Grootste stroomverbruikers in huis

Door te weten welke apparaten thuis de meeste stroom verbruiken, kan je maatregelen nemen om je energieverbruik te verminderen, geld te besparen en het milieu te helpen. Als je bijvoorbeeld weet dat je oude koelkast een grote stroomverbruiker is, kan het zinvol zijn om te investeren in een energiezuinig model. Niet alleen kan je hierdoor op lange termijn geld besparen, maar het is ook beter voor het milieu.

een van de grote stroomverbruikers in huis, de vaatwasser

De grootste stroomverbruikers in huis

 • Verwarming en airconditioning systemen

  In de meeste huizen zijn de verwarming en airconditioning de grootste energieverbruikers. Het kost veel energie om een aangename temperatuur in huis te behouden, vooral in gebieden met extreem weer. In de winter kan het constant verwarmen van je huis flink oplopen op je elektriciteitsrekening, terwijl in de zomer het gebruik van airconditioning de kosten omhoog kan stuwen. Door je verwarming en airconditioning te optimaliseren, bijvoorbeeld door een slimme thermostaat te installeren of verbeterde isolatie aan te brengen, kun je je energieverbruik verminderen.

 • Waterverwarmers

  Na verwarming en koeling zijn waterverwarmers meestal de volgende grootste energieverbruikers in huis, vooral als je een elektrische boiler hebt. Het constant verwarmen van water voor douches, afwassen en andere huishoudelijke taken vergt veel energie. Een mogelijke oplossing kan zijn om over te schakelen naar een boiler met een hogere energie-efficiëntie, of een on-demand waterverwarmingssysteem te gebruiken dat alleen water verwarmt wanneer je het nodig hebt.

 • Koelkasten en diepvriezers

  Koelkasten en diepvriezers moeten 24/7 werken om je voedsel veilig te bewaren, waardoor ze een van de grootste stroomverbruikers in huis zijn. Oudere modellen zijn vaak minder efficiënt dan nieuwere, dus het kan de moeite waard zijn om te investeren in een upgrade als je koelkast of vriezer een paar jaar oud is. Let bij het kopen van een nieuwe koelkast op het energielabel. Een koelkast met energielabel A+++ verbruikt aanzienlijk minder stroom dan een koelkast met energielabel A of B.

 • Wasmachines en drogers

  Wasmachines en drogers kunnen ook behoorlijk wat energie verbruiken, vooral als je ze vaak gebruikt. Het kan lonen om na te denken over wanneer en hoe je deze apparaten gebruikt. Kun je je was buiten laten drogen in plaats van de droger te gebruiken? Of kun je wassen op lagere temperaturen en minder vaak? Dit zijn allemaal dingen die kunnen helpen om je energieverbruik te verminderen.

 • Elektrische ovens en kookplaten

  Het koken op elektrische ovens en kookplaten kan ook veel energie verbruiken, vooral als je veel of vaak kookt. Overweeg alternatieve kookmethoden, zoals een snelkookpan of een magnetron, om energie te besparen. Als je een nieuwe oven of kookplaat overweegt, kijk dan eens naar energiezuinige modellen.

 • Verlichting

  Hoewel verlichting niet zo veel energie verbruikt als andere apparaten, kan het nog steeds een aanzienlijk deel van je energierekening uitmaken, vooral als je nog steeds traditionele gloeilampen gebruikt. Door gloeilampen te vervangen door energiezuinige LED-verlichting kun je flink energie besparen. Daarnaast helpt het bewust gebruik van natuurlijk licht en het uitschakelen van onnodige verlichting om energie te besparen.

 • Elektronica en computers

  Moderne huizen hebben vaak veel elektronica en computers, die allemaal bijdragen aan je totale energieverbruik. Hoewel elk individueel apparaat misschien niet veel energie verbruikt, kan het optellen als je veel elektronica hebt. Schakel apparaten uit wanneer je ze niet gebruikt, verminder de helderheid van schermen en overweeg energiezuinige modellen als je nieuwe apparaten koopt. Zo kun je je energieverbruik verminderen zonder al te veel moeite.

Hoe kan je het stroomverbruik verminderen?

Kies energiezuinige apparaten

Het kiezen van energiezuinige apparaten kan een groot verschil maken in je energieverbruik. Let bij de aanschaf van nieuwe apparaten op het energielabel. Apparaten met een hoger energielabel verbruiken minder stroom en kunnen je op de lange termijn geld besparen.

Maak gebruik van natuurlijke bronnen

Het benutten van natuurlijke bronnen, zoals zonlicht voor verlichting en ventilatie voor koeling, kan ook helpen om je energieverbruik te verminderen. Overweeg het installeren van zonwerende raambekleding om de warmte in de zomer te verminderen en zorg voor goede isolatie om warmteverlies in de winter te minimaliseren.

Slimme apparaten en systemen

Slimme apparaten en systemen kunnen je helpen om je energieverbruik te beheren en te verminderen. Een slimme thermostaat kan bijvoorbeeld leren wanneer je meestal thuis bent en de verwarming of koeling daarop aanpassen. Slimme verlichting kan worden geprogrammeerd om alleen aan te gaan als er iemand in de kamer is. Deze slimme technologieën kunnen je helpen energie te besparen zonder dat je er veel moeite voor hoeft te doen.

Energiezuinige gewoonten

Het ontwikkelen van energiezuinige gewoonten kan ook een grote impact hebben op je energieverbruik. Eenvoudige dingen zoals het uitschakelen van lichten wanneer je een kamer verlaat, minder tijd onder de douche doorbrengen of kleding wassen op lagere temperaturen kunnen allemaal helpen om energie te besparen. Het zijn kleine veranderingen, maar samen maken ze een groot verschil.

Lees ook onze 35+ bespaartips voor in huis

Voor meer energiebesparende tips, bekijk onze uitgebreide lijst met 35+ bespaartips voor in huis. Je zult hier talloze nuttige tips vinden om je energieverbruik in het hele huis te verminderen.

Lees meer over...

Meer energie besparen?

Om te besparen, hoef je niet per definitie minder te gaan gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om je apparaten op slimmere momenten te gaan gebruiken. Het principe dat dit mogelijk maakt noemen we dynamische energie.