Zonnepanelen voordelen en nadelen

Tegenwoordig zijn zonnepanelen erg populair. Eind 2022 waren er in Nederland al meer dan 2.000.000 huishoudens met zonnepanelen. Denk jij er zelf ook over na om zonnepanelen aan te schaffen? Dan is het goed om te weten wat de voor- en nadelen zijn. In dit artikel vertellen we je hier graag meer over.

Voordelen van zonnepanelen

Steeds meer mensen hebben zonnepanelen op het dak liggen en dat is niet voor niets. Naast de bijdrage aan een duurzame planeet bieden zonnepanelen ook financiële voordelen. We hebben de belangrijkste voordelen voor je op een rijtje gezet:

Milieuvriendelijk

Een van de grootste voordelen van zonnepanelen is dat ze groene energie opwekken, namelijk zonnestroom. Hierdoor kun je gebruik maken van je eigen opgewekte zonnestroom en ben je minder afhankelijk van fossiele brandstoffen. Dit vermindert de uitstoot van schadelijke gassen en vermindert de CO2-uitstoot. Als zonnepanelenbezitter draag je bij aan een beter milieu door zelf groene energie op te wekken en te gebruiken.

Besparing op energierekening

Met de opbrengsten van zonnepanelen kun je aanzienlijk besparen op je maandelijkse energierekening. Door de zonnepanelen kun je gratis zonnestroom opwekken voor je woning die je direct zelf kunt gebruiken. Hierdoor hoef je geen energie af te nemen van het elektriciteitsnet. Met een gemiddelde installatie van 12 zonnepanelen bespaar je jaarlijks gemiddeld €1.143.

Waardeverhoging van je woning

Door zonnepanelen aan te schaffen verhoog je automatisch de waarde van je woning. Met zonnepanelen op je dak verbeter je namelijk het energielabel van jouw woning. Hoeveel jouw energielabel verbetert hangt af van de omvang van jouw woning in combinatie met het oppervlakte van jouw zonnepanelen. Het totale oppervlak van je zonnepanelen wordt namelijk gedeeld door de omvang van je woning. Er wordt dus niet gekeken naar het vermogen van je zonnepanelen, maar puur naar de afmetingen. Hoe kleiner je woning, hoe groter de impact die de zonnepanelen hebben op je energielabel. Zo zullen 8 zonnepanelen meer invloed hebben op het energielabel van een tussenwoning dan het energielabel van een vrijstaande woning.

Minder afhankelijk van energieleverancier

Wanneer je zonnepanelen hebt, heb je minder last van prijswijzigingen op de energiemarkt. Omdat je je eigen energie opwekt zul je minder stroom afnemen van jouw energieleverancier. Prijswijzigingen hebben dus minder invloed op jouw energiekosten.

Lange levensduur

Zonnepanelen hebben doorgaans een levensduur van minimaal 25 jaar. Fabrikanten geven doorgaans ook een garantie van 25 jaar op het vermogen van de zonnepanelen.

Zonnepanelen verdienen zichzelf vrijwel altijd terug

Zonnepanelen hebben een gemiddeld rendement van 15 tot 20% per jaar. Dit zorgt ervoor dat je een terugverdientijd hebt van 5 tot 7 jaar. Doordat goede merken zonnepanelen gemiddeld 25 jaar lang meegaan, kun je je investering wel vijf keer terugverdienen!

Nadelen van zonnepanelen

Zonnepanelen hebben zoveel voordelen dat je je afvraagt, zijn er dan ook nadelen? Er zijn een aantal minpunten te benoemen, maar deze wegen gelukkig niet op tegen de vele voordelen die zonnepanelen bieden.

Aanschafprijs

Ondanks de dalende prijzen blijft de investering voor zonnepanelen relatief hoog. Dit kan een belemmering vormen, ondanks dat de panelen zichzelf uiteindelijk zullen terugbetalen. Dit hoeft echter geen belemmering te zijn. Er zijn genoeg andere mogelijkheden om je zonnepanelen te financieren wanneer je geen gebruik wilt maken van je eigen spaargeld. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een duurzaamheidslening of een energiebespaarlening. Hierdoor kun je toch zonnepanelen aanschaffen, zonder daarvoor je eigen spaargeld te gebruiken.

Geschiktheid van het dak

Niet alle daken zijn geschikt voor zonnepanelen. Er kunnen bijvoorbeeld geen zonnepanelen worden geplaatst op schuine daken met leisteen en bitumen, rieten daken, daken met asbest, daken van monumentale panden, zinken daken en sedumdaken. Ook is schaduwwerking een belangrijke factor voor de geschiktheid van het dak. Heb je op het dak veel schaduw van een dakkapel, boom of schoorsteen? Dat kan ervoor zorgen dat je dak niet geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen. In Nederland zijn er veel huizen met een schuin of een plat dak. Hier kunnen vrijwel altijd zonnepanelen op geplaatst worden. Daarnaast is ook de richting van het dak een belangrijk aspect bij zonnepanelen. Is je dak gericht op het zuiden? Dan zullen je zonnepanelen meer opwekken dan een dak met een oriëntatie gericht op het noorden.

