Hoeveel gas verbruik je met douchen?

Laten we meteen naar de hoofdvraag gaan: hoeveel gas verbruiken we eigenlijk tijdens het douchen? Stel je doucht 5 minuten, dan verbruik je gemiddeld 50 liter water. Om dit water te verwarmen is ongeveer 0,2 m3 gas nodig per douchebeurt. Als jijzelf en bijvoorbeeld 3 gezinsleden op een dag 5 minuten douchen, betekent dit dat er op deze dag 0,8 m3 aan gas nodig is.

Hoe kun je het gasverbruik tijdens het douchen verminderen?

Nu we weten hoeveel gas we gemiddeld verbruiken tijdens het douchen, is het tijd om te ontdekken hoe we dit verbruik kunnen verminderen. Hier zijn enkele handige tips:

1. Installeer een waterbesparende douchekop

Een van de meest effectieve manieren om het gasverbruik tijdens het douchen te verminderen, is door een waterbesparende douchekop te installeren. Deze douchekoppen zijn ontworpen om minder water te verbruiken zonder in te boeten aan de kwaliteit van je douche-ervaring. Door minder water te gebruiken, wordt er uiteindelijk ook minder gas gebruikt om het water te verwarmen.

2. Douche korter

Elke minuut minder in de douche kan een groot verschil maken in je gasverbruik op de lange termijn. Probeer bewust je douchetijd te verkorten. Als je normaal gesproken 10 minuten doucht, probeer dan eens een douche te nemen van 5-7 minuten. Op die manier bespaar je niet alleen gas, maar ook water.

3. Gebruik warm water spaarzaam

Soms is het verleidelijk om de watertemperatuur helemaal omhoog te draaien voor een luxe douche-ervaring. Maar onthoud dat elke graad warmer ook meer gasverbruik betekent. Probeer de watertemperatuur op een comfortabel niveau te houden zonder overdreven heet water te gebruiken.

4. Repareer lekkende kranen en douchekoppen

Lekkende kranen en douchekoppen kunnen ongemerkt veel water en gas verspillen. Controleer regelmatig op lekken en repareer ze onmiddellijk om onnodig gasverbruik te voorkomen.

5. Douchen in daluren

Sommige gasleveranciers hanteren daluren, waarbij het gas goedkoper is. Als je een flexibel doucheschema hebt, overweeg dan om tijdens deze daluren te douchen om te besparen op je energierekening.

6. Overweeg een douche-timer

Als je merkt dat je moeite hebt om je douchetijd bij te houden, kun je overwegen om een eenvoudige timer in de badkamer te plaatsen. Dit zal je helpen jezelf te herinneren om niet te lang onder de douche te blijven.

Lees ook onze 35+ bespaartips voor in huis

Voor meer energiebesparende tips, bekijk onze uitgebreide lijst met 35+ bespaartips voor in huis. Je zult hier talloze nuttige tips vinden om je energieverbruik in het hele huis te verminderen.

Lees meer over...

Veelgestelde vragen

  • Hoe kan ik het exacte gasverbruik tijdens het douchen meten?

    Om het exacte gasverbruik tijdens het douchen te meten, kun je een energiemeter gebruiken. Deze meters worden vaak aangeboden door gasleveranciers en kunnen je helpen om inzicht te krijgen in je gasverbruik tijdens het douchen.

  • Helpt het nemen van een kortere douche echt om gas te besparen?

    Ja, absoluut! Het nemen van kortere douches is een van de meest effectieve manieren om gas te besparen. Elke minuut die je bespaart, resulteert in minder gasverbruik.

  • Kan ik mijn gasverbruik verminderen zonder comfort in te leveren?

    Ja, dat kan zeker! Door waterbesparende maatregelen te treffen en bewust om te gaan met je douchegedrag, kun je je gasverbruik verminderen zonder in te leveren op comfort.

  • Hoe kan ik mijn douchewater duurzaam verwarmen?

    Je kunt je douchewater duurzaam verwarmen door gebruik te maken van een zonneboiler of een warmtepomp. Deze milieuvriendelijke alternatieven gebruiken hernieuwbare energiebronnen om water te verwarmen.

  • Wat zijn andere manieren om energie te besparen in de badkamer?

    Naast energiezuinig douchen, kun je energie besparen in de badkamer door LED-verlichting te gebruiken, waterbesparende kranen en toiletten te installeren, en ervoor te zorgen dat er geen warmteverlies is in de leidingen.

Meer energie besparen?

Om te besparen, hoef je niet per definitie minder te gaan gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om je apparaten op slimmere momenten te gaan gebruiken. Het principe dat dit mogelijk maakt noemen we dynamische energie.