Je hebt bij het afsluiten van een energiecontract keuze uit drie verschillende soorten contracten. Een vast, variabel of dynamisch energiecontract. Bij een vast of variabel contract heb je de keuze tussen twee tarieven: enkel- of dubbeltarief. Wanneer je kiest voor een energiecontract met een dubbeltarief heb je te maken met piek- en daluren.
Piek- en daluren zijn termen die vaak worden gebruikt bij stroomtarieven. Maar wat betekenen ze nou eigenlijk? In dit artikel gaan we dieper in op de verschillen tussen piek- en daluren en hoe dit van invloed kan zijn op je energierekening.
Bij het afsluiten van een vast of variabel energiecontract heb je de keuze uit twee verschillende tarieven, namelijk een enkel- of een dubbeltarief. Bij een enkeltarief betaal je de hele dag dezelfde prijs voor stroom die je afneemt. In tegenstelling tot een enkeltarief betaal je bij een dubbeltarief verschillende tarieven voor stroom die je afneemt. Je betaalt dan een normaal tarief en een daltarief, afhankelijk van het tijdstip waarop je stroom van het net afneemt. In piekuren geldt het normaal tarief en in de daluren geldt het daltarief. De daluren zijn van toepassing op de uren ‘s nachts, in het weekend en op feestdagen.
Piekuren en daluren zijn termen die worden gebruikt om aan te geven wanneer er veel of weinig vraag is naar energie. Deze piekuren en daluren gelden overigens alleen voor stroom en niet voor gas.
Piekuren zijn de uren waarin veel vraag is naar energie. Er wordt tijdens die uren veel energie verbruikt door het bedrijfsleven. Hierbij kun je denken aan kantoren, winkelpanden of fabrieken. Daarnaast verbruiken mensen tijdens de piekuren thuis ook veel stroom, doordat ze bezig zijn met activiteiten zoals koken, tv-kijken of gebruik maken van elektrische apparaten die veel stroom verbruiken. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van de wasmachine, vaatwasser of droger. Wanneer je een dubbeltarief hebt voor stroom, betaal je tijdens deze piekuren het normaal-/piektarief.
Daluren zijn de uren waarin er veel minder energie wordt verbruikt dan tijdens de piekuren. Dit zijn vaak de uren in het weekend of ‘s nachts wanneer de meeste mensen slapen. Tijdens deze uren geldt bij een dubbeltarief het daltarief voor stroom.
De netbeheerder bepaalt in welke uren het daltarief toegepast wordt. Daardoor zijn er verschillen per provincie en soms zelfs per gemeente. Over het algemeen zijn de piekuren overdag tussen 7.00 en 23.00 uur. In de hele provincies Noord-Brabant en Limburg zijn deze piekuren van 7.00 en 21.00 uur. Daarnaast zijn er in Zuid-Holland ook uitzonderingsgemeenten waarin de piekuren plaatsvinden tussen 7.00 en 21.00 uur.
De daluren vinden plaats op de overige momenten van de dag. Daarnaast vinden de daluren plaats op beide dagen in het weekend en op een aantal nationale feestdagen.
Het belangrijkste verschil tussen het piek- en daltarief voor stroom is het tijdstip waarop de tarieven van kracht zijn. Het piektarief is van toepassing op de uren waarin veel vraag is naar energie. Dit zijn de uren overdag. Het daltarief is van toepassing tijdens de uren waarin de vraag naar stroom lager is. Dit zijn de uren ‘s nachts, in het weekend en op nationale feestdagen.
Bij een dynamisch energiecontract is er geen sprake van twee verschillende tarieven voor stroom. Wanneer je een dynamisch energiecontract hebt wisselen deze tarieven zelfs dagelijks ieder uur. De tarieven voor stroom worden bepaald door vraag en aanbod op de markt. Hoe meer stroom uit gas- en kolencentrales, hoe hoger de prijs. Hoe meer aanbod van wind- en zonne-energie, hoe lager de stroomprijs.
Door je stroomverbruik te verplaatsen naar goedkope uren kun je veel besparen op je energierekening. Huishoudens met een dynamisch energiecontract van Zonneplan bespaarden in 2022 gemiddeld €938 ten opzichte van de gemiddelde Nederlander. Dat komt vooral doordat gebruikers in de Zonneplan App kunnen zien hoeveel stroom en gas ze hebben verbruikt. Ook zijn de huidige energieprijzen hierin terug te vinden. Zo is het eenvoudiger om grip te houden op je energierekening.
Rosalie Snoeken is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere zonnepanelen, dynamische energie en laadpalen.
Opgeleid in de Zonneplan Academy