Esthetiek van het dak

Niet iedereen vindt zonnepanelen op het dak esthetisch aantrekkelijk. In het verleden werd er vaak gewerkt met polykristallijn zonnepanelen. Deze hebben een blauwe uitstraling en worden als minder esthetisch beschouwd. Tegenwoordig wordt er veel gebruik gemaakt van monokristallijn zonnepanelen. Deze hebben een effen zwarte kleur en een mooiere structuur. Bij Zonneplan werken wij uitsluitend met deze full black design panelen, zodat ze er mooi en strak uitzien op jouw dak.

Aanpassingen meterkast

Bij de installatie van zonnepanelen wordt de omvormer altijd op een vrije groep in de meterkast aangesloten. Is er in jouw groepenkast geen ruimte voor een extra groep dan zul je dus je groepenkast en mogelijk de aansluiting vanuit de netbeheerder moeten verzwaren. Hier zijn extra kosten aan verbonden. Bij Zonneplan zitten een extra groep in de meterkast standaard inbegrepen.

Bekende misvattingen over zonnepanelen

Er zijn een aantal bekende misvattingen over zonnepanelen die we graag met je bespreken.

  • #1: "Door het invoeren van een terugleverheffing voor zonnepanelen zijn zonnepanelen niet meer interessant."

    Dit is niet waar. Zonnepanelen blijven een rendabele investering bij invoering van een terugleverheffing bij zonnepanelen. De opbrengsten liggen namelijk veel hoger dan de terugleverheffing. Bovendien is een terugleverheffing niet de standaard. Niet iedere energiemaatschappij vraagt een terugleverheffing. De beste oplossing: kies voor een energiemaatschappij zonder terugleverheffing. Zorg dat je het heft in eigen handen neemt. Dit betekent juist het opwekken van eigen stroom met zonnepanelen, maar ook het verbruiken en opslaan van deze eigen stroom. Dit kun je doen met bijvoorbeeld een laadpaal of thuisbatterij in combinatie met een dynamisch energiecontract met stroom en gas voor de echte inkoopprijs.

  • #2: "Zonnepanelen hebben (veel) onderhoud nodig."

    Over het algemeen heeft een zonnepanelensysteem nauwelijks onderhoud nodig. Het is verstandig om af en toe de werking van de panelen en de omvormer te controleren. Daarnaast is het over het algemeen niet nodig om de zonnepanelen schoon te maken. Dit hoeft pas op het moment dat je de opbrengsten substantieel ziet teruglopen, bijvoorbeeld tijdens lange droge periodes.

  • #3: "De productie van zonnepanelen kost meer CO² dan ze opleveren."

    Dat er bij de productie van zonnepanelen CO²-uitstoot plaatsvindt is een feit. In beginsel zijn zonnepanelen niet CO²-neutraal. Echter, de tijd die nodig is om deze CO²-uitstoot door de werking van de panelen te compenseren is verrassend kort, namelijk ongeveer 2 jaar. Uitgaande van het gegeven dat zonnepanelen minimaal 25 jaar meegaan, voorkomt een zonnepaneleninstallatie over zijn totale levensduur al gauw dertien tot vijftien keer meer CO²-uitstoot dan dat deze veroorzaakt. Kortom: na twee jaar weet je zeker dat jouw zonnepanelen niets anders doen dan CO²-uitstoot verminderen.

  • #4: "Zonnepanelen zijn alleen interessant als je je volledige jaarverbruik kunt opwekken."

    Veel mensen denken dat ze niet kunnen besparen met zonnepanelen als ze niet hun volledige jaarlijkse energieverbruik kunnen opwekken. Dit is echter niet waar. Je kunt ook met een paar panelen al flink besparen op je energierekening. Met een set van 6 zonnepanelen kun je jaarlijks al zo’n €836 besparen op je energierekening. Hiervoor heb je een dakoppervlak nodig van ongeveer 12 m². Ondanks dat je niet zoveel ruimte hebt op je dak, is het toch de moeite waard om een aantal zonnepanelen te plaatsen om hiermee te besparen op je energierekening.

Conclusie

Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden en dat is niet zonder reden. De voordelen, variërend van milieuvriendelijkheid tot financiële besparingen, wegen zwaar. Ze bieden de mogelijkheid om zelf groene energie op te wekken, te besparen op de energierekening en zelfs om overtollige energie terug te verkopen aan het net. Dit, gecombineerd met een waardeverhoging van de woning maakt zonnepanelen een aantrekkelijke investering. Bovendien blijven zonnepanelen, ondanks veranderingen in de salderingsregeling, een rendabele investering. Kortom, voor wie duurzaamheid en financieel voordeel wil combineren, zijn zonnepanelen het overwegen waard. Vraag vrijblijvend advies aan voor zonnepanelen op jouw dak.

Vraag vrijblijvend een zonnepanelen advies aan