Zonnepanelen opbrengst op een bewolkte dag

Aid Henic
Door: Aid Henic

Heb je je ooit afgevraagd hoe het zit met de opbrengst van zonnepanelen op een bewolkte dag? Velen denken bij zonnepanelen meteen aan zonnige zomerdagen, maar ook op de bewolkte dagen leveren ze energie. Hier duiken we dieper in de effecten van bewolkt weer op jouw zonnepanelen, hoeveel je daadwerkelijk kunt besparen in kWh en €, en wat het ideale weer is voor jouw panelen. Let’s dive in!

De Invloed van bewolking op jouw zonnepanelen

Bewolking heeft zeker invloed op de opbrengst van je zonnepanelen. Maar verrassend genoeg is deze invloed niet altijd zo drastisch als je zou denken. Ook in de bewolkte en regenachtige herfstmaanden wekken de zonnepanelen stroom op. Ja, er is minder fel zonlicht, maar ook bij (lichte) bewolking zetten de panelen zonlicht om in stroom. Doordat de temperaturen in het najaar lager zijn, worden de panelen niet te heet en geleidt de stroom beter.

 • In kWh: hoewel de exacte opbrengst afhankelijk is van het type paneel en de intensiteit van de bewolking, blijven zonnepanelen zelfs op bewolkte dagen energie opwekken.
 • In €: ondanks de lagere opbrengst op bewolkte dagen, kun je nog steeds besparen op je energierekening. Immers, elke kWh die je zelf opwekt, hoef je niet van het net te kopen.
Percentage opbrengst zonnepanelen herfst

Verdeling percentage opbrengst zonnepanelen per maand. Totaal = 100%.
Bron: Milieu Centraal en Siderea

Het ideale weer voor zonnepanelen

Zonnepanelen zijn dol op de zon, dat spreekt voor zich. Maar wist je dat ze een sweet spot hebben qua temperatuur? Het ideale weer voor zonnepanelen is rond de 25 graden met directe zoninstraling. Bij deze temperatuur werken ze het meest efficiënt. Te heet is ook niet goed, omdat overmatige hitte de efficiëntie van het paneel kan verminderen.

Conclusie

Zonnepanelen zijn niet alleen geschikt voor zonnige dagen; ze werken ook op bewolkte dagen. De opbrengst is weliswaar lager dan op zonnige dagen, maar zelfs bij (lichte) bewolking leveren ze nog stroom. Ben je nieuwsgierig naar meer details over de opbrengst van zonnepanelen? Bekijk dan onze kenniscentrum-pagina over de opbrengst van zonnepanelen. Overweeg je zonnepanelen aan te schaffen? Kijk dan op de pagina over zonnepanelen kopen. Of wil je meer weten over de zonnepanelen opbrengst in verschillende seizoenen? Zonneplan legt uit.

Veelgestelde vragen over de opbrengst van zonnepanelen op een bewolkte dag

 • Leveren zonnepanelen energie op tijdens bewolkte dagen?

  Ja, zonnepanelen wekken ook energie op tijdens bewolkte dagen. Hoewel de opbrengst lager is dan op zonnige dagen, zetten ze zelfs bij (lichte) bewolking zonlicht om in stroom.

 • Heeft temperatuur invloed op de opbrengst van mijn zonnepanelen?

  Absoluut! De ideale temperatuur voor zonnepanelen ligt rond de 25 graden. Als het te heet wordt, kan dit de efficiëntie van het paneel verminderen.

 • Is het rendabel om zonnepanelen te hebben in gebieden met veel bewolkte dagen?

  Ja, het is nog steeds rendabel. Hoewel de opbrengst op bewolkte dagen lager is, zul je gedurende het jaar nog steeds besparen op je energierekening. En elk beetje energie dat je zelf opwekt, is energie die je niet van het net hoeft te kopen.

Aid Henic

Aid Henic

SEO specialist

Aid Henic is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zijn focus ligt voornamelijk op het onderwerp thuisbatterijen, maar ook zonnepanelen en dynamische energie liggen binnen het interessegebied.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: