Zonnepanelen

De terugleverheffing bij zonnepanelen: wat jij moet weten

4 min lezen.
Annelies Pierik
Annelies Pierik
24 augustus 2023

Steeds meer energieleveranciers hanteren een terugleverheffing, ook wel terugleverboete. Hierdoor zijn er aardig wat vragen ontstaan over de terugverdientijd van zonnepanelen. Zijn zonnepanelen nog wel interessant en hoe haal je het maximale uit deze investering? Wij geven je graag alle informatie over de terugleverheffing.

 

Zonneplan Energie: het beste energiecontract met zonnepanelen

Dankzij de wisselende stroomprijzen krijg je altijd een eerlijke prijs voor je zonnestroom en met Zonneplan Powerplay aansturing ben je verzekerd van extra vergoedingen voor je zonnestroom. Zo zorgen wij ervoor dat jij als zonnepaneleneigenaar niet meer gezien wordt als een probleem, maar onderdeel bent van de oplossing. Wat ons betreft het beste energiecontract met zonnepanelen!

Bereken maandbedrag >

De highlights van dit artikel alvast samengevat:

 • Zonnepanelen blijven een zeer rendabele investering: zonnepanelen zijn nog steeds een van de meest rendabele investeringen. Voor elk Nederlands huishouden is de aankoop van zonnepanelen in feite een slimme keuze, mits je natuurlijk een geschikt dak hebt. Een terugverdientijd van ruim 5 jaar blijft gangbaar. Bekijk de berekening verderop in dit artikel.
 • Contracten met een vaste prijs per kWh zijn niet houdbaar: één prijs voor een kWh stroom voor elk moment van de dag zorgt ervoor dat je als klant geconfronteerd wordt met zeer hoge kWh-prijzen. In feite wisselt de prijs voor stroom sterk op de dag. De heffing komt voor Zonneplan dan ook niet als een verrassing.
 • Het alternatief voor het traditionele energiemodel bestaat al: wil je echt een eerlijke stroomprijs ontvangen en betalen, dan kies je voor een energiecontract met wisselende prijzen per uur. Hieronder valt bijvoorbeeld Zonneplan Energie. Hiermee ben je klaar voor de toekomst met slimme laadpalen en een thuisbatterij.

Wat houdt de terugleverheffing in?

Onder andere energieleverancier Vandebron heeft besloten extra kosten in rekening te brengen voor huishoudens die stroom terugleveren aan het net; een terugleverheffing. De hoeveelheid zonnestroom die je op jaarbasis teruglevert bepaalt de hoogte van deze terugleverheffing. De heffing varieert van enkele euro’s tot bijna € 50 per maand voor huishoudens die meer dan 5000 kWh per jaar terugleveren aan het net. Dat klinkt in eerste instantie fors, toch heeft de heffing beperkte impact op de terugverdientijd. Hierover later meer.

Waarom wordt een terugleverboete ingevoerd?

Vanuit de traditionele energiebedrijven is iedereen gewend om een vaste prijs per kWh te betalen. Toch werkt de energiemarkt zelf net even anders. Er is namelijk geen vaste prijs voor stroom. De stroomprijs wisselt ieder uur afhankelijk van het aanbod duurzame stroom op het net en de vraag naar stroom.

De huidige salderingsregeling zorgt ervoor dat energiebedrijven jouw teruggeleverde zonnestroom moeten verrekenen met jouw verbruik. Bij een traditioneel energiecontract krijg je dezelfde prijs voor 1 kWh teruglevering als je betaalt voor 1 kWh verbruik. De traditionele energiemaatschappij moet dus overdag jouw relatief goedkope zonnestroom verrekenen met de duurdere gas- en kolengestookte stroom die zij in de avonduren voor jou moeten inkopen en dat wringt. Vandebron is hierin niet de enige partij die onderscheid maakt tussen energiecontracten met of zonder zonnepanelen. Essent biedt geen driejarige contracten aan voor klanten die zelf zonne-energie opwekken. Daarnaast zijn er meerdere leveranciers waarbij klanten met zonnepanelen een hoger vaste maandelijkse bijdrage betalen. Bij een dynamische energiecontract is de terugleveringheffing niet van toepassing. Je betaalt dan stroom en gas voor inkoopprijs.

