Soorten thuisbatterijen

Alles over de verschillende soorten thuisbatterijen voor opslag van groene stroom.

Iris Folkers
Door: Iris Folkers

Thuisbatterijen zijn de toekomst van energieopslag. Maar welke soorten thuisbatterijen zijn er? Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende soorten en welke technologieën zitten erachter. In dit artikel vertellen we je alles over de soorten thuisbatterijen die op de markt te verkrijgen zijn. Zo kun jij een weloverwogen keuze maken en optimaal profiteren van de voordelen van energieopslag.

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij slaat stroom op om op een later moment te gebruiken. Thuisbatterijen worden vaak gebruikt in combinatie met zonnepanelen om overtollige zonne-energie op te slaan. Er zijn ook andere manieren waarop een thuisbatterij kan worden ingezet. Bijvoorbeeld door te handelen met stroomprijzen. De Zonneplan Nexus thuisbatterij gaat nog een stapje verder dankzij Zonneplan Powerplay. In dit artikel gaan we in op de verschillende soorten thuisbatterijen op de markt.

Stroom opslaan

Een thuisbatterij slaat stroom op om een later moment te gebruiken. Maar welke stroom sla je dan op? Daar zijn drie manieren voor:

  • Zonnestroom opslaan

De stroom die je overdag opwekt met je zonnepanelen sla je op in een thuisbatterij. Deze stroom kun je ‘s avonds weer gebruiken. Op deze manier verbruik je meer zelf opgewekte zonnestroom, waardoor je minder stroom van je energieleverancier hoeft af te nemen. Een thuisbatterij voor zonnepanelen verdubbelt het verbruik van je eigen zonne-stroom.

  • Dynamische uurprijzen

Een thuisbatterij, afgestemd op dynamische uurprijzen, laadt zichzelf op wanneer de stroomtarieven laag zijn en voorziet in je energiebehoeften tijdens dure uren. Je profiteert van variabele stroomprijzen door elektriciteit tegen inkoopprijs per uur te kopen en te gebruiken.

  • Onbalans markt

Een thuisbatterij op de onbalans markt bepaalt real-time de vraag en het aanbod van elektriciteit. Onbalans op het elektriciteitsnet ontstaat wanneer productie en het verbruik elektriciteit niet in balans zijn. Op slimme momenten kan stroom worden afgenomen en worden teruggeleverd aan het net. Door aan netstabilisatie deel te nemen valt er veel geld te verdienen via de balanceringsmarkten.

De meeste thuisbatterijen die stroom ‘inkopen’ en ‘verkopen’, doen dit op basis van uurprijzen (zoals je wellicht kent van een dynamisch energiecontract). Maar de Zonneplan Nexus thuisbatterij kan ook handelen op de onbalansmarkt. Hierbij wordt per kwartier bepaald of stroom wordt ‘ingekocht’ en ‘verkocht’. Hierdoor help je nóg beter het net te stabiliseren en behaal je een hoger rendement.

Type batterijen

Er zijn verschillende soorten thuisbatterijen; lithium-ion, lithium-ijzer-fosfaat, zoutwater en loodzuur batterijen. Elke thuisaccu heeft zo zijn voor- en nadelen. We lichten ze voor je toe.

Soort Voordelen Nadelen
Lithium-ion batterij
  • Compact
  • Hoge energiedichtheid
  • Gevoelig voor warmte en overbelasting
  • Duur
Lithium-ijzer fosfaat
  • Lange levensduur
  • Uitstekende veiligheidskenmerken
  • Lichtgewicht
  • Beperkt aanbod op de markt
Zoutwater batterij
  • Lage energiedichtheid
  • Lange levensduur
  • Groot
  • Zwaar
Loodzuur batterij
  • Betrouwbaar
  • Relatief goedkoop
  • Groot
  • Zwaar
  • Beperkte levensduur
  • Kan niet snel opladen
  • Laag piekvermogen

Lithium-ion batterijen

Een veelvoorkomende accu is de lithium-ion batterij. Deze batterij is compact, maar kan toch grote hoeveelheden energie opslaan. Dit komt door de hoge energiedichtheid. Andere voordelen van deze batterijen zijn de lange levensduur en het lichtgewicht. Een nadeel is dat de batterij gevoeliger is voor warmte en overbelasting. Lithium-ion batterijen zijn duurder dan andere batterijen op de markt door de dure grondstof (Kobalt) die voor de batterij wordt gebruikt.

Lithium-ijzerfosfaat

Een topper onder de soorten thuisbatterijen is de lithium-ijzerfosfaat. Deze accu’s bieden verschillende voordelen, waaronder een langere levensduur, uitstekende veiligheidskenmerken, en lichtgewicht. Vergeleken met de lithium-ion batterij is de lithium-ijzerfosfaat batterij veiliger. Deze accu is namelijk minder gevoelig voor overbelasting en verhitting. Een nadeel van dit type batterij is het beperkte aanbod op de markt. Een lithium-ijzerfosfaat batterij is goedkoper dan een lithium-ion batterij. Dit komt doordat er minder dure grondstoffen worden gebruikt. Een ander voordeel van lithium-ijzerfosfaat is dat er geen grondstoffen als kobalt of nikkel worden gebruikt. Deze grondstoffen worden als erg vervuilend gezien.

