium-ion, lithium-ijzerfosfaat, loodzuur en zoutwaterbatterijen. De meeste batterijen met een capaciteit van 10 kWh zijn lithium-ionbatterijen, die efficiënt en betrouwbaar zijn. Zonneplan werkt met lithium-ijzerfosfaat batterijen. Deze staan erop bekend nóg efficiënter, betrouwbaarder en veiliger te zijn.
  • Levensduur: de meeste thuisbatterijen gaan zo’n 10 tot 15 jaar mee. Dit staat gelijk aan ongeveer 5.000 tot 7.000 laadcycli. Er zijn verschillende factoren die impact hebben op de levensduur. Voorbeelden hiervan zijn: laadcycli, temperatuur en gebruiksintensiteit.
  • Afmetingen: hoe hoger de capaciteit van de batterij, hoe groter de afmetingen. Toch hangt de precieze grootte ook af van het merk. De afmetingen van de Zonneplan thuisbatterij zijn 53x54x35cm.
  • Garantie: de gemiddelde levensduur van de meeste batterijen is dus 10 tot 15 jaar. De meeste aanbieders bieden dan ook een garantie van 10 jaar. Omdat batterijen relatief nieuw zijn is het belangrijk om goed te kijken of er een lange garantie op de thuisbatterij zit.
Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Deze pagina is geschreven door Annelies Pierik, een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere zonnepanelen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel:

Alles over Thuisbatterij capaciteit