De terugverdientijd op zonnepanelen blijft kort

Ook met een terugleverheffing, of terugleverboete, blijven zonnepanelen zeer rendabel. De opbrengsten van zonnepanelen liggen namelijk veel hoger dan de terugleverheffing. We hebben het uitgerekend aan de hand van het gemiddelde Nederlandse huishouden met een stroomverbruik van 3500 kWh en een stroomprijs van €0,35 per kWh. Heb je geen zonnepanelen dan betaal je € 1.225 op jaarbasis aan stroom. Stel je koopt zonnepanelen met een investering van € 5300 en je betaalt geen terugleverheffing, dan is jouw terugverdientijd 4,3 jaar. Met terugleverheffing is je terugverdientijd 5,4 jaar. Weet je jouw verbruik ook nog eens te sturen naar de momenten met veel zonne-energie, dan neemt de terugverdientijd nog verder af. Je terugverdientijd is dan 4,9 jaar, ondanks de terugleverheffing. Vervolgens kun je nog jaren genieten van je eigen zonne-energie. Dankzij vermogensgarantie op zonnepanelen heb je na 25 jaar nog de garantie van minimaal 85% van het oorspronkelijke vermogen.

Hoe kijkt Zonneplan naar deze ontwikkelingen?

De maatregelen die we bij Vandebron zien komen niet geheel als een verrassing. De prijs voor een kWh stroom schommelt sterk op een dag en is heel afhankelijk van de hoeveelheid duurzame stroom die aanwezig is op het net. De schommelingen zijn afgelopen jaren alleen maar groter geworden, mede door de komst van steeds meer zon- en windenergie. De traditionele contracten met één vaste prijs per kWh voor ieder moment op de dag wordt steeds minder houdbaar. Zoals hierboven al vermeld doet de salderingsregeling hier nog een schep bij bovenop. Klanten gebruiken vrij dure stroom ‘s avonds tegen dezelfde prijs als ze zonnestroom terugleveren overdag.

Bij dynamische energiecontracten heeft een heffing op teruglevering van zonnestroom geen zin. Klanten met een dynamisch energiecontract van Zonneplan krijgen altijd een eerlijke marktprijs voor hun zonnestroom. Met deze dynamische prijs zijn zonnepanelen ook een verstandige keuze. Bij Zonneplan zien we de terugleverheffing als een teken dat het traditionele energiemodel met vaste prijzen en salderingsregeling aan herziening toe is. Hoe dit de komende tijd gaat lopen weten we niet, toch is wel duidelijk dat zonnepanelen een goede investering blijven.

Conclusie: kies voor een houdbaar energiemodel

Het is duidelijk dat steeds meer leveranciers klanten met zonnepanelen benadelen. Ook met hogere kosten is duidelijk dat zonnepanelen een lucratieve investering zijn. Het verschil in ons rekenvoorbeeld toont aan dat met terugleverheffing het zonnepanelensysteem één jaar later terugverdiend wordt. Wel wordt het belangrijker om te kijken welke energieleverancier je kiest.

Blijven vasthouden aan een oud energiecontract met een vaste prijs klinkt als een veilige keuze. In de praktijk betekent het dat je kiest voor grijze stroom, zekerheid hebt van een te hoge energierekening en geconfronteerd wordt met een energieleverancier die steeds hogere kosten rekent voor klanten met zonnepanelen. Sinds 2012 zet Zonneplan zich daarom in om de energiewereld te hervormen. Met Zonneplan transformeer je je huis naar een krachtige energiecentrale met de macht om het energienet te stabiliseren en je CO2-uitstoot af te bouwen. Of er nu een tekort of overschot aan stroom is, jij draagt met zonnepanelen, laadpaal en thuisbatterij in combinatie met een dynamisch energiecontract bij aan de oplossing, volledig geregeld met Zonneplan.

 • Rekent Zonneplan Energie een terugleverheffing?

  Nee. Je krijgt energie voor echte inkooprijs. Gegarandeerd geen terugleverheffing of terugleverboete. Wij geloven erin dat zonnepaneleneigenaren niet gestraft moeten worden, maar juist onderdeel zijn van de oplossing.

 • Hebben zonnepanelen nog zin met een terugleverboete?

  Ja, zonnepanelen blijven rendabel. In ons rekenvoorbeeld zorgt de terugleverheffing voor een terugverdientijd van 5,4 jaar in plaats van 4,3 jaar zonder terugleverheffing. Bovendien is een terugleverheffing niet de standaard. Niet iedere energiemaatschappij vraagt een terugleverheffing.

  • De snelste oplossing: kies voor een energieleverancier zonder terugleverheffing.
  • Oplossing op lange termijn: zorgt dat je het heft in eigen handen neemt. Dit betekent juist het opwekken van eigen stroom met zonnepanelen, maar ook het verbruiken en opslaan van deze eigen stroom bijvoorbeeld een laadpaal of thuisbatterij in combinatie met een dynamisch energiecontract met stroom en gas voor de echte inkoopprijs.

Lees meer over...

23 vind ik leuks
Deel dit artikel:

Lees meer