Zoutwater batterij

Een zoutwaterbatterij is een veilige en milieuvriendelijke keuze voor energieopslag. De batterijen hebben weinig onderhoud nodig en hebben een lange levensduur. Hoewel deze batterijen veilig en milieuvriendelijk zijn, hebben ze een lage energiedichtheid. Ze zijn groter en zwaarder om dezelfde hoeveelheid energie op te slaan. Dit neemt veel ruimte in. Een zoutwater batterij kan niet snel laden en ontladen en heeft een laag piekvermogen waardoor sommige apparaten in huis niet van stroom kunnen worden voorzien. Een zoutwater batterij is dus niet de beste optie als thuisbatterij.

Loodzuur batterijen

Loodzuuraccu’s worden al sinds de late 19e eeuw gebruikt. Voordelen van deze batterijen zijn hun betrouwbaarheid en lage kosten. Ze zijn relatief goedkoop en kunnen in één keer veel energie leveren. Een nadeel van dit soort batterij is het gewicht en de grootte, vooral vergeleken met moderne technologieën batterijen. Daarnaast kan een loodzuur batterij niet snel laden.

Technologieën van de thuisbatterij

Er zijn verschillende thuisbatterijen op de markt te verkrijgen, met elk een eigen technologie. Bij de keuze van een batterij is de aansturing belangrijk. Een batterij kan op een ‘slimme’ manier worden aangestuurd als managed batterij (zoals de Zonneplan Nexus), of simpel worden aangestuurd met alleen zonnepanelen. Managed batterijen worden op een slimme manier aangestuurd om een hoger rendement te behalen. Benieuwd naar de prijzen van een thuisbatterij? Lees dan dit artikel over de kosten van een thuisbatterij.

De managed thuisbatterij

Een managed batterij is een soort batterij die slim handelt met aanbod en vraag van energie. Dit zorgt voor een lagere energierekening en een vermindering van de belasting op het energienetwerk. De managed batterij kan extra stroom kopen en opslaan tijdens periodes van lage vraag (en dus lagere prijzen), en deze energie later verkopen of terugleveren aan het net tijdens piekuren. Bij de verkoop profiteer je van hogere energieprijzen. Dit proces van kopen en verkopen optimaliseert vraag en aanbod, waardoor de afhankelijkheid van duurzame grijze fossiele brandstofcentrales vermindert. Op deze manier handel je zelf in energie. Dit draagt bij aan een meer duurzame energieopwekking.

1 of 3 fase thuisbatterij: wat is beter?

Bij het kiezen tussen een 1-fase of 3-fase thuisbatterij hangt de beste keuze af van de laadsnelheid die nodig is. Een managed thuisbatterij, ongeacht of deze 1-fase of 3-fase is, biedt slimme beheermogelijkheden om energieopslag en –verbruik te optimaliseren. Een 3-fase batterij kan met zijn hogere laad- en ontlaadsnelheden efficiënter inspelen op kortstondige pieken in vraag of aanbod. Een 1-fase batterij reageert minder snel op deze veranderingen.

Bij de aanschaf van een batterij moet er dus rekening worden gehouden met een eventuele ophoging van je aansluiting. Het is mogelijk dat je daardoor extra kosten maakt. Daarnaast is het erg druk bij netbeheerders dus kan het een paar maanden duren voordat deze ophoging mogelijk is.

Buurtbatterij

Een buurtbatterij dient als collectieve opslag voor meerdere huishoudens en wordt centraal aangestuurd. Een buurtbatterij kan worden ingezet als slimme energieoplossing, die helpt bij het balanceren van vraag en aanbod van elektriciteit in de wijk. Uit onderzoek blijkt dat een buurtbatterij pas rendabel is als deze niet alleen voor opslag wordt ingezet, maar ook als slimme batterij wordt ingezet om te handelen met het net.

Het aantal buurtbatterijen is op dit moment nog beperkt. Volgens Solar Magazine lopen er op dit moment enkele proefprojecten voor buurtbatterijen. De beperkte groei van de buurtbatterij wordt op dit moment nog toegekend aan de balans tussen kosten en opbrengsten.

Thuisbatterijen zijn bidirectioneel

Een bidirectionele batterij heeft het vermogen om energie in meerdere richtingen te bewegen. Deze batterij stelt gebruikers in staat om elektriciteit niet alleen op te slaan, maar ook terug te leveren. Met bidirectioneel laden bespaar je geld (mits je een dynamisch energiecontract én een managed batterij hebt). Daarnaast kunnen we groene energie efficiënter gebruiken, doordat de opgeslagen hernieuwbare energie wordt gebruikt op momenten dat de vraag hoog is. Dit draagt bij aan mindere overbelasting van het net. Elk soort thuisbatterij kan bidirectioneel laden.

Iris Folkers

Iris Folkers

Online Marketeer

Iris Folkers is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Ze heeft een brede interesse, maar is voornamelijk gespecialiseerd in energiebesparing en thuisbatterijen.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: