Stroom handelen met een slimme thuisbatterij

Aid Henic
Door: Aid Henic

Stroom is een kwestie van vraag en aanbod. En daarom verandert de stroomprijs constant. Met een dynamisch energiecontract ken je het wellicht al; de stroomprijzen die per uur veranderen. Naast dat je als consument geld kunt besparen met dynamische stroomprijzen door je energieverbruik zo veel mogelijk naar de goedkope uren te sturen, kun je ook op een andere manier geld verdienen: door te handelen met stroom. Dit is mogelijk met een slimme thuisbatterij.

Hoe werkt “handelen in stroom”?

Om te kunnen handelen op basis van de stroomprijzen, heb je een dynamisch energiecontract nodig, en een thuisbatterij die dit kan doen.

Wanneer de stroomprijzen laag zijn, bijvoorbeeld tijdens daluren, laadt de batterij zich op. En tijdens piekuren, wanneer de stroomprijzen hoger zijn, kan de opgeslagen energie worden verkocht.

Naast het handelen met uurprijzen, kan het ook een stap verder gaan. Bepaalde batterijen, zoals de Zonneplan thuisbatterij, kunnen handelen op andere energiemarkten, zoals de onbalansmarkt. Hierbij wordt per kwartier bepaald of er stroom wordt ‘ingekocht’ of ‘verkocht’. Op deze manier kan er nog meer rendement worden behaald. Lees meer over hoe dit nou precies werkt.

Hoeveel kan je verdienen?

Lang verhaal kort: met handelen kan je flink profiteren op je energierekening. Een 20 kWh batterij kan een jaaropbrengst van € 1820,- realiseren. Voor de volledigheid: de terugverdientijd van de batterij komt dan op 4 tot 5 jaar te liggen.

Op onze demo-pagina vind je de real-time opbrengsten van een thuisbatterij die (sinds 1 november 2023) handelt in stroom.

Andere voordelen, naast geld verdienen

Het concept van stroom inkopen en verkopen op de juiste momenten, zorgt ervoor dat je bespaart op je energierekening. Maar het is niet alleen goed voor je portemonnee. Je helpt tegelijkertijd ook mee om het energienet te stabiliseren. Het inkopen van stroom op de goedkope momenten gebeurt namelijk vaak op momenten dat er een overschot aan stroom is. En het verkopen van stroom op dure momenten betekent vaak dat er een tekort aan (groene) energie is. Door juist op deze momenten de opgeslagen stroom terug te leveren of op te nemen, help je het net meer in balans te brengen.

Aid Henic

Aid Henic

SEO specialist

Aid Henic is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zijn focus ligt voornamelijk op het onderwerp thuisbatterijen, maar ook zonnepanelen en dynamische energie liggen binnen het interessegebied.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: