Energie

Zoveel betaalden Nederlanders met een dynamisch energiecontract in 2022

4 min lezen.
Frank Breukelman
Frank Breukelman
20 december 2022

Huishoudens met een dynamisch energiecontract van Zonneplan betaalden in 2022 gemiddeld 0,37 euro per kilowattuur stroom en 1,76 euro per kuub gas. Bij een verbruik van 2900 kWh en 1200 kuub (de waarden die het kabinet per 1 januari als verbruiksplafond instelt) bespaarden zij daarmee 938 euro ten opzichte van de gemiddelde Nederlander. Dat blijkt uit een analyse van de verbruiksstatistieken van onze klanten. We verwachten dat het verschil in kosten in de praktijk nog groter is, omdat dynamische gebruikers in de regel minder energie verbruiken.

We hebben de cijfers van onze klanten vergeleken met de gemiddelde consumentenprijzen volgens het CBS. Die laatste cijfers hebben we vermenigvuldigd met de verbruiksaantallen gebaseerd op het standaardverbruiksprofiel dat ook voor het prijsplafond gebruikt wordt. De conclusie: de doorsnee Nederlander betaalde tot dusver gemiddeld 2,14 euro per kuub gas en 0,53 euro per kWh stroom: respectievelijk 18 en 31 procent meer dan huishoudens met een dynamisch contract.

Vooral stroom goedkoper

Kenmerkend voor dynamische contracten is dat de stroomprijs elk uur verschillend is, afhankelijk van de markt. In november lieten we op Twitter nog weten dat in tien van de twaalf voorgaande maanden de gemiddelde dynamische stroomprijs lager was dan het CBS-gemiddelde. Voor gas ging dit in zeven van de twaalf maanden op. Dit komt vermoedelijk doordat dynamische gebruikers bewust hun grote stroomverbruikers (wasmachine/droger, vaatwasser, laadpaal elektrische auto) tijdens de voordelige uren aanzetten. Ruim 46 procent van het stroomverbruik vond plaats in uren met een laag tarief, vergeleken met de rest van de betreffende dag.

Lager verbruik door dynamische prijzen

Verder veronderstellen we dat Nederlanders met een dynamisch contract in de regel minder energie verbruiken dan wie een traditioneel vast of variabel contract heeft. Dat heeft ermee te maken doordat de gebruiker in de Zonneplan app meteen ziet wat de kosten van een bepaalde actie (lang douchen, verwarming hoger, etc.) zijn. Zo verbruikten klanten van Zonneplan in de maanden oktober en november bijvoorbeeld 22 procent minder gas dan de rest van de markt.

Veelal onder verbruiksplafond

Ook opvallend is dat de dynamische stroomprijs het grootste deel van het jaar onder de maximumwaarde van het aanstaande prijsplafond (0,40 euro per kWh) bleef. Tot en met november was dit 70 procent van de tijd het geval, in oktober en november zelfs 96 procent van de tijd. In de eerste helft van december liepen zowel de gas- als de stroomprijs echter weer op, met name als gevolg van kou en weinig wind. Deze week waait het daarentegen een stuk meer en liggen de temperaturen ruim boven het vriespunt. Dat resulteert in stroomprijzen die momenteel variëren van 0,16 tot 0,36 euro per kWh.

60 vind ik leuks
Deel dit artikel:

Lees meer