Zonnepanelen stroom direct gebruiken

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Laatst bewerkt:

De meeste zonnestroom die je opwekt, lever je terug aan het net omdat zonnepanelen vooral overdag stroom produceren, terwijl het grootste deel van het energieverbruik ‘s avonds plaatsvindt. Vanwege terugleverkosten bij vaste contracten en de mogelijke afschaffing van de salderingsregeling is het essentieel om meer stroom direct zelf te gebruiken.

Zonnepanelen op dak van rijtjeswoningen in portrait opstelling

Waarom is het zelf verbruiken van stroom belangrijk?

Het is steeds belangrijker om je opgewekte stroom zelf te gebruiken. Hiervoor zijn twee redenen:

  • Terugleverkosten: Als je stroom teruglevert aan het net, kunnen daar kosten aan verbonden zijn als je een vast contract hebt. Door zelf zoveel mogelijk stroom te verbruiken die je opwekt, vermijd je deze terugleverkosten. Dit kan resulteren in aanzienlijke besparingen op je energierekening.
  • Voorbereiding op tijdperk zonder salderen: In de toekomst wordt de salderingsregeling waarschijnlijk afgebouwd of afgeschaft. De nieuwe coalitie (PVV, NSC, VVD en BBB) wil de salderingsregeling op 1 januari 2027 in één keer afschaffen of geleidelijk afbouwen. Dit betekent dat de vergoeding die je krijgt voor teruggeleverde stroom lager kan zijn dan wat je nu betaalt voor afgenomen stroom. Door nu al te wennen aan het zoveel mogelijk zelf verbruiken van je opgewekte stroom, bereid je je voor op deze verandering en optimaliseer je je energiegebruik en kosten.

Dit maakt het allemaal nog aantrekkelijker om meer stroom zelf te verbruiken. Door je eigen stroom direct te gebruiken, bespaar je meer op je energierekening en draag je bij aan een stabieler elektriciteitsnet.

Volgens Milieu Centraal verbruikt nu nog maar een klein deel van de huishoudens met zonnepanelen hun zonnestroom zelf: het gemiddelde van zelf-verbruikte stroom ligt op ongeveer 30%. Uit onderzoeken van andere organisaties komt een vergelijkbaar beeld naar voren.

Tips om je opgewekte stroom meer zelf te gebruiken

Als je maximaal rendement wil halen uit je zonnepanelen en wil besparen op je energierekening is het van belang dat je inzicht krijgt in je energieverbruik. Wanneer je inzicht hebt in hoeveel je zonnepanelen opwekken/terugleveren en hoeveel energie je verbruikt, kan je het hoogste rendement behalen. Daarnaast zijn er nog meer tips die waardevol kunnen zijn om je opgewekte zonnestroom optimaal te benutten:

  • Gebruik apparaten overdag: Zet je wasmachine, droger of vaatwasser aan wanneer de zon schijnt. Zo gebruik je direct de stroom die je opwekt.
  • Laad je elektrische auto op: Als je een elektrische auto hebt, laad deze dan overdag op.
  • Thuisbatterij: Overweeg een thuisbatterij om overtollige energie op te slaan voor later gebruik. Je kunt ook btw-terugvragen bij een thuisbatterij, maar niet wanneer je batterij enkel voor zelfconsumptie gebruikt.
  • Zonneplan Energie: met het dynamisch energiecontract van Zonneplan profiteer je maximaal van goedkope en groene stroom. In de app heb je inzicht in de uurprijzen, zo kan je jouw verbruik aanpassen zodat je op de meest goedkope (groene) momenten energie verbruikt.

Met deze tips haal je het meeste uit je zonnepanelen en heb je meer grip op je energieverbruik.

Meer je eigen zonne-stroom gebruiken dankzij Zonneplan Energie

Dankzij het dynamische energiecontract van Zonneplan voor zonnepanelen kun je je energieverbruik afstemmen op de actuele marktprijzen. Dit betekent dat je meer stroom kunt gebruiken wanneer de prijzen laag zijn en teruglevert tegen uurprijzen. Op deze manier kun je optimaal profiteren van de schommelingen in de energiemarkt en zo je energiekosten verlagen.

De Zonneplan app speelt hierbij een cruciale rol. Met de app krijg je gedetailleerd inzicht in zowel je energieverbruik als je energieopwekking. Door real-time data en grafieken kun je precies zien wanneer je het meeste voordeel behaalt uit je zonnepanelen. Bovendien biedt de app slimme aanbevelingen om je energiegebruik verder te optimaliseren.

Naast het financiële voordeel draagt het dynamische energiecontract ook bij aan een duurzamere energietoekomst. Doordat je energie gebruikt op momenten dat er veel duurzame energie beschikbaar is, help je het elektriciteitsnet stabiel te houden en de uitstoot van CO2 te verminderen.

Kortom, met een dynamisch energiecontract van Zonneplan haal je niet alleen het maximale uit je zonnepanelen, maar draag je ook actief bij aan een duurzamere wereld.

Veelgestelde vragen

  • Stroom van zonnepanelen gebruiken: hoe werkt dat technisch gezien?

    Het opwekken en gebruiken van zonne-energie in je huis klinkt misschien lastig, maar het is eenvoudiger dan je misschien denkt. Onderstaand de belangrijkste stappen die laten zien hoe zonnepanelen werken:

    • Zonlicht opvangen: De zonnepanelen op je dak bestaan uit zonnecellen die zonlicht opvangen. Deze zonnecellen zijn gemaakt van silicium en genereren elektrische spanning wanneer de zon erop schijnt.
    • Gelijkstroom opwekken: De opgewekte energie is in de vorm van gelijkstroom (DC). Deze stroom kan niet direct gebruikt worden voor je huishoudelijke apparaten.
    • Omvormer: Hier komt de omvormer in beeld. De gelijkstroom wordt via kabels naar de omvormer geleid. De omvormer zet de gelijkstroom om in wisselstroom (AC), die wel bruikbaar is in je huis.
    • Gebruik in huis: De omgezette wisselstroom wordt naar je meterkast geleid en kan direct gebruikt worden voor je elektrische apparaten, zoals je wasmachine, koelkast en verlichting.
    • Overschot terugleveren: Als je meer stroom opwekt dan je verbruikt, wordt het overschot teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Hiervoor krijg je een vergoeding van je energieleverancier, of je moet terugleverkosten betalen, wat bij een vast contract het geval is.

    Stroom van je zonnepanelen kun je dus direct gebruiken in huis, waardoor je minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet en je energierekening kunt verlagen